2017 İmsakiye İllere göre sahur vakti iftar saatleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 27, 2017

2017 İmsakiye İllere göre sahur vakti iftar saatleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
2017 İmsakiye İllere göre sahur vakti iftar saatleri
İmsakiye 2017 iftar vakti ve sahur saatleri Diyanet İşleri tarafından belirlendi. 2017 yılı imsakiyesine göre iftar saati ile birlikte gün gün ezan vakitlerini de bulabileceksiniz. İşte iftar ve ezan saatleri; iftar vakti kaçta giriyor oruç açmaya ne kadar kaldı? İmsakiye 2017 ile sahur saatlerinin yanı sıra ezan vakitlerini de göreceksiniz. İşte iftara ne kadar kaldı sorusunun yanıtı. Bu değerli Ramazan ayında il il iftar vakitleri ve sahur vakitlerine haberimizdeki linkten ulaşabilirsiniz. İşte onbir ayın sultanı Ramazan ayında il il iftar vakitleri...

İmsakiye 2017 iftar vakti bugün saat kaçta ezan ne zaman okunuyor? Diyanetin İmsakiye'sinde gün gün iftar saatleri ve sahur vakitleri yer alıyor. Aşağıda yer alan imsakiyeden bugünkü iftar vaktine bakabilirsiniz. Diyanet iftar sahur saatleri ile imsakiyeyi yayınladı. Vatandaşlar Diyanet'in sitesine akın etti. Ramazan ile birlikte sahur ve iftar sofraları daha bir önem kazanacak. 17 saati aşkın süre oruçlu kalınacağı düşünülerek sahur sofralarına özellikle dikkat etmek gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı imsakiyesine göre İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Tromso kentleri ile İzlanda’nın başkenti Reykjavik'ta oruç süresinin yaklaşık 22 saati bulacak. Stockholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki'de ise oruç süresinin 20 saat olacak. İmsakiye 2017 iftar sahur saatleri vakitleri diyanet.gov.tr adresinde sizlerle. Oruç imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemek, içmek ve cinsî münasebetten uzak durmak demektir. İmsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdik, yani tan yerinin ağarmasıdır.


RAMAZAN PİDESİ FİYATI NE KADAR OLDU - TIKLA ÖĞREN 

İL İL İMSAK VE İFTAR SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Oruç tutarken açlık ve susuzluk hissetmemenin 10 yolu nedir tıkla öğren 

SAĞLIKLI BİR İFTAR İÇİN NELER YENMELİ TIKLA ÖĞREN 

ORUCUN FARZLARI NELERDİR TIKLA ÖĞREN 

PEYGAMBERİMİZ RAMAZAN'DA NE YAPARDI

RAMAZAN AYI İBADETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ 

ANKARA İMSAKİYE 2017 İFTAR VAKTİ 

Ankara iftar vakti ve sahur saatleri Diyanet İmsakiye 2017 takvimi ile gün gün listelerdi. Ankara imsakiyesinden bugün iftar saat kaçta olacak sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. 

İZMİR İFTAR SAATİ İMSAKİYESİ 2017
İzmir iftar saati kaçta ve imsak ne zaman giriyor? İzmir diyanet 2017 yılı imsakiye takvimine göre iftar vakti ve sahur imsak saatleri gün gün listelendi. İşte İzmir diyanet imsakiyesine göre oruç saatleri;

İSTANBUL İMSAKİYE 2017 - İFTAR VAKTİ SAHUR SAATLERİ
İstanbul iftar vakti ve sahur saatleri Diyanet İşleri tarafından belirlendi. 2017 yılı imsakiyesine göre İstanbul iftar vakti ve sahur (imsak) saatleri ile birlikte ezan vakitleri de listelendi. İşte 2017 yılı istanbul ramazan imsakiyesi;

DİYARBAKIR İMSAKİYE 2017 - İFTAR VAKTİ SAHUR SAATLERİ
iyarbakır İmsakiye 2017 takvimine göre iftar vakti ve sahur saatleri de gün gün listelendi. Diyanet İmsakiyesinde Diyarbakır iftar ve sahur vakitleri şu şekilde oldu;

BURSA İMSAKİYE 2017 - DİYANET SAATLERİ
Bursa için iftar vakti ve sahur saatleri de imsakiye 2017 takvimi ile gün gün belli oldu. İşte 2017 yılı Bursa imsakiyesine göre oruç saatleri;

ANTALYA İMSAKİYE 2017 İFTAR VE SAHUR VAKTİ
Antalya İmsakiye 2017 takvimine göre iftar vakti ve sahur saatleri de gün gün listelendi. Diyanet İmsakiyesinde Antalya iftar ve sahur vakitleri şu şekilde oldu;

ERZURUM İMSAKİYE İFTAR VE SAHUR VAKTİ
Erzurum İmsakiye 2017 takvimine göre iftar vakti ve sahur saatleri de gün gün listelendi. Diyanet İmsakiyesinde Erzurum iftar ve sahur vakitleri şu şekilde oldu;

ADANA İMSAKİYE 2016 - DİYANET İFTAR VAKTİ SAHUR SAATLERİ
Adana için 2017 yılı diyanet imsakiyesi yayınlandı. Peki bu sene iftar sofrasına saat kaçta oturulacak imsak ve sahur vakti saat kaçta girecek? İşte Diyanet'in yayınladığı 2017 yılı Adana imsakiyesi.

ESKİŞEHİR İMSAKİYE 2017 İFTAR SAHUR VAKİTLERİ
Eskişehir imsakiye 2017 takvimine göre iftar vakti ve sahur saatleri de gün gün listelendi. Diyanet İmsakiyesinde Eskişehir iftar ve sahur vakitleri şu şekilde oldu;

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
SAHURDA BUNLARI YEMEYİN SUSATIR
Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler gün içinde susuzluğunuzu fazlasıyla artırır. Oruçluyken susuzluk çekmemek için bunları yemeyin; 

-Patates kızartması, 
-Börek
-Açma 
-Köfte 
-Pilav
-Pizza


SAHURDA ÇAY İÇMEYİN
Şayet sahurda çay içmek gibi bir alışkanlığınız varsa bundan da vazgeçin. Çünkü çay içeriği itibariyle idrara çıkma oranını artırır. Bu da vücuttan hızlı bir şekilde su atılması manasına gelir. Bu yüzden oruçluyken çok susuzluk çekebilirsiniz.

SAHURDA BUNLAR YENİRSE ÇABUK ACIKIRSINIZ
Sahur sofrasında tok tutan yiyecekler bulundukmak kadar açlığınızı artıran yiyeceklerden uzak durmak da önemli. Sahurda yenen şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur. O nedenle özellikle sahurda tüketmemeniz gereken yiyecekler şunlar;

-Kek
-Kurabiye
-Tatlı
-Çikolata
-Bal 
-Reçel ve bunun gibi şekeri yüksek yiyecekler.

SAHURDA EKMEK BAŞKÖŞEDE OLSUN
Sahur sofranızdan ekmeği eksik etmeyin. Sahurda yiyeceğiniz iki dilim tahıllı veya çavdar ekmeği ihtiyacınız olan karbonhidrata bire-bir çözümdür.

1 ŞİŞE MADEN SUYU İÇİN
Eğer tansiyon probleminiz yoksa terleme ile vücuttan kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için 1 şişe doğal maden suyu için. Her sahurda en az 3 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER LİSTESİ
YEŞİL ÇAY : Yeşil çay, çay yaprakları hasat edildikten sonra hemen kurutulan yapraklardan meydana gelir. Eski tıbbi yazıtlarda çayın uyarıcı özelikte olduğu, yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu yazılmıştır. Yeşil çayla ilgili yapılan çalışmaların pek çok çalışmada yeşil çay tüketiminin içerdiği kateşin sebebiyle kilo kontrolünde ve vücut yağını azaltmada önemli olduğu görülmüştür. Yeşil çay tüketimi kalbin endotel fonksiyonun yükseltilmesinde de etkilidir. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2–3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz.

YUMURTA : Sahurda yumurta tok tutar. Neden mi? Bilinen iki çeşit örnek proteinden birinin anne sütü diğerinin yumurta olduğunu biliyor muydunuz? Anne sütünden sonra en kaliteli protein olması, uzun süreli doygunluk hissi sağlaması ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın bulunmasını gerekli kılıyor. Kahvaltıda yumurta tüketilen günlerde gün içerisindeki iştah seviyesi daha düşük seyreder.

Yapılan çalışmalarda da kahvaltıda yumurta yiyen bireylerin o günkü kalori alımları daha düşük olduğu gösterilmiştir. Yumurta kan şekeri kontrolü de sağlayarak yemek yeme isteğini düşürüyor.

TARÇIN : Tarçın üzerine yapılan sayısız çalışmanın sonuçları bir tutam tarçının dahi yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip, açlıklara son verdiğini göstermiştir. Ramazanda kan şekerinin dengelenmesinin yanı sıra trigliserid ve kolesterol seviyelerin düşürülmesi isteniyorsa düzeli olarak her gün silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir. Sahurda içeceğiniz 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 su bardağı yarım yağlı süt bir sonraki gün daha rahat oruç tutmanızı sağlar.

ÇÖREKOTU : Ölümden başka birçok derde deva olduğu söylenen çörekotu birçok faydası yanında doygunluk hissi sağlamasıyla da ramazanda tüketilmesini önerdiğim bir baharattır. Sahurda öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörekotu doygunluk hissi dışında zindelik de yaratır.

İçerdiği sağlıklı yağlar tokluk hissi yaratır. Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlayacağınız bir sahur kahvaltısına serpeceğiniz çörekotu kilo kontrolünüzü sağlarken, aynı zamanda mide ve barsak sisteminin de desteklenmesinde etkili olacaktır.

SÜT
Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olmasının tok tutarak açlık hissini bastıracaktır.

ESMER BUĞDAY 
15. yüzyılda Avrupa’ya gelen esmer buğday Japonya başta olmak üzere Rusya, Kanada, Fransa ve Türkiye de yetiştirilmektedir. Magnezyum, B vitamini ve manganezin sengin bir kaynağıdır. Kaynaklardaki bilgiler arasında bu zengin içeriği sayesinde Çin ordusu tarafından güçlerinin artması için tüketildiği de yer almaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmalarda esmer buğday tüketen deneklerin beden yağ yüzdelerinin düştüğü, sağlıklı yağ oranlarına doğru yol aldıkları gösterilmiştir. E vitamini, selenyum, fenolik asit ve kolesterol düzeylerini düşüren flavonoidlerce zengin olan esmer buğday ramazanda salatalara, ekmeklere eklenerek hem iştah kontrolünün sağlanması hem de kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için kullanılabilir.

KEFİR
Sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı bir fermente edilmiş süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.

Laktoz intoleransı olan, mide problemleri olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebildiği için kıymetlidir. İçeriği zengin mineral, vitaminlerle dolu kefir sıcak yaz günlerinde sıvı alımını arttırmak için kullanılabilecek serinletici bir içecektir. Kefir; Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir.

KURU FASULYE
Bir beslenme kılavuzu olan My Pyramid 2005’te haftada 3 su bardağı dolusu fasulye tüketilmesi önerildiğini biliyor muydunuz? Günümüzden 7000 yıl önce çeşitli medeniyetler tarafından yetiştirildiğini bildiğimiz fasulye ramazanda kilo kontrolü sırasında en büyük yardımcılarımızdan biri olabilir.

Yapılan çalışmalarda baklagil tüketen bireylerin kan şekeri kontrolünün daha iyi olduğu ve baklagillerin mükemmel tokluk hissi sağladığı tespit edilmiştir. 1999–2002 yılındaki Ulusal Sağlık ve Beslenme Sınama Araştırmasındaki araştırmacılar, fasulye tüketen bireylerin tüketmeyenlere oranla daha iyi kilo kontrolü sağladıkları bulmuştur.

Ramazanda fasulye tüketiminizi ana yemeğin yanında bol mevsim yeşillikli kişi başı bir tatlı kaşığı yağlı bir piyaz olarak veya fasulyeyi ana yemek olarak pişirerek dâhil edebilirsiniz.

SAHURDA TOK TUTAN MEYVELER
Sahurda bolca meyve tüketin Yapılan araştırmalar sonucunda yapısında triptofan aminoasidi fazla olan besinlerin iştahı azalttığı belirtilmiştir.

Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakımından zengin gıdalardır. Bezelye, fıstık, fasulye gibi albumin bakımından zengin besinler tüketerek iştahınızı azaltabilirsiniz. Meyveler doğal şeker kaynağıdır.

Sahurda tüketeceğiniz 2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktır. Kan şekerinde hızlı iniş çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisidir.

Krom kan şekeri düzenleyen bir mineraldir. Yulaf, peynir, ısırgan otu, meyan kökü, buğday, süt ve süt ürünleri, yer fıstığı önemli krom kaynaklarıdır.

İMSAK NEDİR?
Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekme, geri durma" anlamlarına gelen imsâk, dinî bir kavram olarak, imsak vaktinden, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsî münasebetten ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

İslâm'ın temel esaslarından biri olan orucun, tek rüknü imsâktır. Kur'ân-ı Kerim'de, "Artık (Ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın." buyurulmaktadır (Bakara, 2/187). İmsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdık, yani tan yerinin ağarmasıdır. Bununla yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur. Bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip, orucun başladığı vakittir. İftar vakti ise, oruç yasaklarının sona erdiği, güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti girmiş olur. Gündüz ve gecenin tam olarak teşekkül etmediği yerlerde, imsak ve iftar vakitleri, buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir.

Orucun farzları nelerdir?
Sual: Orucun farzları nelerdir?
CEVAP
Orucun farzı üçtür: 1- Niyet etmek, 2- Niyeti, ilk ve son vakitleri arasında yapmak, 3- İmsak vaktinden Güneş batana kadar orucu bozan her şeyden sakınmak.

Sual: Oruca niyetin vakti ne zaman başlar?
CEVAP
Ramazanda ve nafile oruçlarda niyetin vakti, Güneş battıktan sonra başlar. Son vakti ise, ertesi günü dahve-i kübra vaktine kadardır. Dahve-i kübra vakti, şer’î gündüzün yani imsak vaktiyle akşam vakti arasındaki zamanın yarısıdır. Bu vakit, Türkiye’de öğleye 60-70 dakika kadar kalan zamandır.

Kaza ve kefaret oruçlarında ise, akşamdan imsak vaktine kadar niyet edilebilir. Ramazanda oruca niyet ederken, akşamdan imsak vaktine kadar (Yarın oruç tutmaya), imsak vaktinden sonraysa (Bugün oruç tutmaya) denir. Yanılıp yanlış söylense de, oruç tutulacak gün bilindiği için mahzuru olmaz. Ramazanda bir aylık oruca toptan niyet edilmez, her gün ayrı ayrı niyet etmek farzdır.

Gece yatarken yemeği yiyip veya yemek yemeden niyet edilse, sonra sahura kalkınca yemek yemekte mahzur yoktur. Akşam yemeği yerken niyet etmek iyi olur. Niyetten sonra da, imsak vaktine kadar yiyip içmekte mahzur yoktur. Sahura kalkınca da, daha önce niyet edilmiş olsa da, imsak vaktine kadar yiyip içilebilir.

Ramazanda, (Yarın dişim ağrımazsa oruç tutarım, ağrırsa tutmam) diye akşamdan niyet edilse, böyle şüpheli niyetle oruç tutmak sahih olmaz. Niyetin son vaktinden önce, kesin karar vermek gerekir.

Oruç tutmak niyetiyle yatmak da niyettir, sahura kalkılmasa da oruca niyet edilmiş olur.

Sual: Bozulursa kefaret olmasın diye, Ramazan orucuna imsak vaktinden sonra niyet etmek caiz mi? 
CEVAP
Caizdir, fakat böyle bir şeye lüzum yoktur. 

Sual: Ramazanda gece niyet etmeyi unutan ne yapmalı? 
CEVAP
Öğleye bir saat kalıncaya kadar niyet edilir. Sahura kalkmak niyettir, oruç tutmak niyetiyle yatmak da niyettir, sahura kalkılmasa da oruca niyet edilmiş olur.
Beyaz iplik, siyah iplik

Sual: Babam oruç tutarken, takvime göre değil, Kur’ana göre hareket ediyor. Siyah iplikle beyaz iplik birbirinden ayrılıncaya kadar yiyip içiyor. Ortalık ağardığı için şüpheleniyorum. Doğru mu?
CEVAP
Bekara suresindeki, (Beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilinceye kadar yiyip için) mealindeki 187. âyetindeki iplikler, gündüzün beyazlığı ile gecenin siyahlığıdır. Âyet-i kerimenin anlamı, (Gündüzün aydınlığı ile gecenin karanlığı, iplik gibi birbirinden ayrılıncaya kadar yiyip için) demektir. Bu âyet-i kerimeyi duyan bir zat, (Ya Resulallah, ben gündüzün geceden ayrıldığını öğrenmek için yastığımın altına bir beyaz iplik ile bir siyah iplik koydum. Fakat gecenin bitişini yine de tespit edemedim) dedi. Bunun üzerine, Peygamber efendimiz, (O iplikler, gündüzün aydınlığı ile gecenin karanlığıdır) buyurdu. Eğer Peygamber efendimiz açıklamasa idi, beyaz ipliğin aydınlık, siyah ipliğin karanlık olduğunu nereden bilecektik? Kur’an-ı kerimden anladığımıza uyarak, gencin babası gibi, bilhassa bulutlu havalarda, daha ortalık karanlık diye, güneş doğana kadar yiyip içerdik.

Şâfiî’de niyeti unutmak
Sual: Bir Şâfiî, gece yatarken ertesi gün için oruç tutmaya niyet etmeyi unutsa, sahura da kalkamasa, güneş doğunca uyansa, niyet edip oruç tutsa sahih olur mu?

CEVAP
Şâfiî’de niyet imsak vaktine kadardır. Unutunca, Hanefî mezhebine uyarak niyet edip orucunu tutar. Böyle oruç tutmaya mani bir özür olunca, kurtaran hangi mezhep varsa, o mezhep taklit edilerek, oruç kurtarılır.

Kaza orucuna niyet
Sual: Kaza orucuna nasıl niyet edilir?
CEVAP
(Niyet ettim ilk kazaya kalan Ramazan orucumu tutmaya) diye niyet edilir. (Son kazaya kalan) da denebilir. Kaza orucunda, akşam namazından imsak vaktine kadar niyet etmek şarttır. İmsak vaktinden önce niyet etmeyi unutan, kaza orucu tutamam diye oruçtan vazgeçmemeli, nâfile oruç tutunca, boşa gidecek diye düşünmemeli. Yani nâfile de olsa oruç tutmalıdır.

Bir de, niyetten sonra yemek yenilmez sanılıyor. Bu da yanlıştır. Akşam, oruca niyet edip, Türkiye Takvimi'ndeki imsak vaktine kadar yiyip içilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder