TÜBİTAK Nedir? Ne İşe Yarar? Görevleri ve Çalışma Alanları Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2017

TÜBİTAK Nedir? Ne İşe Yarar? Görevleri ve Çalışma Alanları Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

TÜBİTAK Nedir? Ne İşe Yarar? Görevleri ve Çalışma Alanları Nelerdir?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olarak çalışan TÜBİTAK, ülkemizde bilim ve teknoloji destekleme, teşvik etme amacıyla kurulmuştur. 1993 yılından itibaren birçok alanda kitap ve dergi basımına başlayan kurum, özellikle öğrencilere verdiği destek ve burslarla öne çıkmaktadır. Çeşitli yayın organları bulunan TÜBİTAK'ın görev ve çalışma prensipleri yazımızda anlatılmıştır.


TÜBİTAK 1963 yılında, Cemal Gürsel hükümeti tarafından devlete danışmanlık etmek, milli bilim politikalarını belirlemek ve rehberlik etmek amacıyla kurulmuştur. İlk olarak Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu olarak isimlendirilmiştir. Bir süre sonra, teknik yerine teknolojik isminin kullanılmasıyla beraber Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu olarak anılmıştır. 1993 yılından itibaren yayım konusuna el atmış ve popüler bilim kitaplarının basımına başlamıştır.

Her ülkede bilimi denetleyen, bilimi yönlendiren bir kuruluş mutlaka vardır ama isim olarak farklılıklar taşır. Ülkemizde bilimin yönlendirilmesi, özellikle gençlerin bilime teşvik edilmesi ve icatları desteklemesi bakımından TÜBİTAK önemli bir yere sahiptir.

TÜBİTAK Nedir? Ne İşe Yarar? Görevleri ve Çalışma Alanları Nelerdir?
TÜBİTAK Nedir? Ne İşe Yarar? Görevleri ve Çalışma Alanları Nelerdir?

Verdiği teşvikler sayesinde birçok kişinin, ciddi anlamda önemli keşifleri mümkün olabilmektedir. Özellikle öğrencilerin sıkça faydalandığı TÜBİTAK, ülkemizde kendisine ait çeşitli görevlere de sahiptir.

Navigasyon 

1. TÜBİTAK Nedir?

2. TÜBİTAK Ne İşe Yarar?

3. TÜBİTAK’ın Görevleri Nelerdir?

4. TÜBİTAK’ın Çalışma Alanları Nelerdir?

TÜBİTAK Birimleri

TÜBİTAK Yayınları

TÜBİTAK Destekleri

5. Okur Yorumları

TÜBİTAK Nedir?
TÜBİTAK Nedir?Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu‘nun kısaltması olan TÜBİTAK, ülkemizde bilim ve teknolojiye teşvik etme, yön verme gibi amaçları olan bir kurumdur. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kuruluşlarından biri olup, çeşitli özel hükümlerle bağlıdır.

TÜBİTAK, 24.07.1963 yılında, 11462 sayılı Resmi Gazete yayımı ile genç bilim adamlarını desteklemek amacıyla kurulmuştur. Tarihi içerisinde birçok başkana ev sahipliği yapmış ve kendi içerisinde kurumların sayısını artırmıştır. Önceleri sadece bilim desteklemesi yaparken; günümüzde Ar-Ge projelerinin desteklenmesi, tarım politikalarına yön verilmesi gibi birçok alanı içine alan önemli bir misyona sahiptir.

TÜBİTAK Ne İşe Yarar?
TÜBİTAK Ne İşe Yarar?Kurum, ülkemizde çeşitli bilim alanlarında araştırma ve geliştirme ile ilgili her faaliyeti desteklemektedir. Ülkenin kalkınmasında öncelikli olan projeleri geliştirmek, özendirmek ve bunları düzenlemek kurumun politikaları arasındadır. Keşifler ve projeler için gerekli bilimsel, teknik bilgilere ve ilgili kişilere ulaşmayı da mümkün kılmaktadır.

TÜBİTAK’ın Görevleri Nelerdir?

Türkiye’nin bilim ve teknoloji konusundaki politikalarını belirlemek ve bunları uygulamaya geçirmek.

Akademik alanda Ar-Ge desteği sağlamak, akademileri özendirmek ve takibini yapmak.

Sanayi alanındaki araştırma, teknoloji ve geliştirme konularında yeniliklere destek vermek, özendirmek, destek verdiği projeleri takip etmek.

Üniversitelerle, sanayi alanlarındaki ilişkilerin gelişme göstermesini sağlamak.

Ulusal öncelikler dikkate alınarak gelişme çalışmalarını yürütmek.

Ar-Ge faaliyetlerinin kolaylığı ve teknik gerekliliği için hizmet sağlamak ve bu hizmetleri sağlayacak birimleri işletmek.

Gelecek dönemlerin bilim adamlarını keşfetme ve onları bilim konusunda teşvik etmek.

Bilimsel alanlarda teşvik unsurları dahilinde yıllık ödüller sunmak.

Uluslararası bilimsel, teknolojik iş birliklerini ayarlamak ve devam ettirmek.

Bilim alanında dergilerin ve kitapların yayımını yapmak.

TÜBİTAK’ın Çalışma Alanları Nelerdir?
TÜBİTAK'ın Çalışma Alanları Nelerdir?2005 yılından itibaren adındaki “teknik” kelimesi, “teknolojik” olarak değiştirilen TÜBİTAK; matematik, fizik, bilim, biyoloji, kimya ve teknoloji gibi alanlarda destek vermektedir. Çalışma alanlarını kapsayan bu konulardaki hizmetlerini ise, aşağıda sıraladığımız kolları sayesinde gerçekleştirmektedir.

TÜBİTAK Birimleri
TÜBİTAK kendi içinde birimleri olan oldukça gelişmiş bir kurumdur. Birimlerin sayısı zaman içerisinde artış göstermiştir. Çeşitli görevleri ve amaçları bulunan bu birimler; Araştırma Destek Programları Başkanlığı, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı, Kurumsal İletişim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, İdari Hizmetler Daire Başkanlığı ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’dır.

TÜBİTAK Yayınları
Kurum, ülkemizde bilimi popüler hale getirmek ve insanların bilinçlenmesini sağlamak amacıyla şuan için üç adet, aylık dergi yayını yapmaktadır. Bunlardan bazıları; Bilim ve Teknik, Bilim ve Çocuk, Meraklı Minik’tir. Bunun yanında yıllık olarak yaklaşık 20 adet bilim kitabı yayımlanmaktadır. Ayrıca direkt olarak ülkemizdeki bilim camiasına yönelik 12 adet de bilimsel dergi çıkartmaktadır.

TÜBİTAK Destekleri
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren ve ilk 5000 kişi arasına giren öğrencilere; biyoloji, kimya, fizik, matematik, genetik, sosyoloji, psikoloji, tarih ve felsefe bölümlerinden birine yerleşmişlerse aylık olarak 250 TL karşılıksız burs verir. Bu tutar yıllara göre değişiklik göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder