CD-DVD Sürücüsü Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2017

CD-DVD Sürücüsü Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

CD-DVD Sürücüsü Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda her türlü ses, video, resim ve dosyaları depolayabildiğimiz CD ve DVD’lerin bilgisayarlarda okunmasını sağlayan CD-DVD sürücüleri hakkında bilgi verilmiştir. CD, "Compact Disc" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Sayısal verilerin makineler tarafından okunmasını sağlayan, yapılardır. Bu okuma işlemi ise lazer tabanlı okuyucular tarafından gerçekleşir.


Lazer tabanlı okuyucular olan CD ve DVD’ler günlük hayatta işimizi olağanüstü kolaylaştıran bilgi depolama alanlarıdır. Bilgisayar ortamında ise bu depolama alanlarının okunmasını sağlayan CD-DVD sürücüsü adı verilen parçalar bulunmaktadır.

CD’ler verilerin makineler tarafından okunmasını sağlayan ve bu verilerin depolanabildiği optik bir medyadır. Günümüzde kaset ve plak gibi kayıtların yerini almıştır.

CD-DVD Sürücüsü Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
CD-DVD Sürücüsü Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Çünkü CD’ler teyplerden daha hızlı bilgi depolaması yapabilme özelliğine sahiptirler. Veriler CD’lere ikili kodlama sistemiyle yazılır, oysa teyplerde analog biçime dönüştürme zorunluluğu bulunmaktadır. İlk başta sadece okunabilir şeklinde üretilen CD’ler daha sonra tekrar yazılabilme ve üzerine kayıt yapabilme gibi özelliklerle geliştirilmiştir. CD’lerden pek farklı olmayan DVD’ler, üzerinde uygulanan teknoloji sayesinde bir CD’den 7 kat daha fazla bilgi depolayabilme kapasitesine sahiptir. DVD sürücüsü ise DVD’ye tutulan lazer ışının optik yansımalarını okuyan bir bilgisayar parçasıdır.

Navigasyon 

1. CD-DVD Sürücüsü Nedir?

2. CD-DVD Sürücüsü Nasıl Çalışır?

3. CD-DVD Sürücüsü Ne İşe Yarar?

4. Okur Yorumları

CD-DVD Sürücüsü Nedir?

CD-DVD Sürücüsü Nedir?CD, ‘’Compact Disc’’ kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. CD’ler sayısal verilerin makineler tarafından okunabilir bir şeklide depolanabildikleri standart ortamlardır. Lazer tabanı olan bir okuyucu tarafından okunmaktadır. CD-DVD sürücüsü küçük, taşınabilir, yuvarlak boyutlarda, elektronik kayıt, yedekleme, ses, video ve bilgisayar verilerini sayısal bir formatta saklayabilen, optik medyalardır. Bilgisayar alanında dataların dağıtımı disketler yerine CD’ler ile yapılmaktadır. DVD sürücü ise; Digital Versatile Disc yani sayısal esnek disk ya da Digital

Video Disk (Sayısal Video Diski) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. 16x, 24x, 36x gibi değişik hızlarda okuma kapasitelerine sahip olanları vardır. Mevcut DVD sürücülerinin çoğu 12x veri okuma hızı sunmaktadır. Bu X değerinin karşılığı CD sürücüsündeki değerle aynı değildir. DVD için X 1352 KB/s’dir. 12X’lik bir DVD sürücüsü için maksimum okuma hızı 16244 KB/s’dir. CD/DVD sürücüsünün bilgisayardaki karşılığı harddisk sayısına ya da harddiskin bölümlendirilmesine bağlıdır. Standart yani tek harddisk olan bilgisayarlarda CD/DVD sürücüsü D harfi ile gösterilmektedir. Kullanılan bilgisayarda eğer ki birden fazla harddisk mevcutsa harddiskleri ifade eden harfleri takiben ilk harf CD/DVD sürücüsünü gösterecektir. Kullanılan bilgisayarda iki adet CD/DVD sürücüsü bulunuyorsa harddiski ifade eden harfleri takiben ilk harf CD/DVD sürücüsünü gösterecektir.

CD-DVD Sürücüsü Nasıl Çalışır?

CD-DVD Sürücüsü Nasıl Çalışır?CD/DVD sürücüler görünümde elektronik kayıt ortamıdır. Digital Versatile Disc (çok amaçlı sayısal disk) sözcüklerinin anagramıdır. CD’ye göre çok daha yüksek kayıt kapasitesine sahiptir. CD sürücüsünün görevi CD üzerinde oluşturulmuş olan ve bilgi anlamına gelen 0 veya 1 boşluk benzeri çukurları algılamaktır. Bu çukurlukların ne kadar küçük olduğu düşünülürse CD sürücülerinin ne kararlı çalıştıkları daha iyi anlaşılabilir. CD sürücüsünün tray diye adlandırılan tepesinde CD’nin ayna gibi gözüken kısmı lazere denk gelecek şekilde yerleştirilir. CD sürücüler; yalnızca veri okumak amacıyla kullanılan cihazlar olup, çok iyi odaklanmış lazer ışınlarını CD yüzeyine gönderir. Lazer ışınları polikarbon katman içinden geçerek alüminyum katmandan yansır ve ışıktaki değişimleri algılayan optoelektronik bir malzemeye çarpar. Optoelektronik cihaz yansımadaki farklılığı algılar. Her değişim bit olarak algılanır ve bitler byte’ları oluşturur. Elde edilen bilgi anlamlı hale dönüştürülerek veya veri bloklarına dönüştürülerek DAC‘a (Sayısal Analog Dönüştürücü – doğrudan ses çıkışı için) ya da bilgisayara gönderir.

DVD’lerde CD’ye göre katman teknolojisi farklı olup, yüzeyinde yer alan boşluklar çok daha küçüktür. DVD sürücüler de yüzey alanlarını okumak için lazer kullanır. DVD sürücülerde çukurların genişliği daha ufak olduğundan kullanılan lazerin dalga boyu da daha küçük olmaktadır. DVD sürücülerde kırmızı lazer kullanılır. DVD sürücüsünün lazerinde akım bobini bulunur. Bu bobinden geçen akımın artırılmasıyla birlikte lazerin ikinci katmana odaklanması sağlanır. Böylece çukurların transparan katmanda olduğu gibi okunması sağlanır.

CD-DVD Sürücüsü Ne İşe Yarar?

CD-DVD Sürücüsü Ne İşe Yarar?Yüksek veri depolama kapasitesine sahip ve CD sürücüler bir media birimidir. DVD’ler ise üretim formatlarına göre 4,7 GB ile 117 GB arasında kapasiteye sahiplerdir. Tek bir CD’ye sığmayan birçok program, döküman, oyun, filmler DVD sürücüler sayesinde tek bir birim olarak kullanılmaktadırlar. Okuma hızları x olarak belirtilir. Hızları; 1x/8x, 2x/20x ve 6x/32x gibi şekillendirilmiştir.

CD sürücüler bilgi kaydetmemizi sağlayan cihazlardır. Bunlar hem yazılabilir (CD-R) hem de tekrar tekrar yazılabilir (CD-RW) olarak adlandırılır. CD- RW sadece yazma olarak değil okuma da yapabilmektedirler. Aynı zamanda elektronik kayıt, yedekleme, ses, video ve bilgisayar verilerini sayısal bir formatta saklayabilme gibi bir özelliği de vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder