Özel Güvenlik Görevlisi Olmak Olmak İçin Yapılması Gerekenler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 29, 2017

Özel Güvenlik Görevlisi Olmak Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Özel Güvenlik Görevlisi Olmak Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Son birkaç yılda güvenlik alanındaki ihtiyacın artmasından dolayı istihdam edilen güvenlik personeli sayısı hızla artarken bu durum istihdam açığının kapanması adına bir süredir daha devam edeceğe benziyor. Özel güvenlik hizmetinin bulundurulması gereken her türlü işletme, belediyeye ait parklar, şahsa ait açık mekanlar, mesire yerleri, sahiller, siteler, alışveriş merkezleri, sanayi bölgeleri, havalimanları ve büyük iş merkezleri gibi yerlerde özel güvenlik ihtiyacını karşılamak üzere buralarda çalışmak isteyen kişilerin belirli bir yolu takip ederek öncelikle özel güvenlik belgesini alması gerekiyor.


Sadece güvenlik görevlisi değil aynı zamanda koruma gibi görevleri de üstlenecek olan kişilerin mutlaka özel güvenlik kursu aracılığıyla özel güvenlik belgelerini alması gerekiyor. Silahlı ve silahsız olmak üzere iki farklı tipi bulunan özel güvenlik belgeleriyle kişiler özel güvenlik görevlisi ya da yöneticisi olmak adına aynı sınav usulleriyle kendi belgelerinin niteliklerini de belirleyebiliyorlar. Bu belgeleri temin etmek için özel güvenlik kursu içine dahil edilecek olan özel güvenlik adaylarının bazı şartları yerine getirmesi de bekleniyor. Bu şartlar sağlandığı takdirde kişiler kurs eğitimlerine başlayarak sınav sürecine adım atabilirler.

Özel Güvenlik Olmak için Gerekenler Şartlar

Özel Güvenlik Görevlisi Olmak Olmak İçin Yapılması Gerekenler
Özel Güvenlik Görevlisi Olmak Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Özel güvenlik sertifikalarını almak için gerekli olan kurs eğitimlerine başvuru noktasında kişilerin bazı temel özelliklere sahip olarak kurslara katılımı gerekli olmaktadır. Sertifikaları almak için özel güvenlik kursu başvurusu yapacak kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, taksirli suçların dışında ağır hapis ya da 6 aydan daha fazla olan bir hapis cezası almamış olması, herhangi bir terör örgütü ile ilişki içinde bulunmaması, kamusal haklardan yararlanma yasaklı olmaması gerekmektedir. Bunların dışında silahsız ve silahlı olmak üzere iki farklı sertifika tipinde verilen özel güvenlik belgelerinde silahsız sertifika için kişilerden en az ilköğretim veya ortaokul mezunu olmaları ve 18 yaşını tamamlamış olmaları şartı aranıyor. Silahlı sertifika içinse bu rakam 21 yaş olarak değişirken mezuniyet şartı da en az lise ve dengi okullara getirilmiş durumdadır. Bu niteliklere sahip olan kişiler yakınlarında bulunan bir özel güvenlik kursu bürolarına giderek kayıtlarını yaptırıp kurs eğitimlerini almaya başlayabilirler. Özel güvenlik olarak çalışılabilecek yerlerde kişilerin fiziki açıdan da yeterli kişiler olması adına bu kişilerin akıl hastalığının, akıl bozukluğunun bulunmaması ve engelli olmaması gibi şartlar da aranmaktadır.

Özel Güvenlik Kurs Eğitimi ve Sınavı Nasıl Olur?

Özel güvenlik olmak isteyen kişilerin sınav dönemlerini takip ederek uygun başvuru zamanlarında özel güvenlik kursuna başvurusunu yapmış olması gerekiyor. Kişilerin bu noktada kendilerine en yakın özel güvenlik kursuna giderek kayıtlarını yaptırması yeterli olmaktadır. Kurs seçimi noktasında kişiler sertifika verme yetkisine sahip olan her kursu özgürce seçme hakkına sahiptir. Kurs sırasında silahsız eğitim için 100 saat ve silahlı eğitim için de 120 saat adayların eğitim görmesi söz konusu olmaktadır. Kurs eğitiminin tamamlanmasının ardından adaylar Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan tarihlerde sınava tabii tutularak bu sertifikayı almada yeterli olup olmadıkları belirlenir. Adayların özel güvenlik kursu sonrası gireceği bu sınav toplamda 100 sorudan oluşmaktadır. Sınavda başarısız olan adayların üç kez daha aynı sınava katılma hakları bulunmaktadır. Adaylar eğer tekrar sınava girmek isterlerse üçüncü seferden sonra gelen sınava katılma hakkı için tekrar özel eğitim kurslarına başvurarak kurs eğitimlerini almaları istenmektedir. Silahlı özel güvenlik sertifikası için almak isteyenlere yapılan ek sınavda ise atış başarısı test edilmekte ve adayın 25 mermilik atıştan 15’ini isabetli yapması beklenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder