Ay’da madencilik - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2017

Ay’da madencilik

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Ay’da madencilik
ay da madencilik, ayda madencilik, ayda su var mı, aydaki donmuş sudan yakıt elde etmek, dünyada nadir bulunan maddeler, gezegenler arası yakıt istasyonu Cep telefonları, bilgisayarlar ve araba aküleri gibi birçok cihazın üretiminde Dünya’da nadir bulunan maddeler kullanıldığı için gelecekte pek çok endüstride ham madde sıkıntısı yaşanabilir. Bu sorunun muhtemel çözümlerinden biri Dünya’da nadir bulunan maddeleri uzaydan getirmek. Örneğin Ay’ın yüzeyinin altında yaklaşık 1,6 milyar ton maden rezervi var. Ayrıca Ay’ın kuzey ve güney kutuplarında bol miktarda donmuş su olduğu da biliniyor. Bu yüzden pek çok uzay ajansı ve özel şirket Ay’daki rezervleri değerlendirmenin planlarını yapmaya başladı.

Ay’daki donmuş su, içme suyunun yanı sıra hidrojen ve oksijene ayrıştırılarak roket yakıtı elde edilmesinde de kullanılabilir. Örneğin Teksas merkezli Shackleton Enerji Şirketi (SEC), Ay’da gezegenler arası bir yakıt istasyonu kurmayı planlıyor. Böylece roketler Ay’da yakıt ikmali yaparak uzayın çok daha uzak yerlerine ulaşabilecek. Bilindiği üzere roket yakıtlarının Dünya’dan uzaya taşınması bir hayli maliyetli.

Ay’daki donmuş sudan yakıt elde etmeyi planlayan başka bir firma ise Moon Express. Bu firma donmuş suyu “high-test peroxide” (HTP) adlı bir kimyasal maddeye dönüştürerek yakıt üretmeyi planlıyor.

Ay’da madencilik faaliyetlerine önem veren ülkelerden biriyse Çin. Bu ülke 2013’ün Aralık ayında Jade Rabbit isimli robot uzay aracını Ay’ın yüzeyine indirerek Ay’da madencilik konusunda önemli bir atılım yaptı.


Popüler bilim yazarı Richard Corfield da Physics World dergisinin son sayısında Ay’da madencilik konusunu ele almış. Corfield, uzayda madencilik çalışmalarının insanların diğer gezegenlere taşınmasında bir ilk adım olabileceğini düşünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder