Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Faydaları ve Sakıncaları Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 26, 2017

Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Faydaları ve Sakıncaları Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Faydaları ve Sakıncaları Nelerdir?

Her anne bebeği doğduğu andan itibaren ondan ayrılmak, bir an yalnız bırakmak istemez. Özellikle de geceleri acaba uyandı mı, acıktı mı, ağladı mı kaygılarıyla bebeğini hemen müdahale edebileceği şekilde yanında yatırmak ister. Bebeğinizle birlikte uyumanın bebeğe faydaları kadar zararları da vardır. Yazımızda bu konu hakkında bilgi verilmiştir.


Aileler bilirler… Dünyaya gelmiş bir bebeğin bakımı, yetiştirilmesi, eğitimi ve sorumlulukları büyük özveri ve bilinçli yaklaşım isteyen bir süreçtir. Bu yorucu ama tatlı geçen süreç içerisinde aşılması gereken birçok problem vardır. Anne babaların en büyük problemlerinden birisi de bebeklerinin uyku sorunlarıdır. Uyku yöntemleri yeterince karmaşıkken bir de bebeğin anne veya babanın yanında uyuması gibi bir durumun ortaya çıkması, işi daha da zorlaştırmaktadır.

Bazen bebeğin yanlarında uyumasının doğru olacağına inanan annedir, bazen baba, bazen de uzmanlar bu konuda yorum yaparlar ve kafalar iyice karışmaya başlar. Bu konuda yapılabilecek en doğru davranış ise ailenin ve bebeğin durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Faydaları ve Sakıncaları Nelerdir?
Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Faydaları ve Sakıncaları Nelerdir?

Beraber uyuma konusuna olumsuz bakanlar ve olumlu yaklaşanlar hatta bunu en doğrusu olarak görenler olmak üzere çeşitli gruplar mevcuttur. Herkesin kendisine göre haklı sebepleri vardır mutlaka.

Navigasyon 

1. Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Faydaları Nelerdir?

2. Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Sakıncaları (Zararları) Nelerdir?

3. Bebeğin Anne Babayla Uyuması Doğru mudur?

4. Okur Yorumları

Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Faydaları Nelerdir?
Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Faydaları Nelerdir?Özellikle Türk aileleri, 3-4 yaşına kadar bebekleriyle birlikte uyurlar. Bu konuda uzmanların görüş ayrılığına düştüğü gibi, anne ve babaların da kafaları karışık. Özellikle anneler, yeni doğmuş bebeklerinden ayrılmak istemezler. İçlerindeki koruma duygusu buna en büyük nedendir. Uzmanlar anne ve bebeğin ten-tene teması olayının çok faydalı olduğunu belirtiyor. Anne kokusunu alan çocuk hem kendini güvende hissediyor, hem de emme duygusu uyandığından, acıkmaya fırsat kalmadan istediği zaten annesi tarafından emziriliyor.

Beraber uyumak bebeğin gelişimine faydalıdır. Bebeğin ebeveyne yakın olması kendini güvende hissetmesine ve duygusal gelişime faydalıdır. Ayrıca bu durum aileyi de mutlu eder.

Kolay emzirmek bakımından beraber uyumak doğrudur. Bir gece boyunca 4-5 defa acıkan bebekleri düşünürsek bu aşamada annenin sürekli yataktan kalkıp bebeğin yanına gitmesi oldukça zor ve yorucudur.

Kimilerine göre ebeveynleri ile uyuyan bebekler, büyüdüklerinde daha mutlu ve kendine güvenen kişiler olur düşüncesi hâkimdir.

Yeni doğan bebeklerde özellikle bazı sebeplerle hayati tehlikelerin olabilmesi ihtimalinin beraber uyuyarak önlenebileceği düşüncesi hâkimdir.

Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Sakıncaları (Zararları) Nelerdir?
Bebeğinizle Birlikte Uyumanın Sakıncaları (Zararları) Nelerdir?Beraber uyumak tanımı çeşitlendirilebilmektedir. Aynı yatakta uyumak dışında aynı oda içerisinde uyumak da beraber uyumaya örnek verilebilmektedir. Bebeğin sürekli ailesi ile birlikte olması yani uyurken bile beraber olması ileride kişilik bozukluklarına neden olabilmektedir. Anne ve babanın bebeğiyle uyumasını destekleyenler kadar, uygun görmeyenler de var tabi. Şimdi bebeğinizle birlikte uyumanın sakıncalarına şöyle bir göz atalım.

Bu kişilere göre de ani bebek ölümleri riski birlikte yatıldığında yüksektir.

Bebekle beraber uyumak ilerleyen zamanlarda ayrılmayı zorlaştıracağından zor bir sürece neden olabilmektedir.

Ebeveynlerin mahremiyetinin tamamen kaybolmasına neden olmaktadır.

Bebekle beraber yatmak durumunda yatağa bebeğinizle birlikte girmek zorunluğu doğmaktadır.Çünkü bebek anne-baba olmadan uykuya dalamaz ve büyüyüp kendi yatağına geçtiğinde de tek başına güvende olmayacaktır.

İki taraftan biri uyanıp tekrar uykuya dalabilir. Böyle zamanlarda birbirlerinin uyanmasına neden olurlar.

Çocuk sayılarının birden fazla olması beraber uyuma işleminde ciddi sorunlara neden olabilir. İlk çocuğunuz sizden ayrılmakta zorlanırken; yeni bir bebeğin de buna alışması sizin için sorunların başlaması demektir.

Yetişkinlerin tercih ettiği yatakların bebekler için uygun olmadığı bilinen bir gerçektir. Yatak üzerindeki herhangi bir aksilik ve ihmal bebeğin zarar görmesine neden olabilmektedir. Çarşafın gevşek kalması, yorganın bebeğin üzerine gelmesi, tercih edilen su yatağı ise yatağın patlaması aksiliklere örnek verilebilir.

Aşırı kilolu olan ebeveynler, ilaç kullanarak uyuyan kişiler, çocukla aynı yatakta yatarsa ciddi sorunlar meydana gelebilir. İlaçla uyku esnasında tam anlamıyla dalma gerçekleştiği için bebeğin varlığı unutulabilir ve bebeğin ölümüne kadar ciddi sorunlara neden olabilir.

Aşırı sıcağa maruz kalması bebeklerde ani bebek ölümlerinin ilk sebepleri arasında yer almaktadır. Özellikle soğuk aylarda zaten sıkı giydirilmiş bebeğe; birde anne babanın vücut ısısı ilave olunca bebek aşırı sıcaktan rahatsız olabilmektedir.

Bebeğin Anne Babayla Uyuması Doğru mudur?
Bebeğin Anne Babayla Uyuması Doğru mudur?Bebekle beraber uyumak bebeğin nerede uyuması gerektiğinin de ilerisine giden bir anlama sahiptir. Bebeklerin uyku biçimini belirlerken anne ve babalar esnek olmaya özen göstermelidirler. Bazı nedenlerle özellikle de emzirme dönemi geçiren bebeklerde birlikte uyumak anne için bir çözüm olabilir. Yeni anne olmuş kadınlar, tüm gün yorgunluktan bitap düşebilirler. Bebekler ise bu dönemde sürekli emzirilmek zorundadır. Bu nedenle emzirme döneminde olan bebekler anneleriyle birlikte uyuyabilirler.

Beraber uyuma süreci alışkanlık haline getirilmeden kısa vadede sonlandırılmalıdır. Çocuk kendini bilmeye ve düşüncelerini geliştirmeye başladığı aylarda aile ile bebeğin yatağı ayrılmalıdır. Bunun sağlık açısından da zararları mevcut. İki büyük yetişkin insanla sabaha kadar aynı havayı solumak, bir bebek için hiç de sağlıklı olmayabilir. Yine benzer şekilde anne-baba sürekli horluyorsa, sigara içen kişilerse verdikleri nefes de bebek hiç hoş olmayan bir atmosfer yaratır.

Bebeklerin yalnız uyuması mı, aile ile beraber uyuması mı doğrudur konusunda uzmanlar açısından farklı görüşler mevcuttur. Bu nedenle aslında en doğrusuna karar verecek olan sizlersiniz. Çünkü şartlar tüm detayların değişmesine neden olabilir. Örneğin bebeğin sağlık sorunu varsa, acil müdahale edilmesi gereken durumlar söz konusu ise elbette bebeğinizle beraber yatmalısınız ama bunların dışındaki durumlarda zamanı geldiğinde bebeğinizin yatağını ayırmanızda fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder