Tarık Akan Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 18, 2017

Tarık Akan Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tarık Akan Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi

Tarık Akan tüm hayatı boyunca başarılı bir profil çizmiştir. Yeşilçamın ilk akla gelen oyuncularından biri olan Tarık Akan, oyunculuğunun yanı sıra, yönetmenlik, yapımcılık yapmış ve bir kitap yazmıştır. Sanatçının hayatına ayrıntılı göz atmak için yazımızı okuyunuz.

Türk sinemasının en yakışıklı oyuncusu olarak bilinen Tarık Akan, genç yaşlardan itibaren sinema sektöründe varlığını sürdüren isimlerden biridir. Ömrüne sayısız film sığdıran başarılı oyuncu, 7’den 70’e herkesin sevdiği sinema karakterlerinden bir tanesidir.

Başarılı oyuncu kimliğinin yanı sıra güler yüzlü, hoş sohbeti ile tanınan Tarık Akan yıllar sonra dahi hatırlanacak sanatçılar arasında yer almaktadır. Duygusal aşk filmlerinin yanı sıra kardeşlik ve dostluk temalı pek çok filmde de başrol alan oyuncu, yüzlerce filmde binlerce kişi ile çalışmıştır.

Tarık Akan Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi
Tarık Akan Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi

Yılmaz Güney Kimdir? Hayatı ve Eserleri
Ömrünün tamamını sinema sektörüne ayıran usta oyuncunun başarılı bir hayatı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Ölümünün ardından herkesi üzüntüye boğan Tarık Akan, yıllar geçse bile Türk sinema tarihinde unutulmayacak isimler aradında yer alacaktır.

Navigasyon 

1. Tarık Akan Kimdir?

2. Tarık Akan’ın Hayatı

Tarık Akan’ın Sinema Sektörüne Girişi

Tarık Akan’ın Sinema Dışındaki Meslekleri

Tarık Akan’ın Özel Hayatı 

Tarık Akan’ın Ölümü

3. Tarık Akan’ın Çalışmaları ve Ödülleri

Tarık Akan’ın Rol Aldığı Sinema Filmleri ve Diziler

Tarık Akan’ın Edebiyat Hayatı

Tarık Akan’ın Aldığı Ödüller

4. Konu Hakkında Bilgilendirici Video

5. Sonuç ve Okura Sorular

6. Okur Yorumları

7. Bilgi Alabileceğiniz Diğer Kaynaklar

Tarık Akan Kimdir?
Komediden drama kadar pek çok Yeşilçam filminde yer alan usta sanatçı Tarık Akan, canlandırdığı roller ile ölümsüzleşmiştir. Kısa sürede dikkat çeken ve ünü hızla parlayan oyuncunun canlandırdığı karakterlerle halka ne denli yakın olduğu bilinmektedir. Özellikle Canım Kardeşim isimli filmi ile akıllarda kalan Tarık Akan pek çok ödül de kazanmıştır.

Oyunculuğun dışında zaman zaman yönetmen koltuğunda da oturan Tarık Akan aynı zamanda yazdığı kitabı ile de oldukça başarılı olmuştur. Hem filmleri hem de yazdığı kitabı ile kendi fikirlerini çekinmeden dile getirmeyi tercih etmiştir. Her ne kadar fikir ayrılıkları başlığı altında pek çok tartışma içerisinde yer alsa da Türkiye’nin sevilen oyuncuları arasında kabul edilmektedir.

Tarık Akan’ın Hayatı
13 Aralık 1949 tarihinde dünyaya gelen Tarık Akan, İstanbul doğumludur. Asıl isminin Tarık Tahsin Üregül olduğu bilinmektedir. Emekli asker Yaşar Bey’in üçüncü oğlu olan Tarık Akan aslen Gümüşhanelidir. Babasının görevi nedeniyle Türkiye’nin pek çok noktasında bulunan sanatçı ilköğrenimine Erzurum’da başlayıp Kayseri’de tamamlamıştır.

Üniversiteye kadar olan öğrenimini Bakırköy’de tamamlamış olan Tarık Akan akabininde, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde makine mühendisliği okumuştur. Mezun olduktan hemen sonra gazetecilik bölümünü okuyan sanatçı daha sonra oradan sinema sektörüne giriş yapmıştır.

Tarık Akan’ın Sinema Sektörüne Girişi
Tarık Akan sinema sektörüne 1970 yılında Ses dergisinin düzenlediği yarışma ile katılmıştır. Sinema Artist Yarışması’nda birinci olduktan sonra 1971 yılında Solan Bir Yaprak Gibi filmi ile sektöre adım atmıştır. Sinemaya girdiğinde adını değiştiren ünlü oyuncu o dakikadan sonra Tarık Akan olarak bilinmiştir.

1970 ile 1975 yılları arasında 12 ayrı film çeken Tarık Akan, Emel Sayın’dan Filiz Akın’a kadar pek çok oyuncuyla başrol paylaşmıştır. Pek çok büyük yapımın arkasından sosyal mesaj veren filmlerde yer almayı tercih eden usta oyuncu Sürü, Yol, Maden gibi fikir mesajlı filmlerde oynamıştır. 1979 yılında sinemaya ara veren usta oyuncu askerlik görevini tamamlamıştır.

Tarık Akan’ın Sinema Dışındaki Meslekleri
Tarık Akan yalnızca sinema ile ilgilenmemiş ayrıca eğitim destekli pek çok projede de yerini almıştır. Bunlar arasında en dikkat çeken ise 1991 yılında açılan Bakırköy Taş Mektep’in sahiplerinden biri oluşudur. Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin’den vakıf başkanlığını devralarak fikri doğrultusunda sosyal projelerde de bulunmuştur.

Sinema sektörünün en durağan olduğu yıllarda taksi kiralama işine giren Tarık Akan, bu yıllarda ticaretle geçinmiştir. Daha sonra fikirleri ve yaptığı konuşmalar nedeniyle 12 Eylül sonrasında 2,5 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Sinemaya girmeden önceki yıllarda geçimini sağlamak için cankurtaranlık ve işportacılık yaptığı bilinmektedir.

Tarık Akan’ın Özel Hayatı 
Tarık Akan 7 Ağustos 1986 yılında Yasemin Erkut ile dünya evine girmiştir. Bu evliliğinden 3 çocuğu olan sanatçının çocuklarına; Barış Zeki, Yaşar Özgür ve Özlem isimlerini verdiği bilinmektedir. 16 Haziran 1989 yılında evliliği son bulan sanatçı daha sonra evlilik yapmamış ancak Acun Günay ile beraber yaşamıştır.

Tarık Akan’ın Ölümü
Tarık Akan’a alkol ve sigara tüketimine bağlı olarak akciğer kanseri teşhisi konulmuştur. 2015 yılında konulan teşhisin sonunda tedavi altına alınan usta sanatçı, bir süre olumlu ilerleme kaydetse de kanserin karaciğere sıçradığı öğrenilmiştir. Sonrasında müdahalelere rağmen toparlanamayan sanatçı, 16 Eylül 2016 tarihinde dünyaya gözlerini yummuştur.

Tarık Akan’ın Çalışmaları ve Ödülleri
Tarık Akan sinemanın yanıda, yönetmenlik, yapımcılık yapmış ve edebiyatla da ilgilenerek bir kitap yazmıştır. Nesin Vakfı başkanlığı yaparken bulunduğu ve oluşturduğu sosyal projelerle gerçekten kendini halka mal etmiştir. Ticaretle de ilgilenmiş ve hayatını dolu dolu ve başarılarla yaşamıştır.

Tarık Akan’ın Rol Aldığı Sinema Filmleri ve Diziler
Tarık Akan; Emine, Melek mi Şeytan mı, Sev Kardeşim, Yeryüzünde Bir Melek, Yalancı Yârim, Canım Kardeşim gibi büyük yapımlarda başrol almıştır. Bu eserler dışında Bebek Yüzlü, Oh Olsun, Hababam Sınıfı ve Memleketim gibi yapımlarda sevilen karakterleri canlandırmıştır.

Sanatçı 2000’li yıllardan önce yüzlerce karaktere hayat vermiş daha sonra sinema sektöründe nadiren görülmüştür. 2002 yılında Gülüm, Abdülhamit Düşerken, Koçum Benim gibi yapımlarda yer almış; 2003 yılında Vizontele Tuba, Gece Yürüyüşü filmlerinde çalışmıştır.

Rıfat Ilgaz Kimdir? Hayatı ve Eserleri
2006 yılında Ankara Cinayeti, Ah İstanbul isimli çalışmalarda bulunan Tarık Akan 2009 yılında Deli Deli Olma, Karşıyaka Memleket isimli film ve dizilerde rol almıştır. Usta oyuncunun son olarak 2013 yılında Geç Gelen Ödüller filminde yer aldığı bilinmektedir.

Tarık Akan yönetmenlik de yapmış ve sinemada usta olduğunu bu filmler ve belgeselle kanıtlamıştır. Bunlar, Atatürk’ün Alev Çiçekleri, Işık Yontucusu, Mehmet Aksoy belgeselidir. Senaryosunu yazdığı Çark filmi de büyük beğeni toplamıştır. Üçüncü Göz adlı filmde de yapımcılık yapmıştır.

Tarık Akan’ın Edebiyat Hayatı
Tarık Akan oyunculuk, yönetmenlik, eğitim sektörü, ticaret gibi birçok meslekle ilgilenmiştir. Bunların yanında düşüncelerini özgürce dile getirmek istediği bir de kitabı bulunmaktadır. Tarık Akan sinema filmlerinin yanı sıra 2002 yılında Anne Kafamda Bit Var isimli kitabını tamamlamıştır. Tarık Akan 12 Eylül döneminden sonra 2,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Kitapta 12 Eylül sürecinde yaşadıklarını kaleme almıştır.

Tarık Akan’ın Aldığı Ödüller
Tarık Akan sanat hayatı boyunca aldığı ödüllerle, başarılarını kanıtlarcasına, hayatını adadığı sinema için gurur kaynağıdır.

En İyi Erkek Oyuncu (Suçlu) / 10. Antalya Film Şenliği, 1973

En İyi Erkek Oyuncu (Maden) / 15. Antalya Film Şenliği, 1978

En İyi Erkek Oyuncu (Sürü) / 17. Antalya Film Şenliği, 1980

En İyi Erkek Oyuncu (Pehlivan) / 21. Antalya Film Şenliği, 1984

En İyi Erkek Oyuncu (Üçüncü Göz) / 26. Antalya Film Şenliği, 1989

En İyi Erkek Oyuncu (Karartma Geceleri) / 6. Altın Koza Kültür ve Sanat Şenliği, 1992

Yaşam Boyu Onur Ödülü / 33. Antalya Film Şenliği, 1996

En İyi Erkek Oyuncu (Gülüm) / 40. Antalya Film Şenliği, 2003

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder