Galileo Galilei Kimdir? Hayatı ve Bilimsel Çalışmaları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 30, 2017

Galileo Galilei Kimdir? Hayatı ve Bilimsel Çalışmaları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Galileo Galilei Kimdir? Hayatı ve Bilimsel Çalışmaları
Galileo Galilei, 15 Şubat 1564 tarihinde İtalya’nın Pisa şehrinde doğmuş, İtalyan fizikçi, astronom, matematikçi ve filozoftur. Rönesans devrimine büyük katkıları olan Galileo’ya modern fiziğin, gözlemsel astronominin ve bilimin babası gibi lakaplar takılmıştır. Venüs gezegeni evrelerinin teleskopik olarak kanıtlanması, Jüpiter’e ait olan dört büyük uydunun keşfedilmesi ve güneş lekelerinin analizi gibi, gözlemsel astronomiye olan katkıları oldukça fazladır. Galileo, aynı zamanda teknoloji ve bilim alanlarında da önemli çalışmalar yapmış ve askeri bir pusula icat etmiştir.

Galileo’nun Gençliği ve Özel Hayatı
Galileo’nun babası müzisyen ve ünlü bir lavtacı olan Vincenzo Galilei’dir. Altı kardeşin en büyüğü olan Galileo, küçük yaşlarda babasından otoriteyi sorgulama becerisini, lavta tekniğini, matematiği kullanarak deneysel yollarla neticeye ulaşmayı ve dikkatli bir şekilde ölçüm yapma hünerlerini aldı. Galileo’nun küçük kardeşlerinden ikisi bebekken öldü ve kalanlardan en küçüğü (Michelangelo) babası gibi yetenekli bir müzisyen ve lavtacı oldu.

Galileo Galilei
Kardeşinin işleri nedeniyle mali sıkıntılar yaşayan Galileo, bu sıkıntıları atlatabilmek için para kazanacak buluşlar yapmak istedi. Dindar ve koyu bir Katolik olarak bilinmesine rağmen, birlikte olduğu kadından evlilik dışı üç çocuğu oldu. Bu durumdan ötürü kızlarını evlendirilemez olarak nitelendiren Galileo, onlarını hayatlarının geri kalanını geçirmek üzere rahibeler manastırına göndermiştir. Gençlik yıllarında rahip olmayı düşünen Galileo, babasının isteği üzerine Pisa Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gitti. 1581’de hava akımlarının hareketiyle ittiği avizenin, sallanma mesafesi ne olursa olsun sürekli aynı hızla sallandığını fark etti. Bunun üzerine hemen eve döndü ve eşit uzunlukta iki sarkaç alarak, farklı noktalara koydu ve aynı süre içindeki hareketlerini izledi. Hayatının bu evresine kadar, matematikten az para getirdiği gerekçesiyle uzak tutulan Galileo, yoğun uğraşları sonucu ailesini tıp yerine doğa felsefesi ve matematik eğitimi almaya ikna etti.

Termometrenin babası olarak kabul edilen termoskopu keşfeden Galileo, 1586 yılında başka bir icadı olan hidrostatik denge hakkında bir kitap yazdı ve bütün bilim dünyasının ilgisini üzerine çekti. Bu dönemlerde güzel sanatlarla ilgili bir terim olan Disegno üzerine de bir inceleme yaptı ve 1588’de Floransa’da (İtalya) perspektif hocası olarak işe başladı. Özellikle Rönesans sanatçılarından ve yaşadığı şehrin sanatsal kültüründen ilham alan Galileo, etkili bir sanatsal mentalite geliştirdi. Genç yaşlarda öğretmenlik yaparken, ünlü ressam Cigoli ile yakın arkadaş oldu ve bu ressam Galileo’nun ay ile ilgili gözlemlerine tablosunda yer verdi.

1589 yılına gelindiğinde Pisa’da matematik bölümü başkanı olan Galileo’nun babası 1591’de öldü ve kardeşinin bakımı kendisinin üzerine kaldı. 1592 yılında Padua Üniversitesi’ne geçti ve aynı üniversitede tam 18 yıl boyunca mekanik, geometri ve astronomi öğretmenliği yaptı. Galileo, aynı dönemlerde hem pratik uygulamalı bilimler konusunda hem de temel bilimler konusunda kendini oldukça geliştirdi. Ayrıca, astronomi ve matematiğin dışında astrolojiye de ilgi duydu.

Galileo Galilei Kimdir
Galileo ve Gelgit Teorisi
1615 yılında Kopernik sisteminin “dünyanın çevresinde güneşin dönmediğine dair fiziksel bir kanıtın” olmadan savunulamayacağını ifade eden bir yazı yazılmıştı (Kardinal Bellarmine). Bu yazıya karşılık olarak Galileo, gelgit teorisinin dünyanın hareketi için gerekli bir fiziksel kanıt olduğunu savunuyordu. Gelgit teorisi Galileo için öylesine önemliydi ki, “Denizin Gelgit Hareketi Üzerine Diyalog” adlı bir kitap bile yazmayı düşünmüştü. Farklı bir isimle yazmak zorunda kaldığı kitabın gelgit ile ilgili olan bölümü de daha sonra Engizisyon tarafından kaldırılmıştır.

Dünyanın güneş çevresinde dönerken, üzerindeki bir noktanın yavaşlayıp hızlanması sebebiyle deniz sularının ileri geri hareketi, Galileo için gelgit anlamına geliyordu. Bu teorisini ilk kez 1616 yılında Kardinal Orsiniye’de sunmuştur. Galileo’nun gelgit teorisi, okyanus havzasının hızına ve gelgit zamanlamasına olan etkisini ortaya çıkardı. Teorisi, Adriyatik Denizi’nin merkezi ile uçlarındaki gelgit farkını açıklayabilse de, bu gelgitlerin nedenini açıklama hususlarında başarısız oldu.

Eğer Galileo’nun teorisi doğru olsaydı, günde yalnızca bir kez met olması gerekiyordu. Galileo ve çevresindekiler bu hatanın farkındaydı, çünkü 12 saat aralıklarla Venedik’te günde iki kez met oluşuyordu. Bu hata, ona göre denizlerin derinliğinden ve şeklinden kaynaklanıyordu. Galileo, yoldaşı Kepler’in “gelgitleri ayın oluşturduğu” teorisini ve gezegenlerin yörüngesinin eliptik bir şekilde olduğu düşüncesini kabul etmemiştir.

Galileo’nun Bilimsel Metotları ve Ölümü
Matematikle deneyi birleştiren ve hareket bilimine özgün katkılarda bulunan Galileo, doğa kanunlarının matematiksel olduğunu ifade eden modern düşünürlerin başında gelmektedir. O dönemlerde daha yaygın olan bilim, William Gilbert’e ait olan elektrik ve manyetizma gibi çalışmalardı. Galileo’nun çalışmaları, bilimin felsefe ve dinden ayrılmasına katkı sağlamış ve aynı zamanda insan düşüncesini de geliştirmiştir. Düşüncelerini gözleme dayanarak sıklıkla değiştiren Galileo, çalışma ve deneylerini yapabilmek için kendine bir standart oluşturmuş ve farklı yerlerdeki deneylerini harmonize etmiştir. Onun bu sistemi, matematiksel yasaların tümevarım tekniğiyle oluşturulmasına da katkı sağlamıştır.


Galileo Galilei Biyografi
Galileo, 1608 yılında Hans Lippershey’in patentini almaya çalıştığı teleskopun net olmayan bir tarifinden yola çıkarak 3x büyütmeli bir teleskop icat etmiştir. İlerleyen zamanlarda ise bu teleskopu daha da geliştirmiş ve 30x büyütmeli bir hale getirmiştir. Galileo’nun teleskopu ile dünya üzerindeki düz ve büyütülmüş görüntüleri izlemek mümkündür, ayrıca gökyüzünün incelenmesi için de kullanılabilir. Galileo, bu amaçlarla kullanılabilecek teleskopu icat eden ilk ve tek kişidir. 25 Ağustos 1609 tarihinde yaptığı teleskoplardan bir tanesini Venedikli hukukçulara göstermiş ve bu teleskoplardan bazılarını tüccarlara satarak para da kazanmıştır.

Galileo, 8 Ocak 1642 tarihinde 77 yaşındayken kalp çarpıntısı ve yüksek ateş nedeniyle hayatını kaybetmiştir. II. Ferdinando (Toscano Grandükası) Galileo’yu Santa Croce Bazilikasına gömmek ve anısına bir de mermer mozole yaptırmak istemiştir. Ancak bu isteği, Galileo’nun inançsız olduğu gerekçesiyle Kradinal Francesco Barberini tarafından kabul görmemiştir. Bu tartışmaların sonucunda Galileo, Bazilika’nın koridorlarında bulunan bir odaya gömülmüştür. 1737 yılında ise bir anıt yapılarak cenazesi Bazilika’nın ana bölgesine taşınmıştır. Nakil sırasında alınan üç parmağından biri günümüzde Galileo müzesinde sergilenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder