İslamiyet Öncesi Türk Tarihi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2017

İslamiyet Öncesi Türk Tarihi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İslamiyet Öncesi Türk Tarihi

İslamiyet Öcesi Türk Tarihi konuları anlatılırken genelde kullanılan bir cümle vardır. ”Türklerin tarih sahnesine çıkması.” Eminim bu cümleyi birçok tarih kaynaklarında duymuşsunuzdur ve çıktığımız yer Orta Asya’dır. Genel olarak Hazar Denizi’nin doğusu, Tanrı Dağları’nın kuzeyi, Altay Dağlarının kuzeybatısı ve Aral Gölü’nün çevresini yurt edinmiş olan biz Türkler MÖ XVI. yüzyılda kendi yurtlarımızdan göç etmeye başladık.


Peki Türklerin göç nedenleri nelerdir? Bunları birkaç başlık altında toplayabiliriz:

– İklim ve coğrafi koşullar

İslamiyet Öncesi Türk Tarihi
İslamiyet Öncesi Türk Tarihi

– Yeni yerler bulma isteği

– Dış güçlerin Türkler üzerinde baskı yaratması

– Meraların azalması , hayvanların güçsüzleşmesi ve hastalanması

– Boylar arasındaki anlaşmazlıklar

– Nüfus sayısının artmasıyla yaşadıkları yerlerin kendilerine yetmemesidir.

Türkler gittikleri yere kendi kültürlerini aşıladıkları gibi bulunduğu yerdeki kültürden de etkilenmiş ve yeni sentez kültürlerin ortaya çıkmasına sebep olmuşlardır. Bunun yanı sıra devamlı farklı yerlerde yaşam izlerine rastlanılan Türkler tam olarak belirli bir bütünlük içerisinde izlenememektedir ve araştırılamamaktadır.

Orta Asya’dan devamlı göç etmeye başlayan Türklerin en önemli büyük göçü ise Kavimler Göçü olarak bilinen 375 yılındaki Kuzey Hunları’nın batıya doğru yaptıkları göçtür.

Türklerin de anavatanı olan Orta Asya’da oluşmuş olan bazı kültürlerin önemli noktalarına değinelim:

* Anav Kültürü: Aşkabat yakınlarında tarım ve hayvancılıkla uğraşıp, madeni süs eşyaları ve tuğladan evleri bulunan ve yerleşik hayatın yaygın olduğu kültürdür.

* Andronova Kültürü: Türklerin ilk ataları olarak kabul edilmektedir. Bu Kültürdeki insanlar atı kullanabilmektedirler. Ayrıca savaşçı bir kültür olduğu bilinmektedir.

* Karasuk Kültürü: Demiri bularak işleyen bu kültür insanlarının yapılan araştırmalarda tekerlekli araba kullandığı da bilinmektedir.

* Tagar Kültürü: Silah üzerine hayvan figürleri işleyen bu kültür insanları daha çok süs eşyalarına yönelmişlerdir.

Aslında yukarıda bulunan bu kültürler Kpss sınavı açısından İslamiyet öncesi Türk Tarihi bilgileri arasında bizi çok ilgilendirmemektedir. Ancak aklımızda bulunması iyi olacaktır.

Burada verilen temel bilgilere ek olarak şunu söyleyebiliriz ki tarih konularını temelden ne kadar iyi alırsak, ileriki konuları üstüne daha rahat ekleyebiliriz ve bilgileri organize edebiliriz, bu yüzden temelimizi sağlam tutmaya çalışalım. Böylece ezber değil de mantık çerçevesinde konuları birbirine rahatça bağlayabileceğiz. İslamiyet Önce Türk Tarihi konusuna ”İlk Türk Devletleri” konusuyla devam edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder