Giordano Bruno Kimdir? Hayatı ve Eserleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 30, 2017

Giordano Bruno Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Giordano Bruno Kimdir? Hayatı ve Eserleri
Giordano Bruno 1548 yılında İtalya’nın Nola kentinde doğmuş, İtalyan rahip, filozof, okültist ve gökbilimcidir. Bruno, ayrıca Rönesans felsefesini şekillendiren filozofların en önemlilerinden biridir. Roma’da bulunan Piazza Navona meydanının tam ortasındaki heykel, 1600 yılında aynı bölgede diri diri yakılan Giordano Bruno’ya aittir.

Giordano Bruno’nun Hayatı
Bruno, soylu bir ailenin ilk çocuğu olarak 1548 yılında dünyaya geldi. Henüz 16 yaşındayken, Dominiken adlı bir tarikata girdi ve burada Tomasso tanrı bilimiyle ilgilendi. Eski ve yeni filozofları okuyarak ve onların fikirlerini analiz ederek kendini geliştirdi. Kopernik adı verilen sistemle tanışınca, tarikattan ayrıldı ve Hristiyanlıkla arasında olan tüm bağları koparttı. Özellikle kiliseye karşı bir sistem içerisinde bulunduğu için din sapkınlığı ile itham edildi. Bruno 28 yaşındayken (1576) dinsizlik ve sapkınlık suçlarından, hakkında dava açıldı. Buna rağmen düşüncelerinden vazgeçmedi ve Engizisyon baskısından sıyrılabilmek için önce Roma’ya daha sonra Kuzey İtalya’ya gitti.

Giordano Bruno
Özellikle dinsizlik ile suçlanan Bruno, gittiği hiçbir yerde sürekli olarak yaşayamadı ve hep gezdi. 1582 yılına gelindiğinde Sorbonne Üniversitesi’nde çalışmaya başladı ve Londra’da eserlerinin bazılarını kitap olarak bastırdı. Kısa bir süre için Paris’e gitti ve daha sonra öğrencisi ve aynı zamanda aristokrat olan Macenigo tarafından Venedik’e davet edildi. Bu daveti kabul eden Bruno, Venedik’te Galileo (İtalyan astronom ve fizikçi) ile tanıştı.

Uzun bir aradan sonra tekrar ülkesine dönen Bruno, sık sık konferans ve sunumlar verdi, aynı zamanda Galileo ile fikir ve bilgi alışverişini ilerletti. Bir süre sonra öğrencisi Macenigo ile tartışınca, onun tarafından Engizisyona şikayet edildi. Bruno’ya fikirlerinden vazgeçmesi ve evren görüşünün din sapkınlığı olduğunu kabul etmesi halinde affedileceği söylendi. Ancak o, yaşadığı onca acıya ve işkencelere rağmen düşüncelerinden vazgeçmedi ve bir bilim adamı olmanın gururunu her zaman korudu. Sekiz yıl boyunca hapiste tutulan Bruno, ahlaksız davranış, tanrıya saygısızlık ve dinden sapmak suçlarından yargılandı.

Engizisyon tarafından uzun bir süre yargılanan Bruno, Hristiyanlığın ilkesine göre “kan dökülmeden eziyet ile öldürülme” cezasına çarptırıldı. Bu kararı Bruno’ya söyleyen yargıç, ondan şu cevabı aldı; “Ölümümü ilan ederken siz benden daha fazla ürküyorsunuz.” Kilisenin verdiği bu idam kararı, Campo dei Fiori (Roma) meydanında Bruno’nun diri diri yakılması ile sonuçlandı (17 Şubat 1600).

Giordano Bruno Kimdir
Giordano Bruno’nun Düşünceleri ve Eserleri
Bruno, düşüncelerini açıklamanın kendisi için ne kadar tehlikeli olduğunu bilmesine rağmen, aşağıdaki sözlerinden anlaşılacağı üzere, gerek konuşmalarında ve gerekse yazılarında kendini daima net şekilde ifade etmiştir;

“Güneş bir tane değil sonsuz sayıdadır ve yedi gezegenin güneş çevresinde döndüğü gibi, diğer güneşler çevresinde dönen gezegenlerde vardır. Ayrıca bu dünyalarda yaşayan farklı varlıklar mevcuttur.”

“Gördüğüm bir gerçeği gizlemekten hoşlanmam ve bunu açıkça ifade etmekten de korkmam. Aydınlığın ve karanlığın arasındaki, cehalet ve bilim arasındaki mücadeleye gittiğim her yerde katıldım. Bu nedenle her yerde güçlükler yaşadım ve cehaletin mimarları olan akademisyenler ile birlikte kalın kafalı insanların nefretinde bir hedef olarak yaşadım.”

Giordano Bruno’nun eserleri ise şunlardır;

Küllü Çarşamba Yemeği – 1584

Sonsuz Evren ve Dünyalar Üzerine – 1584

Neden, İlke ve Birlik Üzerine – 1584

Yiğitçe Öfkeler Üzerine – 1585


Giordano Bruno Biyografi
Giordano Bruno, evrenin sonsuzluğu ile birlikte evrenin birliği ilkesini de benimsemiştir. Bu ilkeye göre, Ortaçağ felsefesinde esas olan gök ile yerin ayrı olduğu düşüncesini reddeder. Bruno, evren ve Tanrı’nın birbirinden ayrı iki felsefe olmadığını, ancak aynı gerçekliğin sonsuz görünümü olduklarını kabul eder. O, insanlığın yaradılış olgusunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini savunmuştur. Ancak bu düşünce Kilise için kabul edilecek bir şey değildi, çünkü Kiliseye göre yaradılış Ademle başlamıştı ve kıyametle sona erecekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder