Zührevi Hastalık Nedir, Zührevi Hastalıklar Hangileridir, Belirtileri Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2017

Zührevi Hastalık Nedir, Zührevi Hastalıklar Hangileridir, Belirtileri Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Zührevi Hastalık Nedir, Zührevi Hastalıklar Hangileridir, Belirtileri Nelerdir?
Zührevi hastalıklar, enfeksiyona neden olan mikropların vücuda girmesiyle nükseden ve cinsel temas ile bulaşan hastalıkların genel adıdır. Hepatit B, frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankr, genital siğil ve AIDS gibi hastalıklar, zührevi hastalıklar sınıfına girer. Bu tür hastalıklar cinsel yollarla, uyuşturucu bağımlısı olan bireylerin aynı iğneyi kullanmalarıyla ya da kan alıp verme işlemiyle bulaşmaktadır. Cinsel ilişkiye erken yaşta başlamak ve çok eşli cinsel yaşam gibi durumlar, bu tip hastalıkların ortaya çıkma riskini arttırır. Bunların dışında damar içerisine ilaç ya da serum verilirken hijyenik olmayan iğnelerin kullanılması, temizlik bakımından eksikliği olan dövme salonları, manikür-pedikür gibi işlemlerin yapıldığı salonlarda yeterince temiz olmayan aletlerin kullanılması, zührevi hastalıkların bulaşma riskini arttırmaktadır.

Zührevi Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Bu tür hastalıkların belirtileri içinde genel olarak erkeklerde sıklıkla idrara çıkma, idrar yaparken ağrı ve yanma olması, kasıklarda elle hissedilen sertlikler, penisten idrar sonrası gelen akıntı ve penis yüzeyinde ortaya çıkan ağrılı ülserler sayılabilir. Kadınlarda yine aynı şekilde idrara çıkarken yanma ve ağrı, normale göre daha sık idrara çıkma, kötü kokulu ve koyu renkli akıntıların gelmesi gibi belirtiler vardır. Hem kadın hem erkeklerde görülen belirtiler; üreme organlarında uçuğa benzeyen döküntülerin ve siğillerin oluşması, üreme organlarında şiddetli ağrılar ve makat bölgesinde ortaya çıkan apselerdir.

Zührevi Hastalıklar Nelerdir, Zührevi Hastalıklar Nasıl Bulaşır?
AIDS: Mikrobu, HIV adı verilen bir virüstür ve bulaşıcı bir hastalıktır. HIV, bulaştığı vücudun mikroplarla mücadele yeteneğini gerçekleştiren bağışıklık sistemini etkiler ve yok eder. Direncini kaybeden vücut, HIV etkisi dışında, bakteri ve mantar gibi değişik mikroplara da maruz kalır. Ayrıca solunum, deri, merkez sinir sistemi ve sindirim gibi doku ve organlara yerleşerek, daha farklı hastalıkları ortaya çıkarır.

Zührevi Hastalıklar
HIV, cinsel ilişki, anneden bebeğe ve kan olmak üzere üç yolla bulaşmaktadır. AIDS hastasının HIV’li kanıyla bulaşma şu şekillerde olur;


Kontrolsüz kan nakli,

Dezenfekte edilmeyen iğne, şırınga, diş hekimliği araçları, cerrahi aletler, jilet, dövme aletleri, makas ve akupunktur iğneleri gibi aletler,

HIV’li kadın ve erkeğin cinsel organında oluşan kanamaların vajinaya, penise ya da ağza temas edilmesi,

Damar yoluyla uyuşturucu kullananların paylaştıkları enjektör, iğne ve uyuşturucu maddeyi eriten kaşıklar,

HIV’li doku, sperm ve organların nakli.

HIV, kanda bulunabileceği gibi kadının vajina salgısında ve erkeğin sperm sıvısında da bulunabilir. Cinsel ilişki esnasında; penis, vajina ve anüs mukozasından ya da ağızdaki zedelenmiş çatlak veya dokulardan vücuda girer ve erkekten kadına, kadından erkeğe bulaşabilir. HIV virüsü, taşıyıcı veya hasta anneden bebeğe hamilelik, doğum ya da emzirme esnasında bulaşabilir. Virüs bulunan bir anne adayının, bebeğine HIV bulaştırma oranı %30 civarındadır. Sütle iyileşme oranı fazla değildir ve infekte olan annelere emzirme tavsiye edilmemektedir.

Bel Soğukluğu: Bel soğukluğuna neden olan bakteriler, vücutta şu hastalıkların görülmesine ve enfekte olmasına yol açar;

Cinsel organlarda enfeksiyonların oluşması,

Eklemlerde artrit,

Göz hastalıkları,

Prostat,

Rahim kanseri,

Rektum, anüs,

Ağız ve boğazda farenjit,

Bel soğukluğu; vajinadan, oral yolla ve rektumdan (anal) yapılan cinsel ilişkilerle bulaşabilir. Dil veya penis vajinaya, anüse ya da ağza temas ettiğinde bel soğukluğu bulaşır. Ayrıca hasta anneden bebeğine de bel soğukluğu geçebilir. Bu durum, bebeğin kanında veya gözlerinde enfeksiyon oluşmasıyla sonuçlanır.

Frengi: Treponema pallidum adı verilen bir bakterinin neden olduğu, tedavi edilebilir bir hastalık türüdür. Frenginin üç safhası mevcuttur ve her birinin belirgin şekilde belirtileri bulunur. Şankr, hastalığın ilk safhasıdır ve açık bir yara halindedir. İkinci safhada ise saç dökülmesi, ciltte oluşan kızarıklıklar, ateşlenmeler, nezle ve gribe benzeyen belirtiler, boğazın acıması gibi semptomlar ortaya çıkar. Buna rağmen, birçok hastada bu belirtiler kendini göstermeyebilir.

Akıntı (Bel Soğukluğu Olmayan): Mikropların çoğu kez değişik türde olduğu ve bel soğukluğu mikrobunun bulunmadığı bir hastalık türüdür. Cinsel yolla bulaşır ve genellikle genç erkeklerde ortaya çıkar. Bazı durumlarda bel soğukluğundan daha ciddi olabilir. Akıntının belirtileri 7 ile 24 gün arasında ortaya çıkabilir. Gözle görülür bir akıntı yerine, İdrar yolları kaşıntısı veya idrarda yanma gibi vakalar şeklinde olabilir.

Hepatit-B, Hepatit-C: Hepatit-C, Hepatit-B hastalığından daha seyrek olarak ortaya çıkan, fakat daha ciddi problemlere yol açabilen viral bir enfeksiyondur. Bu virüs (HCV), vücuda bulaştıktan sonra farklı durumlar ortaya çıkabilir. Vücut, anti-HCV antikorları oluşturabilir ve enfeksiyon yaratmadan virüsü yok edebilir. Böylece ömür boyu bağışıklık kazanılır. Antikorlar, vücutta yeteri kadar cevap veremez ve virüs kalıcı olarak vücuda yerleşir. Bu durumda kişi hasta olmasa bile o hastalığı taşır. Vücuda yerleşen virüs, ilerleyen evrelerde sarılık oluşturabilir. Bunun sonucunda da karaciğer kanseri ve siroz gibi hastalıklar ortaya çıkabilir ve ölümle son bulabilir. AIDS, Hepatit-B ve Hepatit-C’nin bulaşma şekilleri aynıdır. Üç hastalığın da tedavisi yoktur.

Zührevi Hastalıklar Nedir
Trikomoniasis: Bu hastalık, trikomona adı verilen bir mikrop yoluyla ortaya çıkar. Genellikle kadın vajinasında bulunur. Cinsel ilişki yoluyla eşlerin birbirlerine bulaştırması, sıklıkla görülen bir vakadır. Akıntıda mikrobun tespit edilmesiyle trikomoniasis teşhisi konur. Bu hastalık bazen erkeklerde belirti vermeyebilir. Testis veya prostata yayılırsa kısırlık ortaya çıkabilir.

Genital Uçuk: Erkek ve kadınlarda sıklıkla görülen bir durumdur. Bu cilt hastalığı, herpes simplex adı verilen bir virüsün bulaşmasıyla ortaya çıkar. Genellikle ağız ve dudak çevresinde oluşur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir ve %5 ihtimalle genital organlarda görülebilir. Kadınların dış genital organlarında içi sıvı dolu kesecikler halinde meydana gelir. Kasıklarda beze oluşturabilen bu hastalığın tedavisinde, virüslere karşı etkili olan merhemler kullanılır.

Yumuşak Şankr: Mikropların neden olduğu bir tür cilt hastalığıdır. 1 ile 7 gün arasında belirti vermeye başlar. İlk başlarda kızartı halinde görülen bu mikrop, penis başında gözükmektedir. Genellikle 24 saat içerisinde kabarır ve daha sonra akıntıya neden olur. Yaraların birleşmesiyle daha geniş olarak ortaya çıkar ve kasıklarda beze oluşturur. Antibiyotik kullanımı ve hijyen ile tedavi edilebilir.

HPV (İnsan Papiloma Virüsü): Cinsel organlarda ve çevresinde siğile benzeyen lekelere neden olan HPV virüsü, kadınlarda rahim girişi kanserine neden olabilmektedir. Bu virüsün hangi türde olduğunu saptamak için HPV testleri yapılıyor.

Klamidial Enfeksiyonar: Klamidia bakterisi, hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme sistemi ve idrar yolu enfeksiyonuna yol açar. Cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir ve belirtileri, daha hafif olmakla birlikte, bel soğukluğuna benzer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder