Ders Kitabı Nasıl Yazılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ağustos 19, 2017

Ders Kitabı Nasıl Yazılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ders Kitabı Nasıl Yazılır? 

Türk Dil Kurumu sözlüğünde, “yazıları yeniden düzenleyerek yayıma hazırlayan kimse” olarak tanımlanan editör kelimesi, aynı zamanda kontrol eden, kesen ve kısaltan anlamını da ihtiva eder. Anlatıldığına göre Amerika’da bir gazetenin editörü, henüz bilgisayar kullanılmadan evvel, yazarlardan gelen köşe yazılarını sütun genişliğinde ve uzunluğunda bir kâğıt boyutunda istiyormuş. Şayet yazarın yazdığı yazı sütunun boyundan uzunsa, sol eliyle yazıyı tutarak, sağ elindeki makasla yazının bulunduğu kâğıdı sütunun boyuna sığacak kadar ve kâğıdın alt kısmından başlayarak kesiyormuş.


Ders Kitabı Nasıl Yazılır? 

Elbette yazarın yüreğin yağı da eriyormuş! Bir ders kitabının editörlüğünü yaparken, ders kitabı yazarı olarak birlikte çalıştığımız bir akademisyen, bir kazanım için yazması gereken bir ünitenin beş sayfalık bir konusu için kırk, elli sayfalık bir dokümanı flaş belleğinde getirip teslim etmişti. Hocam, bu nedir dediğimizde, “benim yazacağım konu için hazırladığım yazılar, siz içinden istediğinizi seçebilirsiniz” diye cevap vermişti. Başka bir akademisyen ise, yazacağı konunun kitapta belirlenen sayfa sayısına sığmaması üzerine yazısını kısaltmasını istediğimizde, celallenip kükremiş ve “benim yazımı kimse kısaltamaz, bu konular çok önemli asla çıkarttırmam” diye hadise çıkarmıştı. 

Ders Kitabı Nasıl Yazılır?
Ders Kitabı Nasıl Yazılır? 

Ders Kitabı Nasıl Yazılır? 

Ders kitabı, alan uzmanı yazarlar tarafından yazılır, program geliştirme, psikolojik danışmalık ve rehberlik, ölçme değerlendirme, görsel tasarım, grafik tasarım ve dil uzmanları tarafından denetlenir ve editör tarafından son şekline getirilir. O halde bir yazar, ders kitabındaki bölümlerini nasıl yazar? Bir yazar, öncelikle yazacağı konu hakkında gerekli olan, istatistikler gibi birincil kaynaklara ve akademik bilgilere ulaşmalıdır. Konu hakkındaki bilgileri içeren kitapları temin ederek masasının üzerine koymalıdır. Daha sonra elektronik bilgi kaynaklarına ulaşarak bunları bilgisayardaki bir klasörde depolamalıdır.


Ders Kitabı Nasıl Yazılır? 
Konuyu yazmak için lazım olan bilgi kaynaklarına ulaştığına inanan yazar, en az bir hafta boyunca bu kaynakları dikkatli bir şekilde okuyarak konuyu özümsemelidir. Konunun yazımında kullanması gereken teknik bilgileri dikkatle not ederek kitabın sonundaki kaynakça kısmında göstermek için gerekli notlarını almalıdır. Yazar konu hakkında yeterince bilgiye sahip olduğuna kanat getirdikten sonra yazma safhasına geçebilir. Çünkü artık bir koyun gibi süt verme zamanı gelmiştir. Konunun yazılması işin en zor kısmını oluşturmaktadır. Bu safhanın kolay ve verimli bir şekilde atlatılması için editörlere tavsiyemiz, yazarları fiili olarak sınıfta ders anlatan öğretmen ve akademisyenlerden seçmeye özen göstermeleri olacaktır. Bunu nedenini aşağıda izah edeceğiz.

Gerekli bilgiye sahip olan yazar, bilgisayarının başına geçip önce gözlerini kapamalı ve şöyle düşünmelidir; “ben şu anda sınıfta, öğrencimin karşısında olsam, bu konuyu öğrencilerime nasıl anlatırım?” Bu düşünceler içerisinde bir yazma motivasyonu yakalayan yazar, önce konuda kullanacağı temel kavramları çıkarıp yazmalıdır. Daha sonra kitabın başında öğrencilerin dikkatini çekecek bir görsel seçmelidir. Ayrıca konunun ilerleyen kısımlarında kullanacağı görselleri de görsel tasarım uzmanından yardım alarak lisanslı ya da, orijinal olarak çektikleri görsellerden seçmelilerdir ki ileride karşılarına bir lisans ve telif problemi çıkmasın. Gözlerini kaparak kendisini öğrencisinin karşısında hayal eden yazar şöyle düşünmelidir, “ben şu anda sınıfta olsam, bu konuya öğrencinin dikkatini çekecek ve hazır bilgilerini harekete geçirecek biçimde nasıl bir anlatım veya sunumla girebilirim?” Konuyu öğrenciye takdim ederken bir müzik sesiyle mi, bir maket veya fotoğrafla mı, taklit yaparak mı, sessiz mi, yoksa gürültülü mü, farklı bir kıyafetle mi ya da ilginç bir nesneyle mi gireceğine karar vermelidir. Konunun giriş kısmını yazan yazar sınıfta veya sınıf dışında yaptıracağı etkinlikleri ve dikkat çekici soru ve ifadeleri sayfanın farklı yerlerinde baloncuklar halinde veya farklı bir tasarımla mı vereceğinin kararını da vermelidir. Konuyu anlamlı hale getirecek istatistiki bilgiler, görseller, tablolar belirlenmelidir. 

Eğer ziyaret edilecek web sayfaları varsa belirtilmelidir. Bunlar yapılırken kaynaklarının güvenilirliğine ve öğrencinin zihnen ve ruhen tahriş olmamasına dikkat etmelidir. Bu bakımdan kullanılan kaynakların lisanslı ve güvenilir olmasına itina göstermelidir. Yazar, sınıfta konuyu nasıl anlatacağını veya yazdıklarını, kendisine müfredatta tanımlanan ders saatinde bitirip bitiremeyeceğini dikkatle hesap etmelidir. Konuda anlatılacak konular bir akış şemasıyla veya kavram haritasıyla belirtilebilir veya bir organizasyon şemasıyla verilebilir. Böylece öğrencinin konuyu kuşbakışı olarak kolayca ihata etmesine ve kavramasına zemin hazırlamış olur. Konunun sonunda ise öğrencilere “bu konudan neler öğrendim” şeklinde ölçme değerlendirme soruları oluşturulmalıdır. Bu sorular hazırlanırken uzmandan yardım alınabilir. Konunun yazımı tamamlandıktan sonra editör, alan uzmanları ve yukarıda belirttiğimiz uzmanlarla birlikte değerlendirme safhasına geçilir. 

Yazılan konu sesli olarak okunup değerlendirilmesi yapılabilir. Veya “yazar sınıf içinde olsa bu konu nasıl anlatılır, yazılanlar acaba yetiştirilebilir mi” diye konu yazara bir anlatım yaptırılarak değerlendirilebilir. Şayet varsa ve gerekiyorsa düzeltmeler yapılır. Son değerlendirmeler yapıldıktan sonra yazılan konu editör tarafından tekrar incelenir ve değerlendirilir, şayet gözden kaçan hususlar varsa ilgili uzman tarafından düzeltilmesi istenir. Böylece konunun yazımı tamamlanmış olur. Bu şekilde bütün konular ve bölümler yazıldıktan sonra sayfa tasarımı aşamasına geçilir. Dizgi ve grafik tasarım uzmanından yazarların yazdığı ve düşündüğü tasarımların en güzel bir şekilde yapılması takip edilir. Grafik tasarım uzmanın tecrübesine göre çok daha güzel tasarımlar ortaya çıkabilir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra, uzmanlar tarafından baskı onay tutanakları imzalanır ve kitaba editör tarafında son onay verilir ve kitap baskıya gönderilebilir. Bu süreç kitabın boyutuna göre ve yazar sayısına göre değişmek üzere en hızlı üç dört ay, fakat ideal olarak altı ay ile bir yıl arasında tamamlanabilir. Kitabımız hayırlı olsun. Dr. Nadir Çomak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder