Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 25, 2017

Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri Nelerdir?

Kontrolsüz şekilde gerçekleşen cinsel ilişki ardından gebe kalmak istemeyen kadınların önlem amacıyla aldığı ilaca ertesi gün hapı denir. Cinsel ilişki sırasında yeterince korunulmadığı düşünüldüğünde, ertesi gün hapı kullanılabilir.

Ancak bunu alışkanlık haline getirmemek gereklidir. Bunun yerine doğum kontrolünde kullanılan, diğer yöntemler tercih edilmelidir. Ertesi gün hapının nasıl kullanıldığı ve yan etkileri yazımızda yer almaktadır.

Gebelik ihtimali yüksek olan cinsel ilişki sonrasında bu riski sona erdirmenin en kolay ve etkili yolu ertesi günü haplarıdır. Ertesi günü hapı kullanımı bir korunma yöntemi olarak sık sık başvurulmaması gereken bir yöntemlerdir. Cinsel ilişki sırasında kondom yırtılmışsa ve bu ilişki sonucunda gebelik ihtimali yüksek ise ertesi günü hapı kullanılabilir. Aile planlaması için çiftlerin spiral ya da kondom kullanması tavsiye edilmektedir.

Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri Nelerdir?
Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri Nelerdir?

Her korunmasız ilişki sonrasında ertesi günü hapının kullanılması ciddi anlamda sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Adından da anlaşılacağı üzere korunmasız ilişkinin yaşandığı ertesi günü kullanılması gereken ilaç, gerektiği durumlarda 72 saate kadar da alınabilmektedir.

Ancak ertesi günü hapı ile gebelik riskini büyük oranda azaltmak için ilişkiden hemen sonra alınması gerekmektedir. Bu hapın alınma süresi ne kadar uzatılırsa gebeliği engelleme ihtimali de aynı oranda azalmaktadır.

Navigasyon 

1. Ertesi Gün Hapı Nedir?

2. Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

3. Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar?

4. Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

5. Okur Yorumları

Ertesi Gün Hapı Nedir?
Ertesi Gün Hapı Nedir?Gebelikten korunma konusunda pek çok bilinçli bayan gelişmiş teknikleri tercih etse de, acil durumlar söz konusu olduğunda pek çok çift mecbur kalarak ertesi gün hapı kullanımına başvurmaktadır. Ertesi gün hapı için bir nevi doğum kontrol yöntemidir diyebiliriz. Gebelik tehlikesi bulunan cinsel ilişki sonrasında kullanılması, gebelikten korunmayı sağlayan ertesi günü haplarından fayda sağlamak için 72 saatlik süre bulunmaktadır. Yaşanan cinsel ilişkinin korunmasız şekilde gerçekleştiğinin farkına varılır varılmaz, eğer gebelik düşünülmüyorsa ertesi günü hapı kullanılmalıdır. Ancak ertesi gün hapının varlığına güvenerek sık sık korunmasız cinsel ilişki yaşamak ve her defasında ertesi gün hapı almak, sağlığı ciddi düzeyde olumsuz etkileyecektir.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?
Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?Mevcut bir korunma yöntemi ile cinsel ilişki yaşanmış olsa dahi, en ufak bir şüphe, gebelikten korunmak isteyen çiftlerin endişe duymalarına neden olmaktadır. Bu noktada çiftlerin korkusunu az da olsa hafifleten ertesi gün hapı, ilişkinin olduğu günün ertesi günü alınması gereken bir ilaçtır. Ertesi gün hapları içeriğinde yüksek düzeyde progesteron hormonu içermesinden dolayı ayda bir kez kullanılması önerilmektedir. Herhangi bir mecburiyet söz konusu olduğunda kullanılması önerilen ertesi günü hapını kullanan bayanlarda bulantı ve kusma gibi yan etkiler göstermesi de olasıdır. Şunu da belirtmeden geçmeyelim, uzmanlar ertesi gün hapını adet döngüsünde olunsa bile kullanılabileceğini ifade etmektedir.

Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar?
Ertesi Gün Hapı Ne İşe Yarar?İstenmeyen gebelik durumlarını en başından önlemek amacıyla üretilmiş olan ertesi gün hapları, hamilelik şüphesi olanların kullandığı ilaçlardır. Gebelikten korunmak amacıyla farklı korunma yöntemleri bulunsa da acil durumlar için birçok kadın bu yola başvurmaktadır. Eczanelerde reçetesiz satışı yapılan ertesi gün hapı, kadınlarda döllenmeyi önleyen etkisi sayesinde gebelikten koruyucu özelliğe sahiptir. Ancak ertesi gün hapı ile gebeliği önlemek için ilişki sonrası ilk 72 saat içinde içilmesi gerekir. Ertesi gün hapının gebelikten koruma etkisini en üst seviyeye çıkarmak için ilişkiden en az 12 saat içinde alınmasına özen göstermek gerekir. Bu zaman diliminde alınan ertesi günü hapının koruyuculuğu yaklaşık olarak yüzde 90 oranındadır.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?
Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?Gebelik endişesi ile ertesi gün hapına başvuran birçok bayan, bu hapın göstereceği yan etkileri çok fazla umursamadan sadece korunmaya odaklanmış olsa da, bazı bünyelerde kusma ve bulantı gibi belirtiler gösterme olasılığı yüksektir. İlacın alınmasını takiben 3 saat içinde kişinin kusması, ertesi gün hapının da çıkarılması anlamına gelir ve ilacın tekrardan alınması gerekmektedir. Bu tür belirtilerin yanı sıra mide bulantısı, baş ağrısı, meme uçlarında hassasiyet, damla şeklinde hafif kanamalar ve karın ağrısı gibi şikayetler de görülebilir. Ertesi günü hapının alınmasının ardından eğer normal adet döngüsünde bir gecikme oluyorsa, kan testi ile genel sonucun tespit edilmesinde fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder