HD kalitesi nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 06, 2017

HD kalitesi nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
HD kalitesi nedir ?
full hd ile hd ready arasındaki fark, full hd nedir, hd kalite film nedir, hd kalite resim nedir, hd kalite ses nedir, hd kalitesi nedir, hd ve full hd farkı, hd yayın nedir Her gün televizyonlarda, bilgisayar başında gördüğümüz, duyduğumuz HD harfleri ne anlama geliyor, ne işe yarıyor diye merak ettiniz mi ? Gelin isterseniz bir teknolojik gelişme olarak piyasaya sürülen ve reklamları yapılan HD özelliğinin detaylarını, ne işe yaradığını etraflıca bir inceleyelim.

HD kalitesi nedir ?
HD harfleri ingilizce’de High Definition kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçe kelime karşılığı Yüksek Tanımlı yani daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görüntü veya yüksek netlik anlamlarına gelmektedir. Tıpkı sinema salonlarında izlediğimiz, her detayın en ince ayrıntısına kadar görülebildiği, gerçekçi ve net görüntüleri evlerimize kadar getiren HD teknolojisinin normal televizyonlardan farkını basitçe şu şekilde açıklayabiliriz;

Normal bir görüntünün “piksel” adı verilen küçük noktalardan oluştuğunu hatırlayın. Görüntünün bir tek karesini oluşturabilmek için, pikseller ekranda enine hatlar halinde yayınlanırlar ve bunlara Scan Line (görüntü hattı) adı verilir. Bu sistemlerde standart görüntü 525 hattan oluşur. Buna karşılık tek bir HD resim karesi, 720 progressive (720p) hattan veya 1080 interlaced (1080i) hattan oluşur. Bu sayede bir tek HD görüntü karesi oluşturulurken izleyiciye daha fazla ayrıntı aktarılır, bu da görüntünün daha kaliteli olmasını sağlar. HD kalitesi ayrıca 16:9 görüntü formatıyla da yüksek bir görüş açısı sağlar. Aslında çoğu film karesi 16:9 oranında çekildiğinden HD, standart görüntü oranına göre (4:3) kayıpsız bir izleme keyfi sunar.

Yeni nesil pek çok televizyonda ekran boyutları ve nokta sayısı olarak 1080i (1440 x 1080i), 720p (1260 x 720p) gibi boyutlardan bahsedilir. Basit bir şekilde bunların anlamlarını açıklamak gerekirse dikdörtgen şeklindeki bir ekranın yatay konumdaki uzun boyunda 1440 nokta, dikey konumundaki kısa boyunda ise 1080 nokta bulunmaktadır. Bu noktaların her birine piksel denmekte ve ne kadar fazla piksel varsa o kadar net görüntü oluştuğu düşünülmelidir. Parantez içinde sayıların yanındaki i ve p harfleri ise teknolojinin türü hakkında bize bilgi vermektedir. “i” Harfi Interlaced anlamına gelmekte yarım nokta sıralarıyla ikinci bir sıranın birleşerek görüntü oluşturduğunu bildirmektedir. “p” Harfi ise sıranın tam şekilde görüntü verdiğini ifade etmektedir.

Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak;
Interlaced tarama yöntemi önce tek sayılardaki (1, 3, 5, 7 gibi) hatları ekrana yerleştirir ve akabinde çift sayılardakileri (2, 4, 6, 8 vb.) ekrana doldurmaya başlar. Bu yöntem 1080 adet hattın tamamı doldurulana kadar iki geçiş yapılmasını gerektirir.

Progressive tarama yöntemi ise ardışık bir şekilde 720 enine hattı doldurarak bütün resmi bir anda görüntüler. Bu nedenle Progressive tarama Interlaced taramaya göre saniyede iki katı fazla kare görüntüleyerek aynı zaman içerisinde daha zengin görüntü sağlar. Bütün resim için yalnızca bir tarama işlemi yeterli olmaktadır, resimler daha belirgin ve parlak olabilmekte ve genellikle Interlaced tarama sistemlerine atfedilen görüntüde titreşim durumunu ortadan kaldırır.


Full HD nedir ?
Full HD, bir çözünürlük ifadesidir. Açılımı Full High Definition olarak tanımlanır. Türkçe’de “yüksek çözünürlüklü yayın” anlamına karşılık gelir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi televizyondaki görüntü, piksel adı verilen noktacıkların bir araya gelmesiyle oluşuyordu. Bu noktacıklar ne kadar fazla olursa, görüntünün kalitesi ve netliğide o derece iyi olur. Örneğin Full HD LCD televizyonlarda 1920 sıra ve 1080 satır piksel bulunur. Bu sayede daha fazla piksel ekrana sığdırılarak ve sıkıştırılmamış dijital video ile elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde ekranda ciddi bir derinlik, keskinlik ve olağanüstü renkler oluşur. Buda izleyicilere eşsiz bir deneyim sunar.

Full HD, şu an için teknoljinin ulaştığı en son noktadır. Ancak bazı LCD televizyonlarda bulunan Full Ready ibaresi ile karıştırılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder