Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 05, 2017

Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu

Açıklama Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu Milli Eğitim Dergisinde sınıf öğretmenliği alanı ile ilgili makale örneği sunumu



Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu 2017 dosyasını sitemizden ücretsz ve üyeliksiz bir şekilde indirebilirsiniz. Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu 2017 dosyasının 2017-2018 1.dönem eğitim öğretim yılına ait olup olmadığını dosyanın yükleme tarihine bakarak anlayabilirsiniz. Bu dosya (Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu 2017 ) 18-06-2017 tarihinde sitemize eklenmiştir.

Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu 2017 dosyası site yöneticileri tarafından onaylanarak sitemize eklenmiştir. Gönderen kısmı belirtilmemiş/yazılmamış dokümanlar sitemizde alıntıdır. 2017-2018 1.dönem Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu 2017 dosyası sitemizde şu ana kadar 9032 kez indirildi.

Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu 2017 sitemizde winrar programı ile sıkıştırılmıştır. Zip/rar şeklinde yer alan Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu 2017 dosyasını bilgisayarınızda açabilmek için winrar programını kullanabilirsiniz.

Okuma sürecinde başta aile olmak üzere okul ve buna bağlı olarak öğretmen, arkadaş çevresi gibi faktörler yapılan çalışmalarda okuma beceri için etkili birer faktör olduğu vurgulanmaktadır (Akyol, 2003; Temizkan, 2009; Özbay, 2009). 

Özellikle öğretmenin sınıf içi okuma tutumları okuma becerisinin sürdürülebilirliğini olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. 

Sınıf içi sesli okuma çalışmaları, öğrencilerin konuşma becerilerini geliştirmesine yardımcı olmaktadır (Güneş, 2011). Öğrenci sesli okuma sırasında dilin inceliklerini fark etmektedir. Dilin, dil bilgisi kurallarının işleyişini görebilmektedir.

İlk okuma yazma döneminde öğrencilere okuma becerisinin doğru bir şekilde kazandırılması büyük bir önem taşımaktadır. Bu dönemde çeşitli hatalar yapılmaktadır. Bu hataların oluşmasında öğretmenlerin bazı yaklaşımları neden olabilmektedir (Başar 2013).

Bu yaklaşımlardan biri sınıf öğretmenlerinin süreye bağlı olarak okuma çalışmaları yaptırmaları gelmektedir. 

Yapılan bu okuma çalışmaları sonucunda öğrencilerin birbirileriyle yarışma durumuna gelmesine neden olmaktadır. Bu durum, okuma sırasında başarısız olan öğrencilerin kendilerine olan özgüvenlerinin kaybolmasına neden olabilmektedir. 

Bu çalışmada süreye bağlı okuma ve süre tutulmadan yapılan okuma çalışmalarının okuduğunu anlamaya etkisi ve hızlı okumaya bağlı olarak ortaya çıkan okuma hataları belirlenmeye çalışılmıştır.

Çalışma deneysel olarak tasarlanmıştır. 

Gruplarının oluşturulmasında öğretmenlerle yapılan ön görüşmelerde bir dakikada kaç kelime okudu veya metni kaç dakikada okudu gibi süreye bağlı sesli okuma çalışması yaptığını belirten iki farklı ilkokuldan iki sınıf,

Süreye bağlı sesli okuma yaptırmadığını belirten iki ilkokuldan iki sınıf olmak üzere dört ilkokuldan dört sınıf belirlenmiştir. 

Okulların seçiminde başarı düzeyinin uygunluğu, öğretmenlerin bu konuda işbirliğine yatkın olması göz önünde bulundurulmuştur. 

Bu anlamda öğrencilerin sesli okuma düzeylerini ve  Sesli okuma hataları ile akademik başarıya olan etkisine bakılmıştır.

Çalışmanın örneklemi seçkili yöntemle belirlenen Uşak Merkeze bağlı dört ilkokulun 2. sınıfındaki süreye bağlı sesli okuma çalışması yapmayan farklı iki şubeden 31 ve  Süreye bağlı okuma yapan iki şubeden 31 olmak üzere rastgele yöntemle seçilen toplam 62 öğrenciden oluşturulmuştur. 

Sınıfların belirlenmesinde Türkçe dersindeki akademik başarı düzeylerinin birbirine yakın olması dikkate alınmıştır. 

Veri toplamak için ikinci sınıf düzeyine uygun üç farklı okuma metni alınmıştır. 

Hazırlanan metinlerin daha önce ve hâlihazırda okutulan ders kitaplarında olmamasına dikkat edilmiştir. 

Öğrencilerin yapabileceği hatalar literatür taranması ve yapılan gözlemlerle belirlenmiştir. 

Öğrencilerin yaptıkları hata türü, her defasında işaretlenerek frekansı tespit edildi. 

Buradaki amaç süreye bağlı sesli okumanın öğrencilerin sesli okuma hatalarını ve anlama becerilerini etkileyip etkilemediğini test etmektir.

Öğrencilerde tespit elden hatalı okuma türleri ve biçimi not edilmiştir. 

Bu kapsamda literatürde geçmeyen bazı okuma hata türleri de araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. 

Böylece 18 okuma türü yapılandırılarak belirlenmiştir. 

Bu ön çalışmadan sonra veri toplamada kullanılan metinler araştırmacılar tarafından seçkili teknikle seçilen sınıflarda uygulanmıştır. 

Bu uygulama sırasında şunlar yapılmıştır. 

Öncelikle sınıftan rastgele öğrenciler seçilmiş ve seçilen öğrenciler ayrı bir odaya alınmıştır. 

Seçilen her gruba aynı metinler verilerek öğrencilere sesli okutulmuştur. 

Öğrencilerin sesli okuma sırasında yaptığı hatalar, araştırmacılar tarafından işaretlendi. Böylece yapılan hataların frekansı belirlenmiştir. 

Okuma esnasında hiçbir şekilde öğrencilere müdahalede ve imada bulunulmadı. Öğrencilerin hata sayısı ve okuma forma kaydedildi. 

Sesli okuma sürecini tamamlayan öğrenciye metni anlamaya yönelik 10 sorudan oluşan formlar verilerek cevaplandırılması istendi. Öğrencilere cevaplaması için 15 dakika süre verildi. 

Elde edilen verilerin analizinde SPPS 19 Paket Programı kullanılmıştır. 

Veriler değerlendirilirken öğrencinin bilgi basamağında yer alan soruyu cevaplamasında 1 puan, 

Kavrama basamağındaki sorulara 2 puan,

Uygulama basamağındaki soruya 3 puan

Daha üst basamaktaki sorulara 4 puan verilmiştir.

Bütün soruları doğru cevaplayan bir öğrenci 20 puanla değerlendirilmiştir. 

Öğrencilerin okuduğu sayfa sayısı arttıkça anlama becerileri de gelişmektedir.

Öğrencinin okuduğu sayfa sayısı arttıkça, sesli okuma hataları ve metni okuma süresi azalmakta, okuma hızı ise artmaktadır. 

Toplam hata puanı yüksek öğrenciler uzatarak okuma ve eğilerek okuma yanlışını yaparken anlama puanı düşmektedir. 

Öğrencilerin hata sayısı arttıkça anlama puanı azalmaktadır. 

Öğrenci sesli okurken kelime tekrarı yaptıkça anlama düzeyi azalmakta; metni okuma süresi artmaktadır.

Öğrenci hece düşürme hatası yaptıkça anlama düzeyi de azalmaktadır. 

Hece ekleme hatası yapan öğrencilerin anlama puanları da azalmaktadır. 

Sesli okuma esnasında imla kurallarına uymayan öğrenciler, heceleri ve kelimeleri çevirme, sesleri çıkaramama, uzatma, ses ekleme hatalarını da yapmaktadır. 

Öğrenciler sesli okuma esnasında imla kurallarına uymama hatası yaptıkça anlama puanları azalmaktadır. 

Heceleri yanlış ayıran öğrenciler, sesi çıkaramama, uzatarak okuma, ses ekleme, elle ve kalemle takip etme hatalarını da yapmaktadırlar. 

Öğrenciler sesli okuma esnasında ses ekledikçe anlama düzeyi düşmektedir. Anlama düzeyi düşerken okuma süresi de artmaktadır. 

Öğrenciler nefes kontrolünü yapamadıkça okuma süreleri artmaktadır. 

Sesli okuma esnasında süreye bağlı olarak okuma yapmayan öğrenciler, süreye bağlı olarak okuma yapan öğrencilere göre %50 oranında tekrar hatasını daha az yapmışlardır. 

Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; 

Öğrencilerin bir aylık sürede okuduğu sayfa sayısının az ya da çok olmasının okuduğunu anlamayı etkileyen en güçlü etken olduğunu ortaya koymuştur. 

Öğrencinin okuduğu sayfa sayısı arttıkça, sesli okuma hataları azalmaktadır. 

Öğrencinin okuduğu sayfa sayısı arttıkça, metni okuma süresi azalmakta, okuma hızı artmaktayken; hata sayısı arttıkça anlama puanı azalmaktadır. 

Sürekli okuma becerisi geliştikçe okuma hızı da aynı oranda gelişmektedir. 

Öğrenci sesli okurken kelime tekrarı yaptıkça anlama düzeyi azalmakta, metni okuma süresi ise artmaktadır. 

En çok tekrar etme hatasını yapmıştır. 

Süreye bağlı okuma yapan her öğrenci tekrar hatası yapmıştır. Sesli okuma esnasında süreye bağlı olarak okuma yapmayan öğrenciler, süreye bağlı olarak okuma yapan öğrencilere göre %50 oranında tekrar hatasını daha az yapmışlardır.

Süreye bağlı okuma, öğrenciyi metne değil, kelimeye odaklandırdığı için öğrencinin anlamı kaçırmasına neden olduğu düşünülmektedir. 

Süreye bağlı olarak sesli okuma yapan öğrenciler, süreye bağlı sesli okuma yapmayan öğrencilere göre daha çok hata yapmaktadır.

Sağlık çalışanı annelerin çocukları ev hanımı, öğretmen, fabrikada asgari ücretli işçi annelerin çocuklarına göre daha çok hata yapmaktadır.

Cinsiyet ile okuduğunu anlama ve eve günlük gazete alınmasıyla anlama puanları arasında anlamlı fark bulunamamıştır.

Dergiye abone olan öğrencilerin, abone olmayan öğrencilere göre okuduklarını anlamada daha başarılı oldukları görülmüştür. 

Bilgisayarı olan öğrencilerin, bilgisayarı olmayan öğrencilere göre okuduğunu anlama çalışmalarında daha başarılı oldukları görülmüştür.

Anne ve babanın eğitim düzeyi ve gelir düzeyi yükseldikçe çocuklarının okuduğunu anlama düzeyi artmaktadır.

Süreye bağlı olarak yapılan okumaların öğrencilerin tedirgin olmalarına, anlamı kaçırmalarına, özgüvenlerini kaybetmelerine, rekabet duygularının artmasına neden olmaktadır. 

Süreye bağlı okuma yaptırmayan öğretmenlerin öğrencileri, süreye bağlı okuma yaptıran öğretmenlere göre okuduğu anlama puanında daha başarılı ve okuma hatalarını yapma oranında daha az hata yapmaları dikkat çekici bir bulgu olarak yorumlanabilir. 

Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu
Milli Eğitim Dergisinden Makale İnceleme Seminer Çalışma Sunusu

Bu bağlamda özellikle ilk sınıflarda süreye dayalı sesli okuma yaptırmanın yarar yerine zararlı olabileceği ortaya çıkmaktadır. 

SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder