Türkiye’de Yeraltı Suları | Türkiye’de Kaplıcalar - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 03, 2017

Türkiye’de Yeraltı Suları | Türkiye’de Kaplıcalar

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Türkiye’de Yeraltı Suları | Türkiye’de Kaplıcalar

Önceki konularımızda kpss coğrafya dersi akarsular ana başlığı altında bulanan; Türkiye’de bulunan akarsular, akarsu rejimleri ve debi, son olarak akarsu aşındırma ve biriktirme şekillerini inceledik. Sıradaki konumuzda ise Türkiye’de Yer Altı Suları, Türkiye’de Kaplıcalar ve Maden Sularını işleyeceğiz.

TÜRKİYE’DE YERALTI SULARI

Yağış olarak toprağa düşen suların 1/3’ü yer altına sızarak çeşitli derinliklerde birikir. Biriken bu suya yeraltı suyu, yüzeye çıktığı yere ise kaynak denir.

Türkiye’de Yeraltı Suları | Türkiye’de Kaplıcalar
Türkiye’de Yeraltı Suları | Türkiye’de Kaplıcalar

Yer altı sularını besleyen en önemli kaynak yağış miktarı daha sonra ise yüzeyin eğimi, bitki örtüsü ve zeminin geçirimliliğidir. Yer altı suları akımından en zengin araziler karstik arazi ve alüvyal ovalardır.

Ülkemizde yer altı suyu rezervi oldukça fazladır. Bazı yörelerde tarımda sulama için yer altı suyundan faydalanılır.

Karapınar (Konya), Ceylanpınar ( Şanlıurfa), Polatlı (Ankara) gibi.

TÜRKİYE’DE KAPLICALAR VE MADEN SULARI
Kpss coğrafya dersinde Türkiye’de yeraltı suları başlığından sonra işleyeceğimiz ikinci başlık da Türkiye’de kaplıca ve maden sularıdır. Ülkemizde suyu sıcak olan kaynaklara genellikle kaplıca, bazen de ılıca denmektedir. Suları fazla sıcak olmayan, içerisinde çözülmüş olarak bol miktarda mineralin bulunduğu ve içilebilen kaynaklara ise içme denir.

Kaplıca ve içme suları eskilerden beri ülkemizde romatizma, cilt ve iç hastalıkları tedavisinde kullanılmaktadır. Bu sebeple bu kaynaklara şifalı sular da denmektedir.

Bu tür sular ülkemizde oldukça yaygın olarak görülmektedir. Bunun sebebi ülkemizin topraklarının yakın bir jeolojik devirde oluşması ve fay hatlarının çokluğudur. İncelendiğinde kaplıca ve ılıcaların dağılımının fay hatları ile paralellik gösterdiği tespit edilir.

Kaplıca ve içmeler kaplıca turizmi oluşturup yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir.

Güney Marmara Kaplıcaları: Bursa, Yalova, İnegöl, Susurluk ve Gönen bölgelerinde

Batı ve Güneybatı Anadolu Kaplıcaları: Çanakkale, Balıkesir, Edremit, Havran, Burhaniye, İzmir’de Balçova, Dikili, Bergama, Manisa kurşunlu, Pamukkale bölgelerinde

İç Batı Anadolu Kaplıca ve Maden Suları: Afyonkarahisar ve sandıklı en tanınmış olanlarıdır. Kütahya da çok sayıda kaplıca bulunmaktadır.

Güney Anadolu Kaplıca ve Maden Suları: Erzin, Reyhanlı, Mersin, Tarsus ve Mut bölgelerinde

İç Anadolu Kaplıcaları: Ayaş, Kızılcahamam, Haymana ve Bolu bölgelerinde

Doğu Anadolu Kaplıcaları: Malatya, Erzurum, Siirt, Bingöl illeri sınırlarında da kaplıcalar yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder