Margarin Nasıl Üretilir, Ne Zaman İcat Edilmiştir ve Yapısı Nasıldır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 19, 2017

Margarin Nasıl Üretilir, Ne Zaman İcat Edilmiştir ve Yapısı Nasıldır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Margarin Nasıl Üretilir, Ne Zaman İcat Edilmiştir ve Yapısı Nasıldır?
I. Napolyon (Fransa İmparatoru), 19. Yüzyılın ortalarında hem üretiminin az oluşu hem de pahalı oluşu gerekçesiyle, tereyağının yerine başka bir lezzetli ürün arayışı içindeydi. Ayrıca İmparator Prusya ile geçen savaşın öncesinde, gemilerde depolanması için tereyağına ihtiyaç duyuluyordu. Bu olay üzerine Napolyon, tereyağına alternatif olabilecek en kaliteli ürünü bulana ödül verileceğini duyurdu ve bir yarışma düzenledi.

Mege Mouries adlı bir Fransız eczacının ürettiği ürün, Napolyon’un ihtiyacını karşılayacak nitelikleri taşıyordu. Bu olayın ardından ilk margarin icat edilmiş oldu. 1869 yılında patenti alınan margarin, Hollanda ve İngiltere’de de çok büyük bir ilgi gördü. 1929 yılında ise bu iki ülkede bulunan iki ayrı margarin firması birleşti ve dünyada ilk tarımsal gıda grubu olan Unilever’i kurdular.

Margarin
Margarin Nasıl Üretilir?
Margarinin üretimi, nebati yağların kimyasal aşamalardan geçirilmesi ile olmaktadır. Yapılan işlemlerin sonucunda su ya da süt, aromalar, renklendiriciler ve lesitin barındıran yağ fazının emülasyon işlemiyle ortaya çıkan bir maya elde edilir. Doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan soya, ayçiçeği veya kolza gibi akışkan yağlar sıvı yağ, doymuş yağ asitleri bulunan palmiye ve kopra yağları ise katı yağlar olarak tanımlanır.

Akışkan (sıvı) durumda olan oda sıcaklığındaki yağların katı bir hale dönüştürülmesi için birçok işlemin yapılması gerekir. Fransız kimyager Senderens ve Sabatier, buldukları yöntemle doymamış yağ asitlerinin iki tarafına hidrojenlenme becerisiyle ya da esterin bir katalizör ile birlikte ısıtılarak, bir maddeden diğerine aktarılması şeklinde, erime noktası değerinin değiştirilebilmesini sağlamışlardır. Hidrojen yoluyla elde edilen bu işleme nebati yağ adı verilmiştir.

Margarin Üretimi
Margarin üretimi günümüzde emülsiyon, soğutma, inceltme (yoğrularak) ve paketleme işlemlerinden geçirilerek yapılır. Margarin üreten firmalar, oldukça geniş bir teknik çeşitlilik bulunduğu için, yurtdışı piyasalardaki bitkisel yağların olduğu maddeleri daha uygun fiyata temin edebilirler. Aldıkları bu maddeleri de farklı margarinler şeklinde işlerler. Tüketiciyi cezbeden renk ve koku gibi özelliklerin sağlanmasında da, bu katkı maddeleri önemli bir rol oynar. Maddelerdeki yağ oranlarının azaltılması, vitamin katkısı ve doymamış yağ asitlerinin arttırılması gibi işlemlerle besin değerleri de arttırılmaktadır.

Sıvı haldeki yağları sürünebilecek hale getirmek yani yağların yoğunluğunu arttırmak için, çok farklı yöntemler kullanılabilir. Örneğin, margarinin yapısına bazı katkı maddelerinin katılabilir (katılaştırma özelliği olan jelatin, emülgatör, süt tozu, aljinat ve pektin gibi maddeler). Margarin üretiminde sıklıkla tercih edilen başka bir yöntem Hidrojenasyon’dur. Kimyasal bir yöntem olan bu işlemde, yağın yapısına hidrojen katılır ve yağ oranı arttırılarak katılaşması sağlanır. Bu yöntemlerin dışında, organik olarak satılan ürünlerdeki katılaştırma işlemi fiziksel yöntemlerle gerçekleştirilir.

Margarinin Yapısı Nasıldır?
Margarin; bitkisel yağlar, hayvansal yağlar ve sudan oluşan bir emilsiyondur. Yapısında ise yaklaşık olarak %90 kadar yağ bulunmaktadır. Margarine aromasını ya da tadını vermek için, bitkisel ve hayvansal yağların dışında süt asitleri, ekşiticiler, yoğurt ve süt katılmaktadır. Bu maddelerin haricinde, margarinin sarımsı olan rengini sağlayabilmek için, genel olarak havuçtan elde edilen ve doğal bir renklendirici olan b-karoten kullanılır.


Magarinin İcadı
Üretim sırasında kullanılan işlemlerden dolayı, yağların yapısında bulunan doğal vitaminler genellikle parçalanarak zarar görürler. Bundan dolayı margarinlerin besin değerlerini arttırmak için, yağda çözülebilen vitaminler (A, D ve E vitamini gibi), üretim sırasında margarinin yapısına eklenir. 100 gram margarinin besin değeri yaklaşık olarak 700 kaloridir ve bu oran tereyağına çok yakın bir değerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder