Kamu denetçiliği kurumu nedir? Ne iş yapar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 08, 2017

Kamu denetçiliği kurumu nedir? Ne iş yapar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kamu denetçiliği kurumu nedir? Ne iş yapar?

KDK 2010 AY değişikliği ile anayasaya girmiştir. Siyasal Haklar ve Ödevler arasında düzenlenmiştir.
TBMM Başkanlığına bağlı olarak çalışır. Temel görevi, idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri incelemektir. Kararları bağlayıcı değil tavsiye niteliğindedir. Kamu Baş Denetçisi ve Denetçiler 4 yıllığına TBMM tarafından seçilir. En fazla 2 kez seçilebilirler.


Üyelerin seçimi TBMM başkanının seçim usulü ile aynıdır. 4 turlu oylama ile ile yapılır.

İlk 2 turda ÜTSnin 2/3 ü, 3. Turda ÜTSnin salt çoğunluğu ve son turda en çok oy alan 2 aday yarışır. Fazla oy alan denetçi veya baş denetçi olarak seçilir.

Kamu denetçiliği kurumu nedir? Ne iş yapar?
Kamu denetçiliği kurumu nedir? Ne iş yapar?

Kamu Baş Denetçi ve Denetçileri aday gösterme yetkisi, Meclis Dilekçe Komisyonu ve İnsan Hakları komisyonundan oluşan karma komisyondadır.

KDK’ya gidilemeyecek konular; Yasama işlemleri, yargı işlemleri, CBnin tek başına yaptığı işlemler, TSK’nın salt askeri işlemlerine karşı KDK’ya gidilemez.

KDK Başvuru Usulü; ilçede kaymakamlık, ilde valiliklere başvuru yapılır. İhlalin öğrenilmesinden itibaren 6 AY içinde başvurunun yapılması gerekmektedir. 

Başvuruya KDK tarafından 6 AY içinde cevap verilmelidir. KDK kararı ilgili kurum tarafından yerine getirilmeyecekse gerekçesi ile birlikte KDKya bildirilir. KDK inceleme yaparken, tanık dinleyebilir, keşif yapabilir, bilirkişiye başvurabilir. 

KDKya yapılan başvuru işlemeye başlayan süreyi durdurur. Kamu Baş Denetçisi ve Denetçiler Devlet Sırrı Niteliğindeki belgeleri yerinde inceleyebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder