Gebeliğin Takip Aşamaları Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 26, 2017

Gebeliğin Takip Aşamaları Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Gebeliğin Takip Aşamaları Nelerdir?

Kadınların beklide hayatlarında en özel yeri kaplayan hamilelik dönemidir. Bu kadar özel bir dönemde sıkı takip gerektirmekte olup hafta hafta gebelik takip sistemi şeklinde kontrol altında tutulmaktadır. Sıklıkla kadınlar hamile kaldıklarını gebeliğin 5-6. Haftalarında fark ederler. İlk olarak adette yaşanan gecikme akıllara hamile miyim? Acaba sorunu getirmektedir.

Gebeliğin kaç haftalık olduğu hesaplanırken yaşanan son adet tarihinin ilk günü baz alınır. Yapılan ultrason muayenesindeyse gebelik kesesi kontrol edilerek kaç haftalık olduğu net bir şekilde belirlenerek gebelik takip programı hazırlanır.

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin Takip Aşamaları Nelerdir?
Gebeliğin Takip Aşamaları Nelerdir?

Kadınların hamile olduklarını anlaması ilk haftalarda oldukça zordur hatta imkansızdır. Erken gebelik belirtileri arasında ise yorgunluk hissi gelir. Aniden başlayan yorgunluk, bitkinlik, baş dönmesi gibi semptomlar anne adaylarına yorgunluk hissi verir. Sabahları eskisine göre daha zor kalkma yaşanır. Yaşanan yorgunluk devamlı olarak uyku halini getirir. Progesteron hormonunun yükselmesi ile bu belirtiler meydana gelir.

gebelik

Göğüslerde hassaslaşmalar ve dolgunluk hissi yaşanır. Günlük aktivitelerinizi yaparken örnek verirsek giyinip soyunurken, duş alırken ağrılar meydana gelebilir. Gece yatıldığında ise göğüslerde oluşan ağrılar daha yoğun hissedilebilir.

Herkesin bildiği gibi gebelik belirtileri arasında mide bulantıları ve kusmalarda vardır. Bunlar çoğunlukla sabahları meydana gelir. Ancak bazı anne adaylarında bütün gün devam ettiği de görülmektedir.

Mevsimi olmayan yiyeceklere karşı ilgi duyma, yada herhangi bir yiyeceğe karşı aşırı ilgi duyma sonucunda aşerme belirtisi gerçekleşir. Bazı yemek kukularından yada parfüm gibi kokulara aşırı hassasiyet oluşabilir ve tiksinme yaşanabilir.

Gebeliğin İlk Muayenesi
Evet gebelik belirtilerine baktık şimdi ise gebelik onaylandıktan sonra bir kadın doğum uzmanına giderek ilk muayenemize sıra geldi. Anne adayının genel olarak sağlık taramasında geçtiği muayenedir. Tam kan sayımı, idrar testi, kan uyuşmazlığı testi, tansiyon ölçümü, gebeliğin kaç haftalık olduğunu belirleme, sürekli kullanılan ilaç var mı, daha önce gebelik yaşanmışsa bunun değerlendirilmesi gibi bir çok faktöre bakılır. Anne adayları doktorlarından çekinmeden her şeyi açıkça söylemesi önemlidir. Elde edilen bütün veriler toplanır ve uzman hekim gebelik takip programını oluşturur. Size iletişim bilgilerini hekim verir ve aklınıza takılan, yada bir sorun yaşadığınızda çekinmeden aramanızı söyler.

Hamilelik Döneminde Hangi Testler Yapılır?
İlk muayenemizin ardından hem anne adayının hem de bebeğinin sağlıklı olup olmadığını anlamak için bir takım testler gebelik döneminde yapılmaktadır. Bunların en başında 11 ile 14. Haftalar arasında yapılan ikili tarama testi yer alır. Bu test sayesinde bebekte olabilecek kromozom bozukları önceden tespit edilir. Down sendromu açısından bebek değerlendirilir.

İkili test ile benzerlik taşıyan üçlü tarama testi ise 16 ile 20. Haftalar arasında yapılır. Bu testin amacıysa ikili tarama testinde tam olarak belirlenemeyen riskler belirlenmiş olur.

Her anne adayına yapılmayan fakat üçlü tarama test sonucu şüpheli olan anne adaylarına yapılan dörtlü tarama testi üçlü tarama testinden hemen sonra yapılabilir. Bebekte downn sendromu mevcutsa yüzde seksen oranında belirlenmektedir.

Şeker Yükleme Testi
Halk arasında şekerli su testi olarak bilinir. Hamileliğin 24 ile 28. Haftaları arasında yapılır. Hamile kalmadan önce şeker hastalığı olmayan anne adaylarında bile gebelik şekeri gelişebildiğinden yapılması gereken bir testtir. Daha önceden şeker hastalığı varsa gebelikte bunu kontrol altında tutmak bazen zor olabilir ve testler sayesinde ne durumda olduğunu bilmek şarttır.

Yapılan bütün testler hem anne hem de bebeği açsından önemli testlerdir. Ve yapılması gerekmektedir. Bu şekilde hafta hafta gebelik takibi sağlıklı bir şekilde yapılmış olur. Bütün anne adaylarımıza doktor kontrollerine gitmelerini, bir sorun yaşarlarsa kontrol zamanını beklememelerini tavsiye etmekteyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder