Aracınız Kışa Hazır mı? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 01, 2017

Aracınız Kışa Hazır mı?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Aracınız Kışa Hazır mı?

Aracınızı Kışa Nasıl Hazırlayacaksınız?
Kış yaklaşırken evlerimizde kış temizliği yapıyoruz, gardrobumuzu yeniliyoruz, iş yerlerimizde kış için gerekli değişimleri de yapıyoruz, peki ya hem kendi hem de sevdiklerimizin canını emanet ettiğimiz araçlarımızı kışa hazırlıyor muyuz?

Maalesef, bu sorunun yanıtı; ülkemizde genellikle “hayır”. Araba kullanmayı seviyoruz, arabamızla trafikte kimseye yol vermemeyi, asla tahammül etmemeyi, ödün vermemeyi de seviyoruz ama çok sevdiğimiz arabamızı kış mevsimine hazırlamak istemiyoruz.

Peki, bir otomobili kışa hazırlamak ne demek, arabalar için kış hazırlıkları nelerdir ve neden önemlidir?

Aracınız Kışa Hazır mı?
Aracınız Kışa Hazır mı?

Arabanın Kışa Hazırlanması Neden Önemli?
Bu sorunun yanıtı sadece bilimle açıklanabilir.

Çünkü bir otomobilin kışa hazır olması demek, soğuk hava koşulları, kaygan zemin, azalan görüş mesafesi gibi durumlara hazırlıklı olmak üzere bir kaç önlem almak demektir. 

Söz konusu önlemler, yolda kalmanıza engel olabilir, aracınızı daha uzun yıllar sorunsuz kullanmanıza yardımcı olabilir, aracınızın kış boyunca da performansının yüksek olmasına yardımcı olabilir. Aracınızı kışa hazırlamak, hepsinden önce, sizin ve sevdiklerinizin ve hatta hiç tanımadığınız diğer ailelerin, çocukların ya da bebeklerin güvenliği için hayati önem taşıyabilir. 


Peki, bir otomobil kışa nasıl hazırlanır?

Kış Hazırlıkları Başlasın!

Motor Yağını Kontrol Edin!

Motor yağının kontrol edilmesi önemli. Bunu kendiniz yapabilirsiniz ya da yetkili servisinize başvurabilirsiniz. Bir kaç dakika içinde tamamlanacak olan bu işlem, hem motorun ömrünü uzatmak için hem de güvenli sürüş için çok önemlidir. 

Hava Filtrelerini Kontrol Edin!

Motorun sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlayan hava filtrelerinin bakımı da önemli. Hava filtresi bakımı nasıl yapılır, sorusu için videomuzu izleyebilirsiniz. 

'Fren diski nedir' konulu videomuzu izlemek için görselin üzerine tıklayınız...

Fren Kontrolü Çok Önemli!

Aracın güvenli sürüş için en hayati organlarından biri olan frenlerin de kış öncesi kontrole dilmesi gerekir. 

Soğut Sistemi Motorun Sağlıklı Çalışması İçin Önemli

Soğutma sistemi, motorun ve aracın yürüyen aksamının korunması için çok önemlidir. Motorun çalışması esnasında aşırı derecede ısınarak zarar görmesini önlemek üzere çalışan soğutma sisteminin bakımını kış öncesi yaptırmalısınız. 

Akü Biterse...

Akü bitmeye yaklaştığında pek çok araç bunun bilgisini sürücüye veremez. Aslında 'Akü bittecek mi' uyarısı, otomotiv endüstrisinin üzerinde kafa yorduğu konulardan biridir de. Akü biterse, aniden trafiğin ortasında kalabilirsiniz. Bu nedenle kış iyice yaklaşmadan akünüzü kontrol ettirmelisiniz. 

Klimayı İhmal Etmeyin!

Klima bakımı da çok önemli bir ayrıntıdır. Temelde güvenli sürüşle ilgili görünmese de klimanın düzenli ve randımanlı çalışması sürücüye konfor sunacağından önemlidir. Kışın dondurucu soğukları gelmeden klimanızın bakımını yaptırmalısınız. 

Klima bakımı nasıl yapılır videomuzu izlemek için görsele tıklayın...

Motor Arızalarının Çoğu Antrifriz Kaynaklıdır!

Antrifriz bakımı da motorun soğuk hava koşullarında donmasını önleyeceği için çok önemlidir. Antrifriz, soğutma kanallarının da temiz olmasını sağlayarak motorun performansına, uzun yıllar sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olur. 

Amortisörleri Kontrol Ettirin!

Amortisörler, aracın sağlıklı bir biçimde çalışması için hayatiş önem taşır. Kış öncesi bakımları mutlaka yapılmalıdır. 

Amörtisör nedir konulu videomuzu izlemek için görselin üzerine tıklayın...

Silecekler Bozulursa Ne Olur?

Sileceklerin kontrolü ise yağmurlu, karlı soğuk kış mevsimi gelmeden mutlaka yapılmalıdır. Çünkü silecekler, size yolda görüş netliği sağlayacaktır. Lastikleri aşınmış sileceklerle trafiğin sıkıştığı yağmurlu bir günde 10 dakikalık yol bile kabusa dönebilir. 

Silecekler, genellikle aşırı çalışma ile aşınır ya da yazın güneş altında kaldıkça lastikleri gevşer. Bu durumda sileceklerin araç camını çizerek daha fazla masraf çıkarmasına neden olabileceği gibi yağmurlu havalarda da gürültülü çalışarak sürücüyü rahatsız eder. 

Farlar Çalışmıyorsa Cezası Var!

Kışın görüş mesafesi kısalır. Bu nedenle farların bakımı da yapılmalıdır. Farların koruma kapakları temizlenmeli, gerekirse değiştirilmeli, içinde ampüller kontrol edilmelidir. Bu arada aydınlatma arızası olan araçların 95TL ceza ödeyeceğini de eklemek gerek. 

Kış Lastiği Zorunlu

Aracınızı kışa hazırlamanın en önemli kısmını lastikler oluşturur. 

Mevsimine göre lastik kullanmak, hem aracınızın motor ve yürüyen aksamının daha uzun yıllar sağlıklı bir biçimde çalışması için önemlidir hem de güvenli sürüş için. Kış lastikleri, kayganlaşan zeminde yol tutuşunu arttırarak daha güvenli bir biçimde ilerlemenizi sağlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder