Executive MBA - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 09, 2017

Executive MBA

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Executive MBA

Sabancı Executive MBA Programına gösterdiğiniz ilgi için teşekkürler. Sabancı Executive MBA Programı orta seviye yöneticileri küresel rekabete hazır üst düzey yöneticiler olmaya hazırlamak üzere tasarlanmış bir programdır. Sizin için doğru program olup olmadığına karar vermeniz için programımızı dikkatle incelemenizi öneriyorum. Çok çalışma ve emek gerektiren bir programımız var. Bu emeği sadece derslere katılıp bireysel olarak çalışmak için değil, aynı zamanda takım olarak öğrenme süreciyle birbirinize destek olmaya, deneyimleriniz paylaşarak birlikte öğrenmeye harcayacaksınız. Öğretim programımızın ve takvimimizin tasarım özellikleri inandığımız değerlerden hareketle belirlenmiştir. Bu değerler akademik mükemmeliyet, iş ahlakı, takım çalışması ve uygulamaya yakınlıktır.

Executive MBA

Bu web sitesi Sabancı Executive MBA Programı ile ilgili oldukça faydalı bilgiler verse de, sizi kampüsümüzü ziyaret etmeye, tanıtım toplantılarımıza katılmaya ve programımızın katılımcı, öğretim üyesi ve çalışanları ile tanışmaya davet ediyorum. Eminim ki, programımız için sahip olduğumuz heyecanı görünce, siz de bu programın bir parçası olmak ve kariyeriniz için doğru yatırımı yapmak isteyeceksiniz.

Executive MBA

MBA (Master of Business Administration) yani İşletme yüksek lisansı özellikle kurumsal şirketlerde yönetici pozisyonu hedefleyen birçok öğrencinin düşündüğü bir yüksek lisans programı. Bununla beraber iyi okullardaki MBA programları oldukça pahalı olabiliyor. Örnek vermek gerekirse dünyanın en iyi MBA programı olarak görülen INSEAD’ın program ücreti 77.000€. Tabi bu çoğumuz için çok ulaşılabilir değil. (tabi Malia Obama hariç ) Ülkemizde nispeten daha ulaşılabilir örnekleri var. Mesela; Koç Üniversitesinin MBA program ücreti 55.000 TL, Sabancı Üniversitesinin MBA programı 39.000 TL, Bilkent Üniversitesi MBA programı 42.000 TL. Eğer GMAT puanınız Boğaziçi Üniversitesinin MBA programına yetmezse, aynı kalitede eğitim alabileceğiniz diğer üniversitelerde ücret görüldüğü gibi oldukça yüksek. Peki gerçekten bu kadar para vermeye değer mi? Sizler için MBA nedir, Kimler MBA yapmalı, MBA ücretleri kendini telafi edebilecek seviyede mi gibi sorulara yanıt bulmaya çalıştık:

Executive MBA
MBA nedir? MBA tanım olarak işletme yüksek lisansı anlamına gelir. Özellikle lisans eğitimini ekonomi/işletme veya mühendislik alanlarında tamamlamış ve kariyerine yönetici pozisyonlarında devam etmek isteyen adayların yöneticilik becerilerini arttırmaya yönelik bir programdır. MBA programları birden fazla şekilde karşımız çıkabiliyor. Bunlar;

Executive MBA
Executive MBA

Full-Time MBA (Tam-Zamanlı): Bu programlar genellikle lisans eğitimini tamamladıktan sonra MBA programına dahil olmak isteyen öğrencileri hedefler. Eğitim süresi ülkemizde genelde 2 yıldır fakat yurtdışında program süresini 9 aya kadar düşürmüş Full-Time MBA programlarına da rastlamak mümkün.

E-MBA (Uzaktan MBA): Daha çok çalışanlar için oluşturulmuş MBA programlarıdır. Dersler genelde internet üzerinden, akşam saatlerinde yapılır ve maliyetleri daha düşük olduğu için genelde bu programlar daha uygun fiyatlıdır.

Executive MBA: Bu MBA programları halihazırda yönetici pozisyonunda tecrübeli (8-10 yıl) profesyonelleri konularında uzman hale getirmeyi amaçlar. Katılımcıları çoğunlukla çalıştığı için dersler genelde akşam saatlerinde veya hafta sonu yapılır. Program süresi değişkenlik gösterebilir. Executive MBA programları vaka analizine daha fazla odaklanıp öğrencilerinin bu projeler üzerinde çalışması üzerine kuruludur. Daha uygulamaya ve pratiğe yöneliktir.

Kimler MBA yapmalı, Kimler yapmamalı? MBA programı birkaç farklı amaçla yapılabilir. Bunlar; Mühendislik/Tıp gibi teknik konularda lisans programını tamamlamış öğrenciler iş dünyasını ve yöneticilik becerilerini öğrenmek isteyebilir, İşletme/Ekonomi gibi bölümlerde lisansını tamamlamış öğrenciler yapacakları MBA ile CV’lerini iyi bir okulla güçlendirmek isteyebilirler, Kendi işini kurmak isteyen veya kurmuş girişimciler çeşii operasyonlarını geliştirmek için MBA programlarına katılmak isteyebilir. Bir MBA programına katılıp katılmamaya karar verirken en çok dikkat etmeniz gereken kriter isteklerinizin yönüdür. Eğer iş dünyasında ilerlemek gibi bir hedefiniz varsa MBA size kesinlikle yardımcı olacaktır fakat eğer daha akademik bir yöneliminiz varsa tercih edeceğiniz MBA programı sizin beklentilerinizi karşılamayabilir. Ya da kurduğunuz girişimin tam büyüme aşamasında bir MBA programına başlamak sizi 2 yıl geriye atacağında girişiminizin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir.

Yönetici olmak için MBA yapmak bir zorunluluk değildir bunu unutmayın. MBA yapmanın size getireceklerini ve sizden götürecekleri dikkatli bir şekilde kararlaştırıp kendinize en uygun kararı vermelisiniz. Asıl soru bu değil mi? Bu kadar yüksek ücretler istenen programlardan mezun olunca ay sonunda banka hesabınıza yatacak miktar bu ücreti karşılayacak mı? Maalesef hemen değil. MBA geleceğe yönelik bir yatırımdır. Bazı şirketlerde üst düzey yönetici pozisyonuna gelebilmek için MBA yapmak zorunludur. Dolayısıyla erkenden yapacağınız bir MBA kariyerinizin ilerleyen kısımları için faydalı bir yatırım olabilir. Bu yine an itibariyle çalıştığınız pozisyon, MBA programının ücreti ve sonrasında alacağınız maaş ile doğru orantılı olacağından fazlasıyla değişkendir. Size bir fikir olması açısından aşağıda The Economist tarafından yapılmış ve MBA programlarının kendilerini ne kadar sürede telafi ettiğini gösteren bir grafik paylaşıyorum. Bu grafikte koyu mavi yerler çalışmak yerine MBA yaparak feragat ettiğiniz maaşı, açık mavi yerler MBA program ücretini, kırmızı çizgiler ise MBA sonrası maaşınızı gösteriyor. (Maalesef Türk üniversiteleri listede yok. İngilizce bir ifade olan MBA, “Master of Business Administration” ın kısaltmasıdır. MBA genel bir ifadeyle, başka bir bilim dalından lisans diplomasını almış bireylere uyarlanmış olan işletme yüksek lisansı olarak da tanımlanabilir. MBA, bu haliyle, hali hazırda özel sektörde hatta kamu da çalışan bireylere yönetimsel vizyon vermeyi amaçlayan bir yüksek lisans programı olarak da düşünülebilir.

MBA ve Yüksek Lisans Arasındaki Fark MBA programlarıyla ilgili gelen sorulara bakıldığında, bireylerin MBA kavramını tam olarak anlayamadığı görülmektedir. MBA, bir yüksek lisans programı çeşididir ve mezun olununca yüksek lisans diploması verilmektedir. Ancak, MBA iş piyasasına yönelik olduğu için genelde akşam saatleri veya hafta sonunda olmakta ve çoğunlukla yüksek bir ücret gerektirmektedir.

MBA ve Executive MBA Farkı MBA ve Executive MBA arasındaki temel fark, Executive MBA’ın genelde 5 sene civarı iş deneyimi aramasıyken, MBA başvurularında 1 veya 2 senelik iş deneyiminin yeterli olmasıdır. Ayrıca, genelleme çok doğru olmasa da Executive MBA programları MBA programlarına göre daha yüksek bir ücret gerektirmektedir.

MBA Programının Faydası Nedir? MBA’in sağlayabileceği faydalar nelerdir sorusuna değinmek gerekirse şüphesiz akla ilk olarak özel sektör gelmektedir. MBA programlarının en önemli faydası kişinin daha geniş bir perspektifle iş hayatını algılamasına yardımcı olmasıdır. Özellikle, mühendislik eğitimi gibi sayısal yoğun eğitim almış kişilere MBA programları bu noktadan yola çıkarak tavsiye edilmektedir. MBA programları ayrıca, vahşi rekabetin yaygınlaştığı günümüzde kişilerin ellerini güçlendirmesine yardımcı olmaktadır. MBA herkes için gereklidir demek abartı bir ifade olacaktır. Çünkü, iş hayatındaki başarıda, kişinin beceri ve kabiliyetlerinin yanı sıra lisans diploması hatta mezun olunan lise bile çok büyük bir öneme sahiptir. Bu bakımdan, MBA yapmayı düşünen adaylara, sadece MBA diplomasından çok büyük bir beklentiye girmemeleri tavsiye edilmektedir. Sonuç olarak MBA yapma kararı da diğer birçok kariyer kararı gibi birden fazla değişkene bağlıdır. Umarım yukarıda yazdıklarım sizin kendi kararınızı verebilmeniz için size biraz olsun yardımcı olmuştur. Kendiniz için en iyi yolu seçmeniz dileğiyle

Dünyada ve Türkiye’de kısaca MBA olarak bilinen program, İngilizce’deki ‘Master of Business Administration’ ifadesinin kısaltılmış halidir, ve ‘İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı’ anlamına gelir. MBA programı, diğer yüksek lisans programlarıyla denktir; yani MBA derecesine sahip olmak, İşletme Yönetimi alanında yüksek lisansa sahip olmak demektir. İş dünyasının temelleri arasında yer alan finans, muhasebe, yönetim, insan kaynakları gibi alanlarda yetkinlik kazanmak isteyen iş adamı ve iş kadını adayları tarafından tercih edilen bir programdır. MBA eğitimi almak için lisans alanınızın İşletme olması ise şart değildir. Tarihine baktığımızda; MBA derecesinin ilk kez Amerika’da 1902 yılında Darthmouth College tarafında verildiğini görürüz. Günümüzde ise hem ülkemizde hem de dünyada pek çok üniversite bu programı düzenler.


e- MBA, internet üzerinden sağlanan, uzaktan eğitim şeklindeki MBA programlarına verilen addır. ales.gen.tr Daha çok çalışan kesime hitap eden bu programda dersler internet üzerinden alınır; yalnızca sınavlar için okula gidilmesi gerekir. Üç sömestr sürer, ancak altı sömestra kadar uzatılabilir. Ülkemizde e-MBA sağlayan bazı okullar; Anadolu Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’dir.

Executive MBA ise iş tecrübesine sahip olmayı gerektiren ve yöneticilere yönelik bir programdır. Ders programı daha yüklüdür, ve derslerin sınıf ortamında ya da internette verilmesi değişiklik gösterebilir. Öğrencilerin daha çok uygulama şeklinde çalıştığı, ve iş hayatında karşılaştıkları olayları proje haline getirdikleri bir programdır. Tezli ve Tezsiz olarak da iki ayrı MBA türü mevcuttur. Tezli MBA dört sömestr (iki yıl), tezsiz MBA ise üç sömestr sürer. Tezsiz programda ALES şartı yoktur ve ücretleri daha yüksektir. Eğitim dili çoğunlukla İngilizce olan MBA programları için, hem yurt içinde, hem de yurtdışında sağlanan burslar vardır. Yurtdışı burslarında genellikle GMAT (Graduate Management Admission Test) puanı ve lisans not ortalaması dikkate alınırken, yurt içi burslarda GMAT ya da ALES derecesi, TOEFL puanı, adayın mülakattaki performansı, ve yine lisans not ortalaması gibi kriterler göz önünde tutulur.

ales ve mbaçift diplomalı mba nedir emba nedir executive mba nedirgmat nedir hızlandırılmış mba nedir işletme yönetimi yüksek lisans mba Master of Business Administration nedir Master of Business Administration sınavı mba çeşitleri mba eğitimi almak için mba eğitimi almak istiyorummba hakkında detaylı bilgi mba sınavı mba tanımı mba türleri part time mba nedir tezli mba nedir tezsiz mba nedir toefl sınavı mba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder