Hüseyin Turan Kimdir? Hayatı ve Müzik Yaşamı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 29, 2017

Hüseyin Turan Kimdir? Hayatı ve Müzik Yaşamı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Hüseyin Turan Kimdir? Hayatı ve Müzik Yaşamı
Hüseyin Turan, 5 Mart 1967 tarihinde Erzincan’ın Beykonak köyünde dünyaya gelmiştir. Sekiz kardeşin beşincisi olan Turan, ilkokul ikinci sınıfa kadar aynı köyde yaşamıştır. O günlerin kendi gelişimi açısından çok önemli olduğunu söyleyen sanatçı; “Evimiz Neşeli Günler filmindeki gibiydi, evin 10 ferdi mutluluk içinde yaşardık. Aynı zamanda ayakları üzerinde durabilen aile üyeleri başının çaresine bakmak zorundaydı. Böyle olması belki de daha hayırlıydı, çünkü ilerleyen zamanlarda bu durum benim çok işime yaradı.” İlköğretim ikinci sınıfa gideceği yıl ailesiyle birlikte İzmir’e taşındılar. Kalabalık bir aile olduğu için, çalışacak yaşta olan herkes evin geçimine yardım ediyordu.

Hüseyin Turan; “kendimi bildim bileli hem çalışıyor, hem de okuyorum” şeklinde anlatıyor kendi yaşamını ve ekliyor; “güçlük çektiğim dönemler mutlaka oldu ama şunu bunu yaşadım ya da ezildim demek yerine, bunları yaşadığım iyi olmuş, çok şanslıyım diyorum. Hayatı güzel karşılamak gerekiyor, kişinin kendini acındırmasını asla doğru bulmuyorum. Bu tür zorlukları yaşamak ve onlarla mücadele etmek, bana değer bilmeyi ve sıfır noktasını öğretti, bundan dolayı da hayata karşı her zaman pozitifim.”

Hüseyin Turan
Hüseyin Turan’ın Kariyeri
Turan, gençlik yıllarında para kazanabilmek ve hayata tutunabilmek için fazlasıyla çaba sarf etti. İlköğretim çağlarından itibaren boş zamanlarında ayakkabıcı dükkanında çalıştı, ayakkabıdan çok iyi anlamasının nedeni de bu. Yine aynı dönemlerde müzikle de ilgilenmeye başladı; “iyi bir dinleyici olmam ve güzel türkü söylemem radyolar sayesinde oldu. Bağlamayı da hayatıma sokunca tam oldu! Almanya’da yaşayan eniştemin eviyle biz ilgileniyorduk. Günün birinde eve gittiğimizde kırık dökük bir bağlama buldum ve alıp hemen tamir ettirdim. İşin gerçeği çalmayı da bilmiyordum, notaları okulda ezberletiyorlardı. Yarım yamalak bilgilerle çalmaya başladım, daha sonra notaları da öğrendim.”

Müzik, Hüseyin Turan’ın neredeyse yaşamının büyük bir bölümünü kaplıyordu, ancak İzmir’de konservatuvar olduğundan haberi de yoktu. Bundan dolayı 1985 yılında 9 Eylül Üniversitesi’nin Muhasebe Bölümü’ne girdi. Üniversite’nin ilk yılını bitirdikten sonra konservatuvar olduğunu duydu ama buna rağmen okulunu bitirmeye karar verdi. Üçüncü sınıfta bir dersten kaldığını görünce vakit geçirmeden konservatuvarın yolunu tuttu. Kekeme olduğu için, ilk başlarda kabul edilmeyeceğini düşünüyordu ve oldukça umutsuzdu. Buna rağmen türkü söylemeye başladığında eğitmenler de onun yeteneğini keşfetmişti, şarkı söylerken sanki başka birisi oluyordu. Hüseyin Turan, yine bu dönemde çıkan afla Üniversiteyi de bitirdi.

Hüseyin Turan Kimdir
Turan, konservatuvara başlamadan önce türkülerini düğünlerde söylüyordu. İşini daha profesyonel yapmak istedi ve birkaç yakın arkadaşıyla birlikte Laçin grubunu kurdu. Grup Laçin olarak İstanbul ve İzmir’de bulunan lüks barlarda sahne aldı, fakat üniversiteyi de bitirdikten sonra daha geniş kitlelere ulaşması gerektiğini düşündü. Bu uğurda yapması gereken her şeyi yaptı. 1997 yılında İstanbul’a gelerek Hüseyin Turan adlı ilk solo albümünü çıkarttı. Kendisini daha da geliştirmek ve geniş kitlelere hitap etmek isteyen sanatçı, daha fazla barlarda çalışmak istemiyordu. Bununla ilgili olarak uzun süre mücadele verdi, ancak İstanbul’un sıkıntılı ve büyük bir şehir oluşu, Turan’ı zorunlu olarak bir barda sahne almaya itti. 10 yıl boyunca bu barda çalışmaya devam etti, fakat şuan bulunduğu noktada birçok önemli proje aklında dolaşıyor. Hüseyin Turan’ın yapmak istedikleri çok farklı; hem sahne adına, hem de halk müziği adına!

Hüseyin Turan, müzik sektörü ve piyasaya çıkan yeni albümler hakkında şunları söylüyor; “Müzik piyasasına giren her şarkıcının, yaptığı albümle ilgili beklentileri vardır. Bu beklentiler gerçekleşmediği zaman sıkıntı oluyor tabii ki. Benim anlayışım ise biraz daha farklıydı, çünkü şöhret denilen şey tamamen bir İllüzyondan ibaret yani çok aldatıcı, sahte bir şey. Ben işimi yaparken, her çıkardığım albümde şunu düşündüm, yaptığım albümü önce kendim, daha sonra da ihtiyacı olanlar için yapmalıyım. Bu konuda da yoğun bir hayal kırıklığı yaşamadım. Bir gün Okan Bayülgen’in programına katıldım ve orada albümümün satmadığını söyledim. Bu dürüstlüğümü insanlar çok samimi bulmuş, bu tarz düşünüyorlar ama albümü yine de gidip almıyorlar. Zengin bir görüntüm olduğunu düşünüyorum, mesela bir mekana yemeğe gidiyorum ve yediğim yemeğin parasını ödüyorum, ancak adam yanıma gelerek bana “bir cd verir misini” şeklinde konuşabiliyor. Halkımızın özellikle CD alma hususunda bilinçlenmesi gerekiyor.”

Hüseyin Turan Biyografi
Turan’ın 2007 yılında çıkan albümünde Acayip Hayvanlara Benziyirsen adlı şarkısı, bir kesim tarafından yanlış değerlendirildi. Sanatçının bu şarkıyla ilgili görüşleri ise şöyle; “Bu şarkıya klip çekildiği zaman çok eleştiri aldım. Hâlbuki okuldan birkaç arkadaşımlar oldukça eğlenmiştik. Bu kliple ilgili yanlış anlaşıldığım kanaatindeyim, çünkü orada çok güzel bir dans şov var aslında. Bu güzelliği kimse görmedi, konuşmadı. Beni halk müziği sanatçı olarak tanıyanlara, albümde ufak bir şok etkisi yaratmak için bu şarkıyı söyledim ve aslında esprili bir kişiliğim olduğunu göstermek istedim. Benzer bir taşlama şarkısı, Leyla Nefesi adlı albümümde de mevcut. Kurban bayramı hakkında eleştiri yapılan “Hak İçin Kurban” adlı parça. Hoca ya da hacıyım diye geçinip, kurban kestikten sonra paylaşım yapmayan kişileri eleştiriyorum bu parçada. Aynı şekilde, Acayip Hayvanlara Benziyirsen şarkısında da bir eleştiri bulunuyor ama anlayana!”


Hüseyin Turan’ın Stüdyo Albümleri ve Video Klipleri
Ki - 2016

Süveyda - 2014

Dolu - 2012

Leyla Nefesi - 2010

Adı Karanfil - 2007

Kilit - 2005

Hoş Geldin - 2004

Turna Sesi - 2002

Aklıma Düştü Gözlerin - 2000

Hüseyin Turan - 1997

Hüseyin Turan 
Video Klipler

Kanlım Olursun - 2015

Harman Yeri - 2014

Edremit’in Gelini - 2013

Hava Bulanıyor - 2012

Acayip Hayvanlara Benziyirsen, Gönül - 2007

Al Yeşil Dökün Anneler - 2005

Sendeki Kaşlar - 2005

Söyleyemedim - 2005

Alaydım Elin Elime - 2005

Gitme - 2004

Merdo - 2002

Beyaz Giyme - 2002

Gelmedin - 2002

Karahisar Kalesi - 1998

Kirvem - 1998

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder