Hologram Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2017

Hologram Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hologram Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

Lazer ışın dalgalarının , pozitif karışım ile oluşturduğu üç boyutlu görüntüye hologram adı verilmektedir. Fizik, kimya ve basım gibi birçok tekniği içerisinde barındıran hologram ya da holografi, son yıllarda sıklıkla tercih edilir olmuştur. Hologram özellikle büyük markalar tarafından ilgi görmektedir. Çünkü hologramın çeşitli yollarla çoğaltılması ve dağıtılması gibi durumlar mümkün değildir. Yani taklit edilmesi zor bir teknoloji olduğundan, marka kalitesine önem veren birçok kurum hologramı kullanmaya başlamıştır.


Gelişen teknolojinin en büyük buluşlarından biri olan hologram, herhangi bir nesnenin lazer ile gösterilmesidir. Etkileyici ve oldukça ilginç bir olay olarak, hologramın pek çok kullanım alanı vardır.

Işığın değişik şekillerde yansıtılması sonucunda görüntünün tabaka şeklinde görünmesini sağlama özelliğine sahiptir. Diğer yandan iki farklı lazer ışınının görüntü için bir araya gelerek, üç boyutlu bir fotoğraf elde edilmesine neden olan bir teknolojidir.

Hologram Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?
Hologram Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

Fotoğraf daha derin açıdan görünmesini sağlayarak, normal fotoğrafçılık özelliklerinden ayrılır. Lazer ışınlarına uyumlu dalgaların eşleştirilmesi ile hologram elde edilir. Hologramın çeşitli yollarla çoğaltılması ve dağıtılması söz konusu değildir. Görsel açıdan oldukça güzel görüntüler ortaya çıkaran holografi, iki boyutlu nesnelerin, ileri teknoloji kullanılarak üç boyutlu görünmesini sağlamaktadır. Taklit edilmesi güç bir teknoloji olmasından dolayı, birçok alanda hologram kullanımı mevcuttur.

Navigasyon 

1. Hologram Nedir?

2. Hologram Nasıl Yapılır?

3. Hologram Nerelerde Kullanılır?

4. Hologramın Tarihçesi

5. Okur Yorumları

Hologram Nedir?

Hologram Nedir?Güvenlik için geliştirilen önemli bir görüntüleme teknolojisi olan hologram, günlük yaşamda ve pek çok sanayide kullanılmaktadır. Herhangi bir nesnenin, lazer fotoğrafını ifade etmektedir. Daha basit haliyle üç boyutlu resim demektir. Kullanım alanı sürekli genişleyen bir teknoloji olarak, güvenliğin olması gereken her yerde hologram görmek mümkündür. Başta organik tarım ve tohumlar olmak üzere; kozmetik ürünler, ilaç sanayi, kırtasiye, resim ve gıda ürünlerinde hologram kullanılmaktadır. Taklit ihtimali istemeyen ve güvenlik açısından insanlara daha yararlı hizmet vermek isteyen pek çok sektörde hologram kullanılmaktadır. Mücevher, saat, deterjan, oyuncak, yedek parça gibi pek çok üründe de hologram kullanımı tercih edilmektedir.

Hologram Nasıl Yapılır?
Hologram Nasıl Yapılır?Hologram üretimi için gerekli olan lazer ışınının ikiye bölünmesi sonucunda hologram yapımına başlanır. Hologramın yapım aşamasında ilk etapta şekli belli olmayan ışık ve görüntüler belirir. Ancak fotoğrafın diğer lazer ışını ile aydınlanması sonucunda üç boyutlu görüntü en güzel hali ile ortaya çıkar. Üç boyutlu görüntünün ortaya çıkması için öncelikle fotoğrafın lazer ışınları ile banyo edilmesine ihtiyaç vardır. Banyo edilen fotoğraf kurumaya başladıkça üç boyutlu görüntüde oluşmaya başlamaktadır. Beyaz ışıkta görülmesi mümkün olan hologram, iki aşamadan geçerek hologram görüntüsüne ulaşmaktadır. İlk elde edilen master hologram, ihtiyaç adedine göre çoğaltılarak hazırlanmaktadır.

Hologram Nerelerde Kullanılır?
Hologram Nerelerde Kullanılır?Markaların kendilerine ait değerleri korumalarına yönelik olan hologram tekniği, taklitçilik ve korsancılık yapan kişiler için en etkili güvenlik yöntemlerinden biridir. Marka değerini artıran bir uygulama olmasından dolayı, yapılan araştırmalar, hologram bulunan ürünlerin daha güvenilir bulunduğunu ortaya koymuştur. Taklit edilmesi kolay ürünlerin, orijinal olsa dahi, güvenilirliği azalan ürünler olarak daha az tercih edilmelerine neden olmaktadır. Ayrıca ekonomik bir yöntem olmasından dolayı kullanım alanı tercihe göre oldukça fazladır. Kullanılan en ucuz gıda ürünlerinden oldukça değerli olan ziynet eşyalarına kadar birçok alanda kullanım imkânı mevcuttur. Markaların tüketiciye en güvenli şekilde hizmet sunmasının yanı sıra, tüketicinin de alacağı ürünün taklit ya da korsan olup olmadığını en iyi anlama şekillerinden biridir. Hologram tekniğini genellikle; resepsiyon önlerinde, fuar alanlarında veya büyük alışveriş merkezlerinde görmeniz mümkündür.

Hologramın Tarihçesi
Hologramın Tarihçesiİlk olarak 1947 yılında Gabor tarafından karışık desen teorisine dayanan hologram, ışık dalgalarının bir film üzerinde çoğaltılması düşüncesi ile ortaya çıkmıştır. 1960 yılından sonra optik ve ışık alanındaki bilimsel çalışmalar sonucunda birçok fizikçi tarafından üç boyutlu fotoğraflar üretilmiştir. 1970’li yıllara doğru oldukça yankı bulan holografi hakkında pek çok haber ve makale yayınlanmış, galeriler açılmıştır. İlk başlarda hak ettiği değeri göremeyen hologram, daha sonra yoğun ilgiye maruz kalmıştır. 1982 yılındaki yapılan bir deney sonucunda elektronların aralarındaki mesafeye bağlı kalmadan birbirleriyle etkileşime geçebildiklerini keşfetmişlerdir. Bu keşif sonucunda geliştirilip, günümüzdeki kullanım alanlarına yayılarak markaların daha güvenli ürün pazarlamalarını olanak sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder