Kepler 186f Gezegeni Dünya’ya benzer pek çok özelliğe sahip - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 06, 2017

Kepler 186f Gezegeni Dünya’ya benzer pek çok özelliğe sahip

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Kepler 186f Gezegeni Dünya’ya benzer pek çok özelliğe sahip
kepler 186f dünyaya benzeyen gezegen, kepler 186f gezegeni dünyaya benzer pek çok özelliğe sahip, kepler 186f hakkında bilgi, kepler 186f özellikleri, yaşanabilir gezegen Astronotlar, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Kepler Uzay Teleskopu’nu kullanarak, yörüngesinde olduğu yıldıza olan uzaklığının, gezegen yüzeyinde su birikebilmesine imkân vermesi nedeniyle, Kepler 186f ‘nin ‘yaşanabilir bölge’ içerisinde bulunduğunu tespit etti.

Kepler 186f ’nin keşfi, bizim güneş sistemimizin dışında, yaşanabilir, Dünya boyutunda gezegenlerin var olduğunu doğruluyor. Önceleri keşfedilmiş yaşanabilir bölge içindeki gezegenlerin hepsi %40 oranında, Dünyamızdan daha büyüktü ve bu gezegenlerin fiziksel yapılarını belirleme güçlüğü vardı. Kepler 186f ise daha çok Dünya’yı anımsatıyor.

NASA’nın Washington’daki Astrofizik Bölüm Başkanı Paul Hertz, Kepler 186f gezegeni keşfinin, Dünyamız gibi yaşanabilir gezegenleri bulma konusunda oldukça önemli bir adım olduğunu, NASA’nın gelecek görevlerinde, “Transiting Exoplanet Survey Satellite” ve James Webb Uzay Teleskopu’nun en yakın kayalık ötegezegenleri keşfedeceğini ve insanoğlunun devam eden, Dünya benzeri gezegenleri arama çabalarını, gezegenlerin bileşimini ve atmosferik koşullarını belirleyeceğini söyledi.

Kepler 186f gezegeninin büyüklüğü bilinmesine rağmen, kütlesi ve bileşimi hakkında bilgiye sahip değiliz. ASA’nın Moffett Field, California’daki Ames Araştırma Merkezi’ndeki SETI enstitüsündeki bilim araştırmacısı ve Science dergisinde 17.04.2014 tarihinde yayınlanan makalenin başyazarı Elisa Quaintana, “Canlı yaşamının var olduğunu bildiğimiz tek gezegen Dünya. Güneş sistemimizin dışındaki yaşam arayışlarımızda, Dünya’ya benzer karakteristikleri olan gezegenlere odaklanıyoruz. Dünya ile karşılaştırılabilir benzerlikte yaşanabilir bir gezegen bulmak önemli bir adımdır.” dedi.

Cygnus takımyıldızı içinde bulunan, Kepler 186 sistemi içerisindeki Kepler 186f, Dünya’dan yaklaşık olarak 500 ışık yılı uzaklıkta. Sistem ayrıca güneşin yarısı boyutunda ve kütlesinde. Aynı zamanda Kepler 186f 4 adet daha gezegene ev sahipliği yapıyor. Yıldız, Samanyolu galaksisindeki yıldızların %70’ini oluşturan yıldız sınıfında, M cüce ya da kırmızı cüce olarak sınıflandırıldı. Quintana, “M cüceler, sayıları en fazla olan yıldızlardır. Galaksideki diğer yaşam sinyallerinin ilki M cüce yörüngesindeki gezegenlerden gelebilir.” dedi

Kepler 186f yörüngesini 30 günde tamamlıyor ve yörüngesinde bulunduğu yıldızdan üçte bir oranında (Dünya’nın güneşten aldığı enerji.) enerji alıyor ve yaşanabilir bölgenin kenarının yakınına yerleşiyor.

Ames Bay Area Çevre Araştırma Enstitüsü’nde araştırmacı olan ve makalenin ortak yazarı Thomas Barclay, “Yaşanabilir bölgenin içinde olmak bu gezegenin yaşanabilir olduğu manasına gelmiyor. Gezegendeki sıcaklık, gezegenin sahip olduğu atmosfere kuvvetle bağlıdır. Kepler 186f’in Dünya’nın ikizi olmaktan ziyade, Dünya’nın kuzeni olduğu düşünülebilir. Dünya’ya benzeyen birçok özellikleri var.” dedi.

Dört arkadaş gezegen, Kepler 186b, Kepler 186c, Kepler 186d ve Kepler 186e, sırasıyla, kendi güneşleri etrafında 4, 7, 13, ve 22 günde dönüyorlar, bildiğimiz kadarıyla bu durum gezegenlerin yaşam için oldukça sıcak olmasına neden oluyor. Bu dört iç gezegen Dünya’nın boyutundan 1.5 kez daha küçük olarak ölçüldü.


Araştırmanın bir sonraki adımı, uzaklarda yaşam içeren gerçek Dünya ikizlerini araştırma, Dünya boyutundaki gezegenlerin, Güneş benzeri bir yıldızın yaşanabilir bölgesi içinde yörüngelerinde dönmesi ve bu gezegenlerin kimyasal bileşenlerinin ölçülmesi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder