Akran zorbalığı nedir? Nasıl önlenir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 11, 2018

Akran zorbalığı nedir? Nasıl önlenir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Akran zorbalığı nedir? Nasıl önlenir?

Akran zorbalığı nedir? Okulda veya sokakta yaşıtlarınızın zorbalığına uğradığınızda ne yapmalısınız?

Ülkemizde giderek artan akran zorbalığı İngilizce’de “bullying” olarak adlandırılır, Türkçeye “akran zorbalığı” olarak çevrilmiştir. Adından da anlaşılacağı gibi, yaşıt olan çocukların birbirlerine yaptıkları zorbalıktır. Akran şiddeti, okul zorbalığı gibi isimlerle de bilinir.

Akran zorbalığı nedir? Nasıl önlenir?
Akran zorbalığı nedir? Nasıl önlenir?

Bir ya da birden çok öğrencinin, kendilerinden daha güçsüz ve korunmasız durumdaki öğrencileri kasıtlı ve devamlı olarak rahatsız ettiği bir saldırganlık türüdür. Günümüzde teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte öğrenciler arasında “siber zorbalık” da yapılmaya başlanmıştır. Siber zorbalık, sosyal medya platformları aracılığıyla öğrenciler arasında kasıtlı olarak birini küçük düşürme ve rahatsızlık verme olarak tanımlanabilir.

Okullarda her 4 öğrenciden birinin, bir hafta içinde akran zorbalığına uğradığı biliniyor. Birçok türü bulunan akran zorbalığı eğer engellenmezse, zorbalığa maruz kalan öğrencinin hayatında ömür boyu kalıcı psikolojik yaralara yol açabilir.

Akran zorbalığının türleri

Fiziksel şiddet: Dürtme, itme, tekme atmak, tükürme, ısırma, vurma, kulak çekme, tokat atmak, çelme takmak, kesici ve delici aletlerle saldırmak, cisim fırlatmak, ateşli silahlarla korkutmak vs..

Sosyal şiddet: Oyunlara almama, dışlama, yalnızlığa itme, görmezden gelme, öğrenci hakkında dedikodu ve söylenti çıkarma, iftira atma, haksız şikayetlerde bulunma, öğrenciyle konuşmama ve diğer öğrencilerin de konuşmasını engelleme vs..

Sözel şiddet: Öğrencinin boy kilo, ten rengi, diş yapısı gibi fiziksel özellikleriyle alay etme, gözlüklü olmasıyla veya maddi durumuyla dalga geçme, şivesiyle, peltekliğiyle, kekemeliğiyle alay etme, küçük düşürme amaçlı lakap takma, hakaret etme, sözlü olarak tehdit etmek vs..

Cinsel şiddet: Cinsel amaçlı olarak dokunma, elle veya sözle taciz etme, cinsel çağrışımlı sözcükler kullanma, giysilerini kendi isteği dışında kaldırma veya çıkarma, tecavüz ve hakkında cinsel içerikli iftiralar atma vs..

akran zorbalığıEşyalara şiddet: Öğrencinin elindeki yiyecekleri zorla alma, zorla para alma, eşyalarını çalma, haraç alma, bir şeyler ısmarlatma, defter ya da kitaplarını karalama veya yırtma, eşyalarını izinsiz kullanma vs..

Akran zorbalığı çok yaygın bir saldırganlık türüdür. Ancak az önemsenmesi birçok sorunu beraberinde getirir. Eğer yukarıdaki herhangi bir zorbalığa uğruyorsanız “ana kuzusu” olarak adlandırılmaktan korkmadan ailenize, öğretmenlerinize ve okul müdürüne bu durumu bildirin.

Okul yöneticilerinin birçoğu bu akran zorbalığını yaşın getirdiği bir gelişimsel süreç olarak görüyor ve bu durumu fazla büyütmüyorlar. Kendi okullarında “zorbalık” olamayacağını düşünüyorlar fakat zorbalık tüm okullarda, ilkokuldan liseye kadar her yaşta görülebilir.

Akran zorbalığını öğrencilerin birbirine yaptığı eğlenceli şakalar olarak görmek de en büyük hatalar biridir. Zorbalık, suçtur. Şakanın ayarını kaçırmak zorbalık sınırlarına giriyorsa, okul yönetiminin bu konuda caydırıcı şeyler yapması gerekir.

Okulda zorbalık yapanların büyüdüğünde olgunlaşacağı düşünülür fakat durum böyle değildir. Eğitim hayatında zorbalık yapan öğrencilerin birçoğu, yetişkin olduklarında da kendilerine ve topluma zarar vermeye devam ederler. Bu nedenle zorbalık yapanın gerekli cezayı alması gerekir. Zorbalığa uğrayan kurban da, gerek görüldüğü takdirde psikolojik olarak destek görmelidir.

Yalnızca erkek öğrenciler tarafından zorbalık yapılmaz. Kız öğrenciler arasında da akran zorbalığı yaygındır.

Akran zorbalığı nelere yol açıyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder