Deniz kabuğundaki dalga sesinin bilimsel açıklaması - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 07, 2017

Deniz kabuğundaki dalga sesinin bilimsel açıklaması

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Deniz kabuğundaki dalga sesinin bilimsel açıklaması
deniz kabuğundaki dalga sesi nedir, deniz kabuğundaki dalga sesinin bilimsel açıklaması, deniz kabuğundaki ses, deniz kabuğundan gelen ses nedir, deniz kabuğundan neden deniz sesi gelir Hepimiz en az bir kere gittiğimiz deniz kıyısında bulduğumuz bir deniz kabuğuna kulağımızı dayayıp içinden gelen esrarengiz sesleri dinlemiş ve gözlerimizi kapatıp uçsuz bucaksız denizleri hayal etmişizdir. Peki ama deniz kabuklarından gelen bu sesler nasıl oluşmaktadır ?

Deniz kabuğunun içinden gelen, kaynağı belirsiz gibi görülen bu seslerin nedeni, bilgi eksikliğinden ötürü çoğu yerde yanlış yazılmaktadır. Yazılan bu yanlış bilgilere göre bu sesler kulağımızdaki kılcal damarlarımızdaki kan akışının ve kalbimizin yarattığı kan basıncının sesleriymiş. Ancak bu bilgiler doğru değildir.

Deniz kabuğundaki dalga sesinin bilimsel açıklaması şu şekildedir;
Kulağımızı deniz kabuğuna dayadığımızda sanki denizdeki dalgaların sesiymiş gibi duyduğumuz bu rahatlatıcı sesler, etrafımızdaki seslerin özel ve akustik biçimde yeniden organize olmuş halidir. Deniz kabuğunun şekline, hammaddesine (kalsiyum, silikat, sodyum gibi), büyüklüğüne ve oluşum şekline göre güçlenen, zayıflayan, sönümlenen yada baskınlaşan frekanslar, kulağımıza tıpkı denizdeki dalgalarının sesiymiş gibi gelir.

Yani spiral ve kıvrımlı yapıya sahip deniz kabuklarının iç duvarlarına çarparak, kulağımıza çoğunlukla bir hışırtı veya uğultu şeklinde yansıyan bu seslerin nedeni, deniz kabuğunun fiziki yapısı nedeni ile kulağımıza daha dar bir ses frekansından iletilmesinden kaynaklanmaktadır.


Kaynak : Deniz kabuğundan neden deniz sesi gelir ?
Önceki yazımız Aye Aye maymunu hakkında ilginç bilgiler vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder