DOPADEX SR 50/200 mg Uzatılmış Salımlı Tablet - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 05, 2017

DOPADEX SR 50/200 mg Uzatılmış Salımlı Tablet

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

DOPADEX SR 50/200 mg Uzatılmış Salımlı Tablet

Endikasyon Bilgisi :
İlacın etken maddesi Karbidopa (50 mg), Levodopa (200 mg) ‘dır. DOPADEX SR 50/200 mg Uzatılmış Salımlı Tablet‘ in etken maddesi Levodopa, beyinde Parkinson hastalığının belirtilerinin iyileştirilmesine yardımcı olan dopamin adlı bir maddeye dönüşür. Karbidopa ise Levodopanın vücutta parçalanma hızını yavaşlatarak Levodopa nın daha etkili çalışmasını sağlar. DOPADEX SR, Parkinson hastalığı tedavisinde ve belirtilerinin iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.


• Parkinson hastalığı: Yavaş ilerleyici, beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden bir beyin hastalığıdır. İnsan beyninde belli bölgelerde dopamin üreten beyin hücreleri bulunur. Dopamin insanların akıcı ve koordine hareketler yapmalarını sağlar. 

Dopamin üreten beyin hücrelerinin %60 ila %80’i kayba uğradığında yeterli miktarda dopamin üretilemez ve Parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkar. Hareketler yavaşlar, hareketleri yapmada zorlanma, düğme ilikleme veya iliklenmiş bir düğmeyi açma, yazı yazma gibi elin ince hareketlerinde beceriksizlik , vücutta dengesizlik, kolda ve bazı kas gruplarında katılaşma, yutkunma güçlüğü, normal salgılanan tükürüğü yutamama ve vücutta tremor denilen özellikle elde titremeler, sıçramalar meydana gelebilir. Eğer düzenli tedavi edilmezse kişi günlük aktivitelerini yapmakta zorlanır.

DOPADEX SR 50/200 mg Uzatılmış Salımlı Tablet
DOPADEX SR 50/200 mg Uzatılmış Salımlı Tablet

DOPADEX SR 50/200 mg Uzatılmış Salımlı Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.

DOPADEX SR, Parkinson hastalığı tedavisinde ve belirtilerinin iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.

Eğer karaciğer hastalığınız veya böbrek hastalığınız varsa ya da ciddi kalp sorunlarınız, şizofreni gibi ciddi psikiyatrik sorunlarınız varsa, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza durumunuzu anlatınız.

İlacı kullanırken kesinlikle alkol almayınız. Alkol kullanımı ilacın yan etkilerini daha da artırmaktadır.

Eğer dar açılı glokom (göz tansiyonu) rahatsızlığınız varsa, ilacı kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz.

Parkinson hastalığı tedavisinde bu ilacın kullanımı, kumar alışkanlığı ve cinsel istekte artış gibi kontrol edilemeyen davranışlara yol açabilir. Bu davranışlar, genellikle yüksek doz alan hastalarda görülebilir.

Tedaviniz süresince doktorunuza danışmadan doz miktarını değiştirmeyiniz ve kullanımını aniden bırakmayınız. Doktorunuzun önerdiği dozu ve kullanma süresini dikkate alınız.

Tedaviniz sırasında, sakinleştirici etkisi sebebiyle günlük faaliyetler (örneğin yemek yeme, araba kullanma gibi) sırasında uyuklama ve ani uyku nöbetleri görülebilir. Bundan dolayı ilacın sizin bünyenizi nasıl etkilediğini anlayana kadar, araba veya makine kullanmak gibi tehlikeli olabilecek faaliyetlerden uzak durunuz.

DOPADEX SR, 18 yaş altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Hamilelik ve emzirme döneminde doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Emzirme döneminde, anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir.

DOPADEX SR 50/200 mg Uzatılmış Salımlı Tablet’in Kullanım Şekli :

Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir.

İlacın her dozunu yeterli miktarda su ile alınız. Ağır bir öğünle birlikte almaktan kaçınınız.

İlacın Olası Yan Etkileri :

Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorunuzu bilgilendiriniz.

İştahta azalma, halüsinasyonlar, rüya anormallikleri, depresyon, zihin karışıklığı, istemli hareketlerde bozukluk, kas kasılmaları, kalp çarpıntısı, hipotansiyon, nefes alma zorluğu, ishal, bulantı ve kusma yaygın görülen yan etkilerdir.

İlaç Etken Maddesi: Karbidopa (50 mg), Levodopa (200 mg) 

İlaç Marka İsmi: DOPADEX SR 50/200 mg Uzatılmış Salımlı Tablet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder