Göz Altı Morlukları Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 27, 2017

Göz Altı Morlukları Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Göz Altı Morlukları Tedavisi

Vücudumuzdaki en ince cilt, göz kapaklarındadır. Bu nedenle yaşlanmanın etkileri ilk olarak göz kapaklarında görülür. Deri gevşemesi ve cilt fazlalığı, hem üst, hem de alt göz kapağında belirgindir ve yağ fazlalıkları, alt göz kapağında daha fazla olmak üzere; dışarı doğru torbalanma tarzında şişlik olarak kendini gösterir. Tüm bu değişiklikler yüzde üzgün, yaşlı ve yorgun bir görünüm oluşturur. Üst göz kapağındaki deri fazlalığı bazen o kadar sarkmaya neden olur ki; görme alanını bile daraltır.

Göz etrafı derisi, bizim yaşam stilimizi, nasıl beslendiğimizi, kısacası kendimize özen gösterip göstermediğimizi ortaya çıkarır. Diyet, yaşam stili, stres, güneş, alkol ve sigara kullanımı göz etrafındaki yaşlanma sürecini hızlandırır. Özellikle bol su içmek, bol sebze ve meyve yemek, sigara ve alkol kullanımına son vermek güneşten korunmak bu süreci geciktirir.

Göz altı morlukları

Göz Altı Morlukları Tedavisi
Göz Altı Morlukları Tedavisi

Gün boyu göz çevrenizde yer alan, sizi yaşlı, yorgun, bitkin gösteren, endişe veren ve giderilmesi güç olan göz altı morlukları; bir çok kişide farklı derecelerde bulunur. Çoğu insan gözaltı morluğunun nedeninin; yoğun gece hayatı, geç saatlere kadar çalışma, yorgunluk olduğunu düşünür. .Gözaltı derisi, vücudun en ince derisi olduğu için, deri altındaki kılcal damarlarda dolaşan kan; derinin koyu görünmesine neden olabilir. Siyah halkalar, göz çukurlarındaki kılcal damarların içinde yer alan hemoglobinin oksidasyonuna bağlıdır. Başka bir deyişle göz çukurundaki kılcal damarlar, kanı ara dokulara sızdırarak oksijene maruz kalmasına ( hemoglobin degradasyonuna ) yol açarlar. Bu sızıntıyla meydana gelen oksidasyon göz çevresinin mor, hatta siyah renge bürünmesine neden olur. Ancak bazı insanlarda bu olayın daha sık görülmesinin bir takım nedenleri vardır. Kalıtım, alerjik yapı, sinüzit, kemik yapısına bağlı olarak gözün derinde yer alması, anemi (kansızlık), güneş hasarı, yaş, damarlarda genişlemeye neden olan ilaç alımı, su kaybı, uykusuzluk göz altı morluklarına neden olur..

Göz altı morluklarının tedavisi:

Göz altı morlukları ile savaşmak için, gözaltı morluklarını azaltıcı kozmetikler, uygun makyaj malzemeleri ile kombine edilmeli; iyi beslenilmeli; güneşten korunmalı; bol su içimine dikkat edilmeli ve iyi uyunmalıdır..

Tedavide etkisi olan diğer uygulamalar:

Gece yatmadan evvel göz altlarına uygulanan K vitamini içeren göz altı kozmetiklerinin kullanımı; damar içinde eritrosit denen kan hücrelerinin damar dışına çıkmasına engel olarak faydalı olur. "Arnica montana" içeren kremlerin uygulanması, damarlara akışkanlığı arttırarak, eritrositlerin dokudan kolaylıkla uzaklaştırılmasına ve antienflamatur etkiye neden olur. Göz kapakları açık iken, üst kapağı kapamadan ve kaş çatmadan sadece alt göz kapağını sıkma hareketi, kan dolaşımını düzenleyerek etkili olur. Çift yastık ile ve sırt üstü uyunmalıdır. Uzun süreli kullanım için "tretinoin" içeren kremler seyrek aralıklarla, dikkatli ve süreğen şekilde göz kapaklarına kullanılabilir, ama tahriş edici yan etkiler görülebilir. Uzun süreli uygulamalarda; lipozomlu güneşten koruyucular ve UV süzücü güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Göz etrafındaki yağ birikimleri

Ksantelezma denen, sarımsı renkteki düz veya deriden hafif kabarık oluşumlar, alt veya üst göz kapağında görülebilirler. Ksantalezması olan kişilerin % 20’sinde kandaki yağlardan trigliserit ve kolesterol yüksektir. Bazen ailesel olarak da görülür. Ksantelezmalar cerrahi bir operasyonla çıkartılabilecekleri gibi, lazer ve bazı kimyasallarla da tedavi edilebilirler. Tedavi sonrası tekrar edebilirler. Tedaviden önce öncelikle kandaki kollestero ve trigliserit yüksekliği kontrol edilmelidir.

Göz kırışıklıkları ( Kaz ayağı kırışıklıkları) Bu çizgiler gözün dış kenarında görülen ince mimik çizgilerdir. Özelikle göz kırpma ve gülümseme sonucu derideki hareketlerin kalıcı hale gelmesi ile oluşur. Güneş,stres, hava kirliliği, alkol ve sigara kullanımı gibi dış, cilt kuruluğu gibi içsel etkenler, göz etrafı kırışıklıklarını arttırır. Göz etrafındaki deri daha az yağ bezi içerdiğinden, daha çabuk kurur ve kırışıklıklar ortya çıkar. Özellikle tek yöne uzanarak uyumak göz etrafında tek taraflı kırışıklıklara neden olabilir. Ayrıca kırşıklığın ortaya çıkma yaşını ve şiddetini genetik faktörler de belirler.

Bazı ince kırışıklıklar, göz bakımı için özel üretilen ürünlerden fayda görebilirken; derin kırışıklıklar Botox veya plastik cerrahi tedavi gerektirirken,

Göz altı torbaları

Yaşlanma ile birlikte göz altında torbalanmalar oluşmaya başlar. Yaşlanma ile birlikte göz kapaklarına destek veren kaslar zayıflar. Normalde göz etrafındaki yağ dokusu gözü desteklerken, yaşlanma ile birlikte; alt göz kapağında doğru ilerlediğinde, göz altında şişmeye neden olur. Göz altında biriken su da göz altı torbalanmasına neden olabilir. Genellikle bu sorun kozmetik bir problem oluştururken; nadiren de önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.

Göz altı torbalanmaları, hafif şişlik şeklinde olabilecekleri gibi, torbalanma ve sarkma şeklinde görülebilir ve göz altı morlukları ile bir arada bulunabilir. Eğer göz altı torbalanmaları kalıcı ve çok şiddetli ise, kızarıklık, kaşıntı veya ağrı var ise, özellikle bacaklarda da şişlik var ise doktora başvurulmalıdır. Bazı böbrek ve tiroid hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerji gözkapağı şişliğine neden olabilir..

Aşağıda sıralanan nedenler de göz altı şişliklerini arttırırlar:.

Havanın ısınması ve nemin artması gibi hava durumu değişiklikleri, hormon düzeyleri ve fazla tuz tüketilmesi gibi vücutta su birikmesine neden olan durumlar Sırt üstü yatmak Az uyumak Özellikle şişlik ve kızarıklığın birlikte olduğu alerjik durumlar Genetik

Göz altı şişliklerinin tedavisi:

Hafif şişliğin olduğu durumlarda bir kaç dakika soğuk kompres yapmak, buzlu suyun içinde yüzü birkaç dak. bekletmek veya soğuk patates, salatalığı 10 dakika uygulanmak faydalıdır.Yüksek yastık ile yeterli süre ve özellikle de gece uyumak faydalıdır.Eğer alerji mevcut ise, doktordan yardım alarak olası ajanlardan uzak durmak faydalıdır. Örneğin saç boyaları, şampuan, sabun ve kozmetik kullanımında dikkat edilmelidir. Alerji veya sinüzit problemi var ise, doktora başvurulmalıdır.

Özellikle K vitamini, retinollü kozmetik kremler şişliğin azaltılmasına fayda eder. Kullanılan kremler aynı zamanda nemlenme sağlar, göz altı morluklarını ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Fakat standart göz kremleri cildi nemlendirerek yaşlanmayı azaltırken, göz altı morlukları ve torbalanmalarına faydalı olmazlar. Bu kremlerin etkili olması için düzenli ve uzun süre kullanılması ve erken yaşta başlanması gerekir. DMAE, antioksidan, vitamin, alfalipoik asit, peptid ve coenzim Q kullanımı da faydalıdır.

Bu önlemlerin yetmediği durumlarda tedavi uygulanır. Deriyi lazer veya kimyasal peeling ile soymak deride gerilmeye neden olarak şişliği azaltırken; renk bozukluğu da düzelir.

Blefaroplasti yaşlanmayla birlikte göz kapaklarında kendini gösteren bu istenmeyen durumları düzelten bir ameliyattır. Küçük bir cerrahi girişim olmasına rağmen yüzün genel görüntüsünde etkileyici değişiklikler ortaya çıkarır.

Ameliyat lokal anesteziyle yapılır. 20-40 dakika kadar sürer, fazla olan deri ve yağ dokusu çıkarılır ve estetik dikişle kapatılır.Ameliyat sonrası 4 gün kadar morluk olabilir. Operasyondan 2 gün sonra banyo yapabilir, 3.günde makyaj yaparak morluklar kapatılabilir 5. gün dikişler alınır.İzler çok iyi gizlendiği ve göz kapağı cildinin çok ince olması sayesinde fark edilir bir iz kalmaz. Hasta ameliyat sonrası hemen evine döner.

Blefaroplasti, göz altı torbalarından başka, üst göz kapağı şişliği, görüşü bile engelleyebilen, üst göz kapağı sarkması ve düşüklüğü, alt göz kapağı derisinin fazlalığı gibi durumların tedavisinde de kullanılır. .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder