Yahya Kemal Beyatlı Kimdir? Hayatı ve Eserleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 18, 2017

Yahya Kemal Beyatlı Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Yahya Kemal Beyatlı Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Yahya Kemal Beyatlı; öğretmen, diplomat, şair, yazar gibi birçok kimlikle başarılı bir hayat sürmüştür. Sürdüğü bu hayatı yazdığı sayısız eserle taçlandırmıştır. Yahya Kemal Beyatlı'nın hayatı hakkında tüm ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

Cumhuriyet dönemi Türk şairleri arasında bilinen en önemli isimlerden biri de Yahya Kemal Beyatlı’dır. Kaleme aldığı şiirleri ile kendi dönemini etkilemeyi başarmış aynı zamanda geleceğe ışık tutmuş ve edebi alanda büyük başarılara imza atmış bir isimdir. 

Şiirin en karmaşık akımları barındırdığı dönemde mükemmel eserler ortaya koyan Yahya Kemal Beyatlı, bugün binlerce kişi tarafından okunmasını öngörü becerisine borçludur. Onun şiirleri yalnızca kendi dönemine hapsolup kalmamış asırlar sonrasına da taşınmıştır.

Yahya Kemal Beyatlı Kimdir? Hayatı ve Eserleri
Yahya Kemal Beyatlı Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Yahya Kemal Beyatlı denildiğinde akla yalnızca şiir gelmez. Edebiyat araştırmaları ve başarılı tarih incelemeleri de şairin ustası olduğu alanlardır. Bu nedenle kendini devamlı geliştirmiş ve döneminin saygı duyulan isimlerinden biri olmuştur. Edebiyat dünyasının ve edebiyat araştırmalarının usta kalemi olarak nitelendirilmiştir.

Navigasyon 

1. Yahya Kemal Beyatlı Kimdir?

2. Yahya Kemal Beyatlı’nın Hayatı 

Yahya Kemal Beyatlı’nın Siyasi Hayatı 

Yahya Kemal Beyatlı’nın Ölümü

3. Yahya Kemal Beyatlı’nın Eserleri 

4. Konu Hakkında Bilgilendirici Video

5. Sonuç ve Okura Sorular

6. Okur Yorumları

7. Bilgi Alabileceğiniz Diğer Kaynaklar

Yahya Kemal Beyatlı Kimdir?
Yahya Kemal Beyatlı, Türk edebiyat dünyasında usta şair olarak nitelendirilen güçlü edebiyatçılardan bir tanesidir. Türkiye ve Türk coğrafyasında tanınmasının yanı sıra, kısa süre içinde dünyaya açılabilme kapasitesine sahip biridir. Fakat onun hayatını yalnızca edebiyatla sınırlı tutmak oldukça yanlış olacaktır.

Edebiyatın dışında siyasetle de yakından ilgilenen Yahya Kemal Beyatlı, siyaset adamı olarak nitelendirilebilecek donanıma sahiptir. Şairin siyaset dünyasındaki başarıları kısa sürede diplomat olmasını sağlamıştır. Edebiyat alanda yakaladığı başarıyı siyasi alana da taşıyan Beyatlı, kısa sürede kendini ispat etmiştir. 

Yahya Kemal Beyatlı, hayatına aynı anda birçok vasfı sığdırmayı başarmış ender insanlardan biridir. Yazar, şair ve diplomat kimliğinin yanında, bir de öğretmenlik mesleğini icra etmiştir. Tarih ve edebiyat eğitimini almak için farklı şehirlerden pek çok üniversite öğrencisi derslerine girmiştir.

Yahya Kemal Beyatlı’nın Hayatı 
Yahya Kemal Beyatlı, 2 Aralık 1884 tarihinde dünyaya gelmiştir. Doğduğu yer Üsküp’tür. Üsküp Belediye Başkanı Nişli İbrahim Naci Bey ile Nakiye Hanım’ın oğludur. Çocukluğunu Üsküp’te geçiren şair, eserlerinde bu yıllara sıklıkla değinmiştir.

Eğitimini aldığı yıllarda başarılı bir öğrenci olan Yahya Kemal Beyatlı, 1892 yılında Üsküp İdadisine girmiştir. Bu eğitimin yanı sıra Arapça ve Farsça dersleri alan şair, 1897 yılında Selanik’e taşınmıştır. Annesinin kısa süre sonra vefat etmesi üzerine babasıyla yaşayan Yahya Kemal Beyatlı, babasının izdivacından sonra Üsküp’e geri dönmüştür. 1902 yılında ise İstanbul’a gelerek burada yaşama kararı almıştır.

Hayatına İstanbul’da devam etme kararı aldıktan 1 yıl sonra Jön Türk olmak istediğini dile getiren Yahya Kemal Beyatlı 1903 yılında Paris’e kaçmıştır. Bir süre eğitim gördüğü Paris’te Fransızcasını geliştirmiş, Jön Türklerle ilişki kurmayı başarmıştır.

anınmış pek çok isimle bir arada bulunma şansı yakalayan Yahya Kemal Beyatlı, siyasal bilimler eğitimi almayı da başarmıştır. 1912 yılında ise İstanbul’a geri dönmüştür. Sonrasında meslek hayatına atılan şair, Darüşşafaka’da edebiyat ve tarih dersleri vermeye başlamıştır. Aynı zamanda şiirlerini de yayımlamaya başlamıştır.

Yahya Kemal Beyatlı’nın Siyasi Hayatı 
İstanbul’da bulunduğu yıllarda Milli Mücadele taraftarı olan Yahya Kemal Beyatlı, yazıları ile dikkat çekmiştir. Halkın da yöneticilerin de milli mücadeleyi desteklemesi gerektiğini dile getirmiştir. Sonrasında siyasi çevreye sahip olan şair ilk olarak 1922 yılında barış için Lozan Konferansı’nda yer almıştır. Danışman olarak bulunduğu bu görevde herkesçe tanınan şair daha sonra 1923 yılında Urfa milletvekili olmuştur. Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından Varşova ve Madrid’de orta elçi görevinde bulunan şair, 1943-1946 yılları arasında da İstanbul milletvekili olmuştur. Yahya Kemal Beyatlı emekli olmadan önce Pakistan Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.

Yahya Kemal Beyatlı’nın Ölümü
Yahya Kemal Beyatlı, Pakistan büyükelçisi olarak görev yaptığı yıllarda yorulduğunu ve siyasetten uzak kaldığını dile getirmiş, emekli olmuştur. Emekliliğinin hemen arkasından İstanbul’da Park Otel’e yerleşen şair hayatının son dönemini burada geçirmiştir. Kısa süre sonra bağırsak kanaması sorunu yaşayan şair, İstanbul’da çözüm bulamadığı için Paris’e gitmek mecburiyetinde kalmıştır. 1957 yılında hastalığına derman bulunmayacağını öğrenen şair bir yıl sonra, 1 Kasım 1958 tarihinde, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde vefat etmiştir.

Yahya Kemal Beyatlı’nın Eserleri 
Henüz Selanik’te bulunduğu yıllarda Esrar takma ismiyle şiirler yazan şair, İstanbul’da Tevfik Fikret ve Cenap Şehabettin etkisinde kalmıştır. Daha sonra Agah Kemal lakabı ile Servet-i Fünun dönemini destekleyen şiirler kaleme almıştır. Fransız imgeciliğini Türk edebiyatına taşıyan şair, farklı bir bakış açısı kazandırmıştır.

Yahya Kemal Beyatlı, mütareke yıllarında yazdığı şiirlerle İstanbul’da tanınmaya başlanan isimlerden biri olmuştur. İlk eserleri Ati, İleri, Tevhid-i Efkar, Hakimiyet-i Milliye dergilerinde yayımlanmaya başlamıştır. Sonrasında kendi dergisini kurmak isteyen şair, arkadaşlarıyla bir araya gelerek Dergah dergisini çıkarmıştır. Milli Mücadele dönemini yazılarıyla destekleyen yazar, bu süreçte siyasete adım atmıştır.

Yaşar Nabi Nayır Kimdir? Hayatı ve Eserleri
Yahya Kemal Beyatlı’nın en bilinen eserleri; Kendi Gökkubbemiz, Eski Şiirin Rüzgarıyla, Rubailer ve Hayyam Rubailerini Türkçe Söyleyiş, Bitmemiş Şiirler adı altında bir araya getirilmiştir.

Şiirleri dışında en bilinen düz yazıları Aziz İstanbul, Eğil Dağlar, Siyasi Hikayeler, Siyasi ve Edebi Portreler, Mektuplar Makaleler, Edebiyata Dair isimli eserleri olmuştur. Yazarın kaleme aldığı Çocukluğum, Gençliğim, Siyasi ve Edebi Hatıralarım isimli eseri ise yakın tarihe dair detaylı anılarını içermektedir. Yahya Kemal Beyatlı şiirleri ile tanınan bir isim olsa da düz yazıları da yadsınamayacak kadar başarılıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder