Bloggerda ads.txt Nasıl Eklenir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 12, 2017

Bloggerda ads.txt Nasıl Eklenir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bloggerda ads.txt Nasıl Eklenir?

Ads.txt Nedir?
Henüz yeni yeni duyulmaya başlanan ads.txt kavramı, ilerleyen dönemlerde üzerinde sıklıkla konuşulan bir girişim olarak karşımıza çıkacağa benziyor. Bu nedenle biz de yayıncı ve reklamverenleri ads.txt hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirmek istedik.

Yayıncılar İçin Programatik Reklamcılıkta Güvenliği Artırmanın Yeni Standardı: ads.txt

IAB (Interactive Advertising Bureau) Tech Lab tarafından desteklenen ads.txt (Authorized Digital Sellers – Yetkili Dijital Satılıcılar) çözümü, temelde programatik reklamcılıkta şeffaflığı artırma ve sektörü geliştirme amacı taşıyor. Buna göre, ads.txt dosyası oluşturan yayıncılar, envanterlerini satma yetkisine sahip kişileri belirleyebiliyor ve böylece hangi satış platformları ile çalıştıklarını beyan edebiliyorlar. Alıcılar ile üçüncü taraf tedarikçi firmalar ve exchange’lerin taramasına açık olan ads.txt dosyaları, herkesin kullanımına da açık bulunuyor.

Bloggerda ads.tx Nasıl Eklenir?
Bloggerda ads.tx Nasıl Eklenir?

İşte yayıncılara önemli bir fayda sunduğu için desteklenen ads.txt çözümü ile ilgili diğer ayrıntılar…

ads.txt Yayıncılar İçin Ne Anlama Geliyor?

Dijital reklamcılık sektöründe ad fraud adı verilen reklam sahtekarlığı, hem yayıncılar hem de reklamverenler açısından tehdit oluşturuyor. Reklamveren firmaların milyarlarca dolar kaybetmesine yol açan sahtekarlık girişimleri, yayıncıların da kazançlarını olumsuz yönde etkiliyor. ads.txt kavramı, bu tür sahtekarlık durumlarının önüne geçebilmek adına geliştirilen oldukça avantajlı bir çözüm olarak anılıyor.

Programatik platformlara entegre yayıncıların sunucularına bir metin dosyası ekleyerek oluşturabilecekleri ads.txt çözümü, envanterlerini satmaları için yetkilendirdikleri satıcılarla iletişim kurabilmelerine olanak sağlıyor. Kullanımı zorunlu olmayan ads.txt yöntemi ile yayıncılar, reklamverenlerin sahte envanterlere harcama yapmasının önüne geçebilirler. Bu anlamda oldukça fayda sağlayan ads.txt sayesinde programatik satın alma süreçleri de daha şeffaf olarak ilerleyebilir.

ads.txt Dosyası Oluşturabilmek İçin Ne Yapmalı?

Yayıncılar için bir ads.txt dosyası oluşturmak oldukça kolay. Öncelikle metin temelli bir yazılım aracılığıyla .txt uzantılı bir doküman oluşturulmalı ve ilk adım olarak sayfaya reklamcılık sistemi, SSP ya da exchange’in alan adı yazılmalı. Daha sonra yayıncının harfler ve rakamlardan oluşan hesap kimliği girilmeli ve hesap/ilişki türü belirtilmeli. Ardından sertifikasyon yetkilisi kimliği de girildikten sonra dosyaya ads.txt ismi verilerek tüm bilgiler kaydedilmeli.

Tüm bu işlemler bittikten sonra dosya sunucudaki kök dosyasına yüklenir ve örnek.com/ads.txt biçiminde bir alan adı ile ulaşılabilir bir hale gelir. Bir ads.txt dosyası oluşturmak için yayıncıların izlemesi gereken tüm yolları aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz:

1) İşinizi kolaylaştırmak için ilk adıma SSP’ler, exchange’ler, reklam ağları gibi envanter satışı yaptığınız tüm partnerlerinizin listesini çıkarak başlayabilirsiniz.

2) Metin tabanlı dokümanda ilk olarak teklif verenlerin bağlandığı sistemin alan adını yazın. 

3) Bir önceki adımda belirtilen reklam sisteminde bulunan satıcı veya bayiyle ilişkilendirilmiş tanımlayıcı, yani yayıncı hesap kimliğini girin.

4) Hesap/ilişki türünü belirtin. Bu adımda DIRECT veya RESELLER şeklinde iki tür ilişki türünden birini seçmelisiniz. Eğer DIRECT değerini giriyorsanız, bu durumda 2. adımda belirttiğiniz alandaki sistemde, 3. basamakta yer alan hesabı doğrudan kontrol ediyorsunuz. Ancak RESELLER değerini belirtiyorsanız, 3. Adımda belirttiğiniz hesabı kontrol ediyor, ancak 2. adımda belirttiğiniz sistem aracılığıyla reklam alanını yeniden satması için başka bir unsura yetki veriyor olduğunuz anlamı çıkıyor.

5) Tüm bu adımları takip ettiğiniz takdirde 12345, DIRECT ya da 12345, RESELLER biçiminde bir dosya satırına ulaşmış olmalısınız. Burada unutulmaması gereken bir diğer nokta da her bir partner için reklam sistemi, hesap kimliği, ilişki türünün ayrı ayrı girilmesi gerekliliği. Yani her satıcı için dosyaya ayrı bir satır daha eklenmeli ve her satırda da veriler yeniden girilmeli.

Siz de programatik reklamcılık teknolojisi ile envanterlerinizi satma yetkisine sahip kişileri beyan etmek ve envanterlerinizin gerçek değerini ortaya çıkarmak istiyorsanız Ads.txt oluşturucu araçını kullanabilirsiniz: 

ads.txt ile yetkili satıcıları bildirme

Yetkili Dijital Satıcılar veya ads.txt, programatik reklamcılıkta şeffaflığı artırmayı amaçlayan bir IAB girişimidir. Yayıncılar, envanterlerini satma yetkisine sahip kişileri belirlemek için kendi ads.txt dosyasını oluşturabilir. Dosyalar, herkesin kullanımına açıktır ve alıcılar, üçüncü taraf tedarikçi firmalar ve exchange'ler tarafından taranabilir.

ads.txt'yi kullanmak zorunlu değildir, ancak kesinlikle önerilir. ads.txt dosyası markanızı, kaynağı kasten belirli bir alan, uygulama veya video olarak yanlış şekilde etiketlenmiş sahte envantere karşı korumanıza yardımcı olabilir. Yetkili satıcıların bildirilmesi, reklamverenlerin sahte envantere harcama yapmasını önleyerek daha fazla reklamveren harcaması elde etmenize yardımcı olur.

ads.txt dosyası oluşturma

ads.txt dosyanız, envanterinizi satma yetkisi olan her exchange'in veya Arz Tarafı Platformu'nun (ATP) hesabını herkese açık bir şekilde bildirmelidir. Bu dosyayı metin (.txt) dosyası olarak oluşturun ve alanınızın kök düzeyinde barındırın (örneğin, htts://example cm/ads.txt).

Burada "kök alanı", genel son ek listesinden bir düzey aşağıda olarak tanımlanır. IAB ads.txt spesifikasyonunda da bu şekilde gösterilir. Örneğin "google.com.tr", "com.tr" genel son ek listesinde olduğundan kök alanı olarak değerlendirilir. Ancak "maps.google.com.tr" kök alanı olarak değerlendirilmez.

Bu makalede, Google yayıncıları için ads.txt dosyasının nasıl oluşturulacağı açıklanmaktadır. Diğer STP'ler/exchange'ler için ads.txt oluşturmayla ilgili olarak kendi belgelerini inceleyin veya bunlarla iletişime geçin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder