Yüeçiler Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 07, 2017

Yüeçiler Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Yüeçiler Hakkında Bilgi

Eskiçağ’da, Çin'in kuzeyinde Kansu ve Şansi eyaletlerinde güçlü bir devlet kuran Türk kavmidir (M.Ö.II.yüzyıl). Yüeçiler, Çinlilerle ilişkilerde bulundular; Çin, uygarlığının etkisinde kaldılar.

Hunların Çin’e yaptıkları saldırılarda yenilgiye uğradılar, Hunların egemenliği altına girmek istemediler. Çin'den ayrılarak batıya doğru göç ettiler (M.Ö. 170). Önlerine çıkan kavimleri yenerek Türkistan’a yerleştiler (M.Ö. 129), Horasan’ı da ellerine geçirdiler. İran’da bir devlet kurmuş olan Partlarla

yaptıkları savaşta yenilgiye uğradılar. Bundan sonra beş ayrı beyliğe ayrıldılar.Kuşan beyi Kucuhu, M.Ö. 25 yılında bu beylikleri yönetimi altında toplayarak Yüeçi birliğini yeniden kurdu. Bundan sonra Yüeçilere Kuşanlar denildi. 

Yüeçiler Hakkında Bilgi
Yüeçiler Hakkında Bilgi

Başkentleri Belh şehri idi, Kucuhu, kurduğu düzenli ordularla Partları yenilgiye uğrattı, İran'ın bir bölümünü aldı. Hindistan’ın Pencap bölgesini ülkesine kattı. 

Kuşanlar, hükümdarları Kanişka zamanında bütün Hindistan’a egemen oldular. Türk ülkelerinden Çinlileri çıkardılar. 

Kanişka, Budha dinini benimsedi. Başka dinden olanlara iyi davrandı. Çin’le ve Roma imparatorluğu ile ekonomik ilişkilerde bulundu.Yüeçiler. M.S. III. yüzyılda zayıf duruma düştüler. 

Horasan’dan başka bütün ülkeler ellerinden çıktı. Akhunlar, 425 yılında Yüeçi devletine son verdiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder