İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir, İshal İçin Neler Önerilir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 19, 2017

İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir, İshal İçin Neler Önerilir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir, İshal İçin Neler Önerilir?
İshal; alerjiler, gıda zehirlenmesi, ilaç kullanımı, bakteriyel enfeksiyonlar, hipertiroid, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve diyabete bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunların dışında kalan şikayetler ise bazı yiyeceklerden dolayı olabilir. Yiyeceklerin neden olduğu ishalin esas sorumlusu, sindirim sisteminin laktoz intoleransı gibi bazı gıdalara karşı gösterdiği hassasiyettir. Mesela, laktoz intoleransı bulunan bir kişinin süt ya da süt ürünleri tüketmesi kesinlikle ishale yol açar. İshalin derecesi ise, vücudun o gıdaya verdiği tepki ile doğru orantılıdır. Besinlerin dışında sigara ve alkol kullanımı da ishale neden olabilir.

Hangi Yiyecekler İshal Yapar?
Eğer ishal rutin bir durumsa, öncelikle farklı bir hastalığın belirtisi olarak oluşup oluşmadığını öğrenebilmek için doktora başvurmalısınız. Rutin ishalin iki farklı tehlikesi mevcuttur. Bunlardan ilki fazla su kaybı sebebiyle sürekli halsizlik hissi, ileri safhalarda bayılma ve dehidratasyon, ikincisi ise gerektiği gibi sindirilmeyen besinler nedeniyle görülebilecek mineral ve vitamin eksikliğidir. İshale bağlı olarak ortaya çıkan durumlar; mide krampları, şişkinlik, sık tuvalete çıkma ve mide bulantısıdır.

İshal
Sağlık koşullarından bağımsız olarak ortaya çıkan ishalin nedeni aşağıda belirttiğimiz yiyecekler olabilir;

Acı Biber: Capsaicin adlı madde, acı biberde bulunan ve metabolizmayı hızlandıran bir bileşendir. Ayrıca ishale de neden olabilir. Acı bibere bağlı olan ishal, yemek yedikten sonra 1-2 saat içinde oluşabilir.

Yapay Yağlar: Bilhassa az yağlı, yağsız veya diyet etiketleriyle piyasada bulunan patates cipsindeki yapay yağlar (Olestra), ishale neden olabilir. Bunun sebebi yapay yağın bağırsaklardan ve mideden sindirilmeksizin geçmesidir.

Yapay Şekerler: Manhitol ve sorbitol gibi aşırı gaza neden olan tatlandırıcılar, iyi sindirilemedikleri için ishale yol açabilir. Şekerlemeler ve yoğurt bu tatlandırıcıların sıklıkla kullanıldığı ürünler arasındadır ve birçok farklı gıdada bulunabilir.

İshal Nedir
Kafein: Bağırsak hareketini arttıran kafein, kasılmalara ve ishale sebep olabilir. Bunun yanında idrar söktürücü bir özelliği de vardır ve vücudun susuz kalmasına neden olabilir.

Suda Çözünmeyen Besin Lifleri: Sindirim sistemi için tavsiye edilebilen lif, bazı hallerde ishale sebep olabilmektedir. Çiğ sebze ve meyve gibi lif bakımından zengin olan gıdalar ile fındık ve yemişler ishal nedenleri arasında yer alır. Çözünebilir lifli gıdalar arasında bulunan patates, pirinç, yulaf ve makarna ise gevşek dışkının sertleşmesine yardımcı olur. Dolayısıyla, bu gıdalar daha kısa zamanda ishalin geçmesine katkı sağlarlar. Bu yiyeceklerin dışında, bütün sindirim sistemini olumsuz etkileyen alkol de ishale neden olabilmektedir.

İshal İçin Neler Önerilir?
Ciddi sorunlar dışında, ishal için tıbbi bir müdahaleye gerek duyulmaz. Bol su kaybı yani dehidrasyondan korunabilmek için, ishal esnasında kaybedilen tuzları ve sıvıyı geri kazanmak oldukça önemlidir. Bilhassa çocuklarda su kaybı riski yüksek olmaktadır. Mineral ve sıvı kaybını, eczaneden alacağınız uygun çözeltilerle karşılayabilirsiniz veya kendiniz yapabilirsiniz. 8 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuzu 1 litre suyla karıştırın (Ölçü ne eksik ne de fazla olmamalı). Bu karışımdan saat başı 2 buçuk su bardağı için ve ishal geçene kadar katı gıdalar tüketmeyin.


İshala İyi Gelen Yiyecekler
Katı yiyecekler tüketmeye başladığınız zaman, öncelikle hafif olanları tercih edin. Uzmanlar tarafından genellikle lapa, pişmiş elma ve muz önerilmektedir. Yoğurt yemek veya kaynamış pirinç suyu içmek de ishal için faydalı olabilir. Seyahat esnasında alınabilecek tedbirler arasında sadece hazır su içmek ve içeceklerin içerisine buz koymaktan kaçınmak gibi durumlar sayılabilir. Bilhassa meyve ve sebzeleri güzelce yıkamadan yemeyin, salatalardan uzak durun ve uzun süre sıcakta kalan yiyecekleri tüketmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder