Ankara Savaşı’nın özellikleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Ankara Savaşı’nın özellikleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ankara Savaşı’nın özellikleri nelerdir?

Ankara Savaşı’nın özellikleri nelerdir?
Osmanlı İmparatorluğu tarihindeki en önemli savaşlardan bir tanesidir. Aşağıda özelliklerini vereceğimiz üzere Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş dönemindeki gerek savaş, gerekse savaşın sonuçları ve savaşın sonuçları neticesinde gelişen özellikleriyle önemli bir savaş konumunda bulunmaktadır.


4--Yıldırım BayezitAnkara Savaşının özellikleri nelerdir?

Ankara Savaşı’nın özellikleri nelerdir?
Ankara Savaşı’nın özellikleri nelerdir?

-Osmanlı İmparatorluğunun o güne kadar yaşanmış olan en kanlı savaştır.

-Ankara ilinin Çubuk ovasında yapılmıştır.

-Timur (Aksak Timur veya Timurlenk) ile Yıldırım Beyazıd arasında geçmiştir. (Osmanlı İmparatorluğu ile Timur İmparatorluğu arasında yapılmıştır)

-Ankara savaşının tarihi 28 Temmuz 1402 yılıdır.

-Osmanlı İmparatorluğunun kurulduğu tarihten sonraki 100 yıl içindeki en büyük yenilgisidir. Zaten bu tarihe kadar önemli bir yenilgi görmemiştir.

Ankara Savaşının temel nedenleri nelerdir?

-Timur’un kendisini İlhanlı devletinin varisi sayarak Anadolu topraklarında hak iddia etmesi.

-Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarının Ön Asya’ya kadar genişlemesi.

-Celayir Sultanı ve Karakoyunlu hükümdarının Osmanlıya Timur’a karşı toprak kaybederek Osmanlıya sığınması Osmanlının ise bu kişileri Timur’un istemesine rağmen vermemesi.

-Osmanlı hakimiyeti altında bulunan Bazı Anadolu Beyliklerinin Timur tarafından kışkırtılması.

-Beyazıd’ın Temur’a balı bulunan bir yönetime ait olan Erzincan ve Kemah gibi yerleri istila etmesi.

-Timur’un Beyazıd tarafından alınan yerlerin geri verilmesi talebinin red edilmesi, aynı zamanda Osmanlıya kaçan Akkoyunlu Hükümdarı ve Celayir sultanının geri verilmesi isteminin geri çevrilmesi gibi nedenler savaşın başlamasındaki en önemli nedenlerdir.

-Ayrıca Timur ile Beyazıd’ın savaştan önce birbirlerini küçük düşüren mektupları ve bazı kabul edilemez istekleri de savaşın çıkmasında önemli rol oynamıştır.

Ankara savaşıOsmanlı ve Timur İmparatorluklarının savaşa katılan asker sayıları ve kayıpları nelerdir?

Ankara savaşı o güne kadar yaşanmış olan en büyük katılımlı savaşlardan bir tanesi olmuştur. Yaklaşık olarak her iki tarafta bulunan savaşan asker sayısının ortalama olarak 200.000 askerden daha fazla olduğu bilgisi bulunmaktadır. Net olmayan bazı kaynaklara göre bunun yaklaşık olarak 120.000-140.000 civarındaki asker sayısının Timur İmparatorluğuna, yaklaşık olarak 80.000-90.000 arasında ise Osmanlı İmparatorluğuna ait olduğu tahmin edilmektedir. Fakat yine bu sayı konusunda bazı kaynaklarda her iki ordunun asker sayısının bir birine yakın olduğu ve toplam savaşan asker sayısının 60.000 civarında askeri geçmediği yönünde de bilgiler verilmektedir. 

Kayıplar konusunda yine tahmini değerlere göre Osmanlı Ordusunun bu savaşta askerlerinin yaklaşık olarak yarısını kaybettiği, Timur ordusunun ise kaybettiği asker sayısının 20.000 civarında olabileceği bilgisi yer almaktadır. (Şunu belirtmekte fayda vardır ki bu sayılar birçok kaynakta farklı şekilde gösterilebilmektedir ve ortalama sayı dahi verilebilmesi oldukça güçtür)

Temurleng (Timur) Aksak TimurAnkara savaşının sonuçları nelerdir?

-Ankara savaşını Timur kazanmış olup, Yıldırım Beyazıd bu savaşta esir düşmüştür.

-Osmanlıda yaklaşık olarak 11 yıl süren bir Fetret Dönemi başlamıştır. Osmanlı yaklaşık olarak 11 yıl boyunca başta bir yönetici bulunmadan iktidar boşluğu içinde kalmıştır.

-Türk Siyasal birliği bozulmuştur.

-Anadolu beylikleri tekrar kurulmuştur.

-Osmanlı İmparatorluğu Ankara savaşını kaybetmesi ile kuruluşundan bu güne kadar ilk kez bu çapta büyük bir savaşı kaybetmiş oldu.

Ankara Savaşının Osmanlılar tarafından kaybedilmesinin başlıca sebepleri nelerdir?

-Osmanlı imparatorluğunun savaşı kaybetmesinde en önemli nedenler arasında Timur ordusunun sayıca çok olması ve savaş fillerinin etkili olması.

-Yıldırım Beyazıd’ın bazı taktiksel hatalar yapması.

-Yıldırım Beyazıd’ın ordusunda bulunan Kara Tatarların savaş esnasında taraf değiştirmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder