En Çok Enerji Veren Besinler (Yiyecekler) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 10, 2017

En Çok Enerji Veren Besinler (Yiyecekler)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
En Çok Enerji Veren Besinler (Yiyecekler)
Doğru yiyecekler ile beslenmek günlük yaşamda sahip olunan enerjinin daha üstünde bir etkiye sahip olmanızı sağlayacaktır. Bu konuda biraz özen göstererek vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kazanmak ve sağlıklı şekilde yaşama devam etmek oldukça kolaydır. İşte en çok enerji veren besinler;

Kabuğu Sert Yemişler
Sert kabuğa sahip olan yemişler, mineral, vitamin ve protein sahibi olan besinlerdir, enerjinin azaldığını fark ettiğinizde atıştırmalık olarak bu besinlerden tüketilmesi gerekir. Ceviz demir, çinko ve potasyum açısından zenginken, badem kalsiyum içermektedir. Enerjinizin düştüğünü hissettiğiniz an 6- 7 adet badem ya da 3-4 tane ceviz yiyebilirsiniz. Kabuğu sert olan yemişler yüksek oranlarda yağ içermektedir, bundan kaynaklı olarak da en fazla 2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi gerekir.

Yulaf
Yulaf, magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından oldukça zengindir, insan vücuduna enerji veren besinler içinde yer almaktadır. Sabah kahvaltıları için oldukça ideal olan yulaf ayrıca lif içermektedir. Glisemik miktarı düşük olan yulaf sabit şekilde enerji kazanılmasına olanak sağlamaktadır.

Sebze
Sebze tüketimi sadece enerji almak için değil sağlık açısından da oldukça yararlıdır. Pırasa, ıspanak, brokoli tarzındaki gıdaların hepsi enerjinin en üst seviyeye çıkmasına olanak sağlamaktadır. Özellikle tatlı patates günlük enerjinin dengelenmesi için oldukça ideal bir besin kaynağıdır.

Meyve
MeyvelerMeyvelerin hemen hemen hepsi C vitamini, lif ve antioksidan içermektedir, gün içi ara atıştırmalık olarak tüketilmelidir. Alınacak olan C vitamini vücudun yağ yakmasına olanak sağlar, ayrıca C vitamini eksikliği vücudun halsizleşmesine de olanak sağlamaktadır. Özellikle turunçgillerin içerdiği C vitamini karbonhidrat açısından da oldukça zengindir. Turunçgillerin içeriğinde yer alan şeker yarım saat içinde kana karışır ve enerjinizin tavan yapmasına olanak sağlar. Yorgunluk ya da uykusuzluk tarzında sorunlarınız mevcut ise kesinlikle C vitamini tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir.

Tam Tahıllı Yiyecekler
Tam tahıl içeren yiyeceklerin tüketilmesi kan şekeri seviyesinin dengelenmesi olanak sağlamaktadır. İşlenmemiş olan her gıda lif açısından oldukça zengindir, lif oranı yüksek olan yiyecekler şekerin açığa çıkması ile alakalı olan süreyi yavaşlatmaktadır. Tahıllı gıdalar içinde bulunan buğday ekmeği kesinlik masanızda olması gereken yiyecekler içinde yer almalıdır, bu ekmek kalıcı ve dayanıklı olan bir enerji verecektir.


Balık
Balıklar
Balık, insan vücudu için mineral, vitamin ve protein kaynağıdır, uskumru, somon, sardalye gibi balıklar enerji dönüşümü için oldukça idealdir. Balık ayriyeten magnezyum açısından da oldukça zengin olan bir besin kaynağıdır.

Kırmızı Et
Yağsız şekilde hazırlanmış olan kırmızı et insan vücudu açısından oldukça önemli besin kaynakları içinde yer alır. Demir eksikliklerinde ve protein eksikliklerinde tüketilmesi gerekli olan kırmızı et vücuda yüksek enerjiler sağlar.

Chia Tohumu
Chia
Chia tohumu susuzluğun giderilmesi açısından oldukça önemli olan bir besin kaynağıdır, bu tohumun içinde insan vücuduna yetecek düzeyde lif, yağ ve protein bulunduğundan dolayı oldukça iyi bir enerji kaynağıdır.

Mercimek ve Fasulye
Yüksek miktarlarda lif içeren kuru bakliyatlar enerjinin yavaş şekilde açığa çıkmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca enerji seviyesini sabit tutmaya yarayan demir içeriği de bulunmaktadır. Bu tarz yiyecekler insanlara tokluk hissi verir.

Sarımsak
Sarımsak tüketmek özellikle iş yaşamı olan kişiler için ideal olarak görülmez. Kokusu olsa da sağlık açısından gerekli olan bir besin kaynağıdır. Enerji seviyesinin en üstlere çıkmasına olanak sağlayan sarımsak yorgunluğun azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Yumurta
Yumurta temel bir protein kaynağıdır, hasar görün dokuların onarılması açısından hayati bir önem taşımaktadır. Yumurta vücutta enerjinin yavaş yavaş açığa çıkmasına olanak sağladığı için uzun süre tok kalmaya yardımcı olan bir besindir. Enerji veren besinlerin başında gelen yumurta mutlaka kahvaltılarda tüketilmelidir.

Enerji İçin Fayda Sağlamayan Besinler ve İçecekler

Bal
Bal sağlığa yararlı olan bir besin kaynağıdır ama uzun süreçli enerji için ideal değildir. Çünkü bal enerjiyi kısa periyotlarda arttırmaktadır.

Enerji İçecekleri
Enerji içecekleri insanların ayık kalmasına olanak sağlamamaktadır, kafein ile şekerin birleşmesi sonucunda susuzluğun artmasını sağlar ve kendinizi daha yorgun hissedersiniz.

Şeker
Şeker insan vücuduna anlık yani kısa ömürlü bir enerji sağlamaktadır, şeker kısa süreli olan karbonhidratların oluşmasına olanak sağlar.

 Ekmek
Beyaz ekmeğin içeriğinde yer alan basit karbonhidratlar kan şekerinin hareketlenmesini sağlar, bu da insan vücudu için iyi değildir.

Abur Cuburlar
Abur cubur tarzı yiyecekler insan vücudu için oldukça sağlık besinlerdir, insanlar acıktığında ilk olarak bu besinlere yönelmeyi sever. İçeriğinde yer alan etken maddelerden kaynaklı olarak obezite sorunlarına bile yol açabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder