Hosting Nedir, Hosting Firması Kurmak İçin Neler Gerekir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 18, 2017

Hosting Nedir, Hosting Firması Kurmak İçin Neler Gerekir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Hosting Nedir, Hosting Firması Kurmak İçin Neler Gerekir?
Hazırlanan web sayfalarının yüklenebilmesi için belirli bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Web sitesinin çalışması amacıyla yapılandırılmış olan sunucularda, ilgili web sitesi için ayrılan alana Hosting adı verilir. Hosting hizmetleri, Bilgisayar veya Laptoplardan çok daha güçlü olan ve sunucu adı verilen makinalar vasıtasıyla sağlanır. Bahsedilen sunucuların devamlı olarak açık olması ve 7/24 erişilebilir olması gerekmektedir. Gecenin herhangi bir saatinde bile bilgisayardan web sitesine girildiğinde o site karşınıza çıkıyorsa, aynı anda bilgisayarınız ilgili sunucuya bağlanır ve siteye ait olan tüm dosyalar sizin bilgisayar ekranınıza taşınır. Bundan dolayı sunucuların devamlı açık ve internete bağlı olmaları gerekmektedir.

Hosting
Sunucular datacenter yani veri merkezi adı verilen özel odalarda muhafaza edilir. Bu odalarda her zaman bir sistem mühendisi, yüksek hızda internet (metro internet), klima ve jeneratör olması gerekir. Tüm bu saydıklarımız bir araya geldiğinde Hosting ve sunucu hizmeti sağlanmış olur. Ayrıca e-postalar da yine ilgili sunucular üzerinden sağlanır. Hosting hizmeti, bir domainin yani alan adının DNS üzerinden sunucuya yönlendirilmesi prensibine göre çalışır. Hem e-posta adresleri, hem de web siteleri sunucu üzerinden ip protokolü yoluyla bilgisayarınızla bağlantı kurar. Günümüzde faaliyet gösteren birçok yabancı ve yerli firma Hosting işlemi yapmakta ve aldığınız alan adının (domain) aktif hale getirilmesi için yer sağlamaktadır. Bu yer sağlama yani Hosting işlemi, yıllık ya da aylık kiralama yoluyla yapılır. Hosting işlemlerinde en önemli hususlar şunlardır;

Web sitesinin açılma hızı,

Web sitesi için sağlanacak alan boyutu,

Genel özellikler ve desteklediği programlar.

Web sitesine ait sayfaların yüklenme hızı, oldukça önemli bir unsur oluşturur. Ziyaret edilen web sitelerine ait sayfaların yavaş olarak açılmasının ya da hiç açılmamasının iki önemli sebebi mevcuttur. İlk olarak, internete bağlantı yapılan bilgisayarın yeterli donanıma sahip olmamasından kaynaklanan olumsuzluklardır. İkincisi ise Hosting firmasından yani Hosting hizmetini aldığınız sunucudan kaynaklanan olumsuzluklardır. Eğer Hosting hizmeti alınan sunucunun internete çıkış hızı ağır veya düşükse ya da sahip olduğu kapasitenin üzerinde Hosting hizmeti sağlıyorsa, bunun sonucu olarak sayfaların yüklenme hızı ağırlaşır. Bunun dışında hız unsuru web sayfalarının boyutu ve hazırlandıkları programlarla da ilgili olabilir. Animasyon programları ya da flash ile hazırlanan bazı web siteleri, sayfaların yavaş açılmasına neden olabilir.

Web sitesi için sağlanacak alan boyutu yani kaç MB (megabayt) olacağı, ücrete göre farklılık gösterir. Konusuna göre hazırlanacak olan web sitesine ne kadar bir alan gerekiyorsa, bu oranın göz önünde bulundurularak Hosting talep edilmesi gerekir. İçeriği fazla ve geniş kapsamlı bir web sitesi kurulacaksa, siteye sağlanacak alanın boyutu yüksek olmalıdır. Bu alan iki nedenden dolayı önem taşımaktadır; ilki daha öncede bahsettiğimiz üzere kurulacak web sitesinin boyutu, ikincisi ise e-postalardır. Bunun nedeni, yapılan tasarımla birlikte verilen e-postaların da aynı alanı paylaşmasıdır. Şayet sağlanan Hosting alanı yetersiz ise belli bir süreden sonra e-posta trafiğinde bazı sorunlar meydana gelebilir.

Hosting Nedir
Web sunucularda bir başka önemli husus, kullanılan program ile veri tabanı yani database kiralanan sunucunun desteklenmesidir. Web siteleri, günümüzde tanıtımın yanı sıra hazırlanan dinamik formlar ile çok farklı fonksiyonları da (kredi kartı ile alışveriş, başvuru formları, talep formları vb. gibi) yerine getiriyor. Bu tür işlevlerin hazırlanması, bazı özel programlama dilleri (SQL, PHP, ASP gibi) kullanılarak yapılıyor. Örneğin, PHP destekleyen bir web sitesinin çalışması için sitenin server yani sunucu tarafından PHP ile yapılan formları destekleyen programların kurulmuş olması gerekmektedir. Hosting işlemleri yaptırılırken, bu unsurların göz önünde bulundurulması şarttır.

Hosting Firması Kurmak İçin Neler Gerekir?
Hosting firması kurabilmek için ihtiyaç duyulan unsurları maddeler halinde sıraladıktan sonra teker teker detaylarına değineceğiz;


Hosting firması kurmak bilgi ve beceri gerektirir.

Hosting firması kurmak süre gerektirir.

Hosting firması kurmak için takım yani ekip çalışması gerekir.

Hosting firması kurmak temiz bir sunucu gerektirir.

Hosting firması kurmak için faaliyet belgesi gerekir.

Hosting firması kurmak için temiz bir tasarıma ihtiyaç vardır.

Hosting firması kurmak istek yani arzu gerektirir.

Hosting firması kurmak gerçeklik (realite) gerektirir.

Hosting firması kurmak sabır gerektirir.

Hosting firması kurmak bilgi ve beceri gerektirir: Şayet sunucularla ilgili bir sorun oluşursa, bu sorunu giderecek kadar bilgiye sahip olmanız gerekir. Herhangi bir ön araştırma yapmadan bu işe kesinlikle başlamayın, çünkü kullanılack paneli iyi derecede bilmeni gerekmektedir.

Hosting firması açmak için zamana ihtiyaç vardır: Her işte oluğu gibi, Hosting işinde de önünüze hemen para gelmiyor ve bunun için belirli bir zaman harcamanız gerekiyor. Para kazanmak, gerekli olan bir ihtiyaç gibi düşünülmelidir, hobi olarak değil. Bundan dolayı Hosting firmanız için belirli bir süre ayırmanız şarttır.

Hosting Firması
Hosting firması kurmak için ekip çalışmasına ihtiyaç vardır: Şayet bu işi tek başınıza yapmaya kalkıyorsanız, yanlış bir seçim yaptığınızı bilmeniz gerekir. Örneğin bir kampanya başlatacaksınız, ekibinizde bulunan diğer çalışma arkadaşlarınıza danışmadan ve onların fikirlerini almadan kampanyayı başlatamazsınız.

Hosting firması için temiz bir sunucuya ihtiyaç vardır: İyi bir veri merkezinden (datacenter) temiz bir sunucu almanız gerekir. “Çok para harcamak istemiyorum” gibi bir düşünceniz olmasın, çünkü kaliteyi yakaladığınız zaman firmanız marka haline gelecek ve küçük amatör siteler yerine sizinle şirketler çalışmak isteyecektir.

Faaliyet belgesi: Markanızı ve güvenilirliğinizi ispatlamak amacıyla reel yani gerçekçi olmanız gerekir. Bundan dolayı faaliyet belgenizin olması gerekir, çünkü hiç kimse yasal olmayan bir firmadan hizmet almak istemez.

Temiz bir tasarım: Şayet marka haline gelmek istiyorsanız, kullandığınız sistemin şık ve özgün olması gerekir. Korsan tasarımlarla sitenizi hazırlamak gibi bir düşünceniz varsa, bu işe hiç başlamayın. Tasarımınız kullanışlı ve şık olacak ki, müşteriniz bilgisayar kullanmayı bilmese bile web sitesi yaptırmak istediği zaman kendisine yardımcı olacak bir firma bulsun.

Hosting firması arzu ister: Bu işi isteksiz ve iş olsun diye yapacaksanız hiç başlamayın, çünkü ilerleyen zamanlarda size yorucu ve sıkıcı gelebilir. Hosting satışı yapamasanız bile yorulmadan ve sıkılmadan çalışmalarınıza devam etmeniz gerekir.

Realite: Şayet bir ofisiniz mevcut değilse, müşterilerinize “ofisimiz var” gibi yalanlar söylemeyin. Bunun yerine “ofisimiz yok, evde çalışıyoruz” gibi bir açıklama yapın. Emin olun dürüstlük size daha fazla iş getirecek ve müşterilerinizin sayısı daha çok olacaktır.

Sabır: Hosting firması işinde çok sabırlı olmanız gerekiyor, çünkü hemen Hosting satışı yapmanız mümkün olmayabilir. Sponsorlar vasıtasıyla Hosting sağlanan bir devirde, Hosting alan müşteri sayısının az olduğunu bilin ve müşterinin gelmesini sabırla bekleyin.

Hosting Firması Kurmak
Hosting firması kurmak da bir nevi ticarettir, yani bir veri merkezine giderek sunucu talep edecekseniz ve kuruluma başlayacaksınız. Alacağınız sunucunun ilk etapta 10 MB hızında olması yeterlidir ve Linux tercih ederseniz, ASP’ye nazaran daha ucuz olduğu için karlı çıkarsınız. Sunucunuzu sağladıktan sonra, şayet datacenter tarafından veriliyorsa bir WHM alacaksanız. Datacenter bu hizmeti sağlamıyorsa, başka bir yerden almanız gerekir, çünkü WHM ile müşterilerinize paket vereceksiniz. Bu işlemlerin ardından yapmanız gereken tek şey, bir faaliyet belgesi almak ve işe başlamak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder