Zülfü Livaneli Kimdir, Eserleri Nelerdir? Zülfü Livaneli’nin Hayatı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 30, 2017

Zülfü Livaneli Kimdir, Eserleri Nelerdir? Zülfü Livaneli’nin Hayatı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Zülfü Livaneli Kimdir, Eserleri Nelerdir? Zülfü Livaneli’nin Hayatı
20 Haziran 1946’da Konya’nın Ilgın ilçesinde doğan Livaneli’nin tam adı, Ömer Zülfü Livanelioğlu’dur. Senarist, müzisyen, yönetmen, politikacı ve yazar kimliğiyle tanıdığımız Livaneli’nin büyük babası Ömer Efendi, 93 Harbi’nde Artvin’in Rus ve Ermeni işgaline maruz kalması nedeniyle Erzurum’a gelmiş ve Ahmet Muhtar Paşa’nın ordusuna katılmıştır. Mülazım olarak Harput Redif Taburuna atanan Ömer Efendi, taburda çıkan bir çatışmada şehit edilmiştir. Aynı dönemlerde oğlu Zülfü Efendi ise, ülkenin muhtelif yerlerinde sorgu hakimi olarak görev yapıyordu. Soyadı Kanunu çıkınca, babasının geldiği yeri düşünerek Livanelioğlu soyadını almıştır. Zülfü Efendi’nin üç oğlundan biri olan Mustafa Bey de Zülfü Livaneli’nin babasıdır.

Zülfü Livaneli’nin Hayatı ve Kariyeri
Amerika Fairfax Konservatuarı’ndan mezun olan Livaneli, bağlama çalmayı teyzesinin eşi olan Turhan Bey’den öğrendiği zaman, eniştesinin kendisine yaşamını değiştirecek bir değer bıraktığından habersizdi. Livaneli, yapmış olduğu müzikle gerek ulusal ve gerekse uluslararası olarak birçok ödül aldı ve onun eserleri Leman Sam, Joan Baez, Maria del Mar Bonet, Maria Farantouri gibi sanatçılar tarafından yorumlandı. Sanat, politika ve kültür alanlarında Türkiye’nin önemli bir ismi olan Livaneli, sanat yaşamı süresince yaklaşık 300 besteye ve 30 film müziğine imza attı. Sürgüne gittiği İsveç’te bulaşıkçılık gibi muhtelif işlerde de çalışan sanatçının en büyük hayali, Türkan Şoray ile tanışmak ve kendisi gibi Türkiye’de suçlu görülen kişilerin gittiği İsveç’te ünlü gazeteci, şair ve yazarlarla karşılaşmaktı.

Zülfü Livaneli
Zülfü Livaneli, uzun metrajlı dört film yönetmiştir; Şahmaran, Yer Demir Gök Bakır, Veda ve Sis. Valencia Film Festivali’nde Altın Palmiyeye layık görülen sanatçı, 1989 yılında Fransa’da Altın Antigone ödülünü kazanmıştır. Ayrıca Livaneli’nin Sis adlı filmi, Avrupa’nın en iyi film ödülüne aday gösterilmiştir. Amerika, Almanya, Fransa, Türkiye ve Japonya’da gösterilen filmleri, WDR, BBC, Kanada, Japonya ve İspanya gibi birçok televizyon şirketine satılmıştır. Livaneli, 1986 yılında Cengiz Aytmatov’un daveti ile Yaşar Kemal, Federico Major, Arthur Miller ve daha birçok ünlülerin katıldığı Kırgızistan Issyk-Kul forumunda katılmıştır. Livaneli, bunların dışında Vanessa Redgrave, Jack Lang, Elia Kazan, Mikis Theodorakis ve Arthur Miller gibi ünlülerle birlikte dünya sanatlarının gelişmesi, dünya kültürünün ilerlemesi amacıyla çalışmalar yapmıştır.

UNESCO tarafından Paris’te (1996) kendisine büyükelçilik verilen Livaneli, 1978’de yaptığı “Nazım Türküsü” isimli albümünde Nazım Hikmet’in eserlerinden bestelediği şarkılarını bir araya getirdi. Tüm bu özellikleriyle de hem ulusal hem de uluslararası kültür çevrelerinde tanınan ve saygı gören bir isim haline geldi. Zülfü Livaneli’nin eşi Ülker Hanım’dan Aylin adlı bir kızı vardır ve Aylin’de eğitiminden sonra babası gibi müzikle ilgilenerek 5 albüm çıkarmıştır. Bu albümlerin ardından müziğe bir süre ara veren Aylin Livaneli, ekonomi eğitimi almak için yurt dışına gitmiştir. Müzik albümü dışında 3 tane de kitabı bulunan Aylin Livaneli vejetaryendir. Zülfü Livaneli’nin, Ankara hipodrom meydanında 19 Mayıs 1997 tarihinde verdiği konsere yaklaşık 500 bin kişi katılmış ve bu konseriyle Türkiye’nin en büyük konserini gerçekleştiren sanatçı unvanını elde etmiştir.

Zülfü Livaneli Kimdir
Zülfü Livaneli’nin Siyasi Kariyeri
1994 yerel seçimlerinde, SHP partisinden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan Livaneli, ANAP adayı İlhan Keseci, DYP adayı Bedrettin Dalan ve Refah Partisi adayı Tayyip Erdoğan’ın olduğu seçimlerde oyların %20,30’unu aldı ve üçüncü sırada seçimi tamamladı. Livaneli’nin katıldığı bu seçimlerde %25,19 oranında oy alan Erdoğan, Belediye Başkanı seçildi. Siyasetten kopmayan Zülfü Livaneli, 2002 seçimlerinde CHP partisinden İstanbul milletvekili seçildi, ancak partinin olağanüstü kurultayında yeterli sayıda imza alamadığı için genel başkan adayı olamadı. Bu gelişmenin ardından partiyi ağır bir dille eleştirdi ve istifasını verdi. Livaneli’nin yaptığı istifa konuşması ise şöyleydi;

“Atatürk’ün çağdaş, laik, halkçı, devrimci ve reformcu çizgisini bulunduğumuz yüzyıla taşıyamayan CHP, ülkemizi içinden çıkılması zor bir siyasi kaosa sürüklemiştir. Bu büyük siyasi ve tarihsel kaymayı önleyebilmek, aynı zamanda CHP’yi reformcu ve özündeki devrimci ilkelere yeniden kavuşturabilmek adına, parti içerisinde her şekilde büyük gayret gösterdim. Bunlara rağmen, ne yazık ki çabalarım da diğerleri gibi bir sonuca varamadı. Parti içinde var olan muhalif kişi ve fikirleri yok etme alışkanlığı, yapılan kurultaydan sonra da maalesef devam ediyor. Parti içerisinde kalarak mücadele etme yolları artık tükenmiş durumda. CHP, daha önce örneği görülmemiş bir şekilde oligarşik ve antidemokratik bir yapıya dönüştürüldü.”


Zülfü Livaneli Biyografi
Zülfü Livaneli’nin Kitapları ve Albümleri
Son Ada

Kardeşimin Hikayesi

Serenad

Edebiyat Mutluluktur

Sanat Uzun Hayat Kısa

Sevdalım Hayat

Gorbaçov’la Devrim Üstüne Konuşmalar

Leyla’nın Evi

Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm

Mutluluk

Sosyalizm Öldü mü?

Livaneli Besteleri

Diktatör ile Palyaço

Engereğin Gözündeki Kamaşma

Dünya Değişirken

Türkiye Orta Zekalılar Cenneti

Arafat’ta Bir Çocuk

Sis

Geçmişten Geleceğe Türküler

Zülfü Livaneli
Albümleri
Gökkuşağı Gönder Bana, 2013

Veda Film Müzikleri, 2010

Hayata Dair, 2005

İlk Türküler, 2001

Unutulmayanlar, 1999

London Symphony Orchestra Plays Livaneli, New Age Rhapsody, 1999

Nefesim Nefesine, 1998

Efsane Konserler, 1997

Livaneli & Theodorakis : Together, 1997

Janus (Symphonic Poems), 1996

Yangın Yeri, 1996

Neylersin, 1995

Saat 4 Yoksun, 1993

Crossroads (New Age), 1990

Soundtracks, 1988

Gökyüzü Herkesindir, 1987

Hoşgeldin Bebek, 1986

Zor Yıllar, 1986

Livaneli - 10 Yılın Ezgisi, 1986

Güneş Topla Benim İçin, 1985

İstanbul Konseri (Concert), 1984

Ada, 1983

Eine Auswahl, 1983

Yol (Soundtrack), 1983

Maria Farandouri Livaneli Söylüyor, 1982

İnce Memet Türküsü, 1980

Günlerimiz, 1980

Atlının Türküsü, 1979

Alamanya Beyleri, 1979

The Bus (OST), 1978

Nazım Türküsü, 1978

Merhaba, 1977

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, 1975

Chants Révolutionnaires Turcs –1973

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder