Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2017

Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878)

Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878) yani 93 Harbi ve Panslavizm , Rusya’nın Slav toplumunu birleştirme politikası ve bu uğurda yaptığı bazı eylemleri içermektedir. Rusya yaptığı çalışmalarla, kışkırtmalarla ve cemiyetlerle bu emellerini gerçekleştirmeyi amaçlamıştır. Önceki konumuzda 19. Yüzyıl Siyasi Olaylarını incelemiştik. Sıradaki kpss konumuz ise Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878) diğer adıyla 93 Harbi ve Panslavizm olacaktır.


Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878) ve Panslavizm

Panslavizm ve Balkan Bunalımı

Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878)
Osmanlı Rus Savaşı (1877-1878)

Rusya’nın Ortodoks ve Slav kökenli ulusları kendi egemenliği altında birleştirmeyi amaçlamıştır. 19. yüzyılda ortaya çıkan bu akıma Panslavizm denilmiştir. bu amaçla kurulan gizli cemiyetler Balkan milletleri arasında bu düşüncenin yayılmasını sağlamışlardır. Bu çalışmaların sonucunda köylüler vergilerini vermemeye başlamış ve isyan etmişlerdir. Bu gelişmelere tarihte Balkan Bunalımı olarak geçmiştir. İsyanların bastırılması sonucunda Sırplar Avrupa’dan yardım istemiştir. Avrupalı devletler İstanbul’da bir konferans toplanmasına karar vermişlerdir.

İstanbul Konferansı
Osmanlı, Rusya, İngiltere, Fransa,Avusturya,Almanya ve İtalya katılmıştır. Bu esnalarda Osmanlıda I.Meşrutiyet ilan edilmiştir. Avrupalı devletlerin, Rusya’nın ve Osmanlının anlaşmaya varamamaları nedeniyle Rusya Osmanlı karşı savaş açmıştır.

1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı (93 harbi)
93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı Rus Savaşı 1877-1878 yıllarında meydana gelmiştir. Rusya’nın savaş açması üzerine Osmanlı Paris Antlaşmasının bozulduğunu ileri sürmüş ve İngiltere’den yardım istemiştir. İngiltere ise savaşa müdahale etmemiştir. Balkanlarda ve Kafkaslarda gerçekleşen savaş neticesinde Ruslar doğuda Erzurum batıda Edirne’ye kadar olan bölgeleri ele geçirmişlerdir. Rusların bu ilerleyişi karşısında padişah II. Abdülhamit barış istemek zorunda kalmıştır. Osmanlı ve Rusya arasında Ayastefanos (Yeşilköy) Anlaşması imzalanmıştır. Rusya’nın böylesine güçlenmesine karşı çıkan İngiltere’ye Almanya ve Avusturya destek olunca bu antlaşma hiç yürürlüğe girmemiştir. Rusya yeni bir konferans teklifini kabul etmiş ve görüşmeler sonucunda Berlin Antlaşması imzalanmıştır.

Osmanlı desteğini alabilmek için İngilizlere Kıbrıs’ı üs olarak vermiştir. Rusya işgal ettiği Kars,Ardahan ve Batum’u Osmanlıya bırakmıştır.Ermeni sorunu bu antlaşma ile ulusal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder