Bilgisayarın İcadı: Bilgisayar Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2017

Bilgisayarın İcadı: Bilgisayar Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bilgisayarın İcadı: Bilgisayar Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Hiç şüphesiz bilgisayarlar insanlığın faydasına sunulmuş en önemli icatlardan biridir. Bilgisayar, aritmetik ve mantıksal tüm işlemleri yapabilen, bu işlemleri saklayıp istenildiğinde size sunabilen elektronik cihazlardır. Günümüzde ise ev, işyerleri, resmi kuruluşlar kısacası hemen her yerde, bilgisayarlar insanların kullandığı zaruri bir araç haline gelmiştir. Bilgisayarın icadı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi yazımızdan okuyabilirsiniz


Bilgisayarlar birçok farklı biçimde ve büyüklükte görülebilmektedir. 20. yüzyılın orta kısımlarında ilk bilgisayarlar büyük bir oda ölçüsündeydi. Günümüzdeki bilgisayarlardan yüzlerce kat fazla güç tüketmekteydiler. 21. yüzyılın başına gelindiğinde bilgisayarlar kol saatlerine sığacak kadar küçük hale gelmiştir. Günümüzde bu şekilde kullanılabilmesi, 1969 yılında yarı iletken ile küçük alanlara sığdırılacak devreler üretilmiş olmasıdır. Bu büyüklükten kucağımıza sığacak kadar küçülmesi teknolojinin gelişmesine bağlıdır.

Günümüzdeki bilgisayarlar ya da eski bilgisayarlar, tek çalışma prensibine sahiptir. İkili sayı sistemi; sadece 0 ve 1 sayılarından oluşan kodlamalardan oluşur. Bilgisayarın çeşitli görevlerinin karmaşıklığının düzeyi fark etmeksizin tüm bilgisayarlar bu görevleri çözümler ve çalıştırır.

Bilgisayarın İcadı: Bilgisayar Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?
Bilgisayarın İcadı: Bilgisayar Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Kullandığımız bilgisayarların, ilk haline bakıldığında, günümüze gelene kadar büyük gelişme gösterdiği görülebilir. Bilgisayarların icat edilmesiyle beraber içini doldurmak için çeşitli birçok program da yazılmıştır.

Navigasyon 

1. Bilgisayar Nedir?

2. Bilgisayar Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

3. ENIAC’ın İcadı

4. Bilgisayarın Çalışma Prensibi Nasıldır?

5. Okur Yorumları

Bilgisayar Nedir?
Bilgisayar Nedir?Kendisine verilen bilgileri saklayan ve istenildiği zaman öne getiren akıllı cihazlara bilgisayar adı verilir. Bilinen ilk bilgisayarın ismi ENIAC’dır. Bilgisayarlar yıllar içerisinde şekilden şekle girmiştir. Günümüzde ise ilk haline göre oldukça küçük, gürültüsüz ve birçok işleve sahiptir. Bilgisayarlar masaüstü ve dizüstü olarak ayrılmaktadır.

Bilgisayar Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?
Bilgisayar Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?Çeşitli kaynaklarda basit bir hesap aracı olan abaküs, ilk bilgisayar olarak isimlendirilir. Bilgisayarların geçmişi bu durumda 2000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. 1642 yılında Blaise Pascal tarafından tasarlanan hesap makinesine o dönemler sayısal denmiştir ama günümüzdeki sayısal kavramından çok uzak bir araçtır. Aslında sadece toplama ve çıkarma işlemi yapabiliyordu.

1671 yılına gelindiğinde Leibniz tarafından bulunan gelişmiş hesap makinesi, 1694 yılında hayata geçirilmiştir. Bu makine dört işlemi yapabilecek kapasitededir ama hem Pascal’ın hem Leibniz’in keşfettiği cihazlar pek üne kavuşmamıştır. Ticari alanlarda kullanılan ilk hesap makinesinin, 1820 yılında Thomas tarafından yapılmış olduğu bilinir. Babbage ise yaptığı uzun araştırmalar sonucunda otomatik çalışan hesap makinesini 1823 yılında keşfetmiştir. Bilgisayar alanındaki ilk büyük gelişme, 1890 yılında Hollerith tarafından tasarlanan bilgisayar oldu. Bu keşifte, cihazın hızının artmış olması, hataların azalma göstermesi ciddi ilerleme kabul edilmiştir.

Gerçek ciddi ilerleme, Aiken tarafından 1937 yılında Mark 1 isimli bilgisayar üretildiğinde yaşanmıştır. Bu cihazda yarı elektronik devreler kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşı boyunca ordunun hızlı bir bilgisayara geçme gereksinimi meydana gelmiş ve bilgisayar tarihinde devrim olacak ENIAC tasarlanmıştır.

ENIAC’ın İcadı
ENIAC’ın İcadıENIAC’ın keşfedilmesi, bilgisayar tarihinde devrim niteliğindedir. Cihaz, Eckert ve Mauchly ikilisinin ekibi ile 1945 yılında tasarlanmıştır. Cihazın en önemli özelliği, RAM bellek kullanılması ve günümüzdeki çiplerin atası sayılabilen tüpleri olmasıdır. Tasarlanan çeşitli programları, çalıştırabilme özelliği olan cihaz, 167 metrekare civarında yer kaplamaktaydı. Üstelik saatte 180 kW elektrik tüketmekteydi. Bu cihazın ardından DEVAC adı verilen cihaz ortaya çıkmış ama kısa ömürlü olmuştur. Ardından da ticari anlamda satışa sunulmuş ilk bilgisayar UNIVAC, 1952 yılında yapılmıştır.

Bilgisayarın Çalışma Prensibi Nasıldır?
Bilgisayarın Çalışma Prensibi Nasıldır?Bilgisayarlar, matematiksel işlem temeline dayanan bir çalışma prensibine sahiptir. İkili sayı sistemi adı verilen bu teknik 0 ve 1 rakamlarını işleyebilmektedir. Çeşitli programlama dilleri kullanılarak hazırlanan yazılımlardan faydalanarak çeşitli birçok alanda kullanılabilir. İnternetin hayatımıza girip, yaygınlaşmaya başlamasıyla beraber bilgisayarların önemi anlaşılmış ve kullanımı da artmıştır. Günümüzdeki bilgisayarlar, kişisel bilgisayar yani kısaca PC haline gelmiştir. Hatta cebe sığacak kadar küçülmüştür. Bilgisayarların çalışma hızları eskisine oranla ciddi yol kat etmiştir. Gelişen teknolojilerle, çeşitli özelliklerle sunulan bilgisayarların fiyatları buna bağlı olarak değişmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder