Yumurta kabuklarının renkleri neden farklıdır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 07, 2017

Yumurta kabuklarının renkleri neden farklıdır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Yumurta kabuklarının renkleri neden farklıdır?
Genellikle kahvaltıda tükettiğimiz yumurtanın neden iki farklı renkte olduğunu biliyor musunuz? İşte yanıtı… Besin değerleri oldukça yüksek olan yumurtanın kabukları süt beyazdan, kahverenginin farklı tonlarına kadar birçok renkte olabiliyor. Peki bunun nedeni nedir?

Yumurta kabuğundaki renk farklılığı, tamamen genetiktir. Kabuğa renk veren boya maddesine ve onu yumurtlayan tavuğun cinsine bağlıdır. Beyaz ve nisbeten narin yapılı Leghorn cinsi tavukların yumurtalarının kabuk rengi beyazdır. Rhode Island, New Hamshire ve Plymouth cinsi tavukların yumurtaları ise, kahverenginin değişik tonlarında olurlar.

Hangi tavuğun ne renk yumurta yumurtlayacağını öğrenmek için tavuğun kulak memesine bakmak gerekir. Eğer tavuğun kulak memesi beyazsa, yumurtası da beyaz olacaktır. Eğer kırmızı ise, yumurtası da daha koyu renkli olacaktır.

Yumurtanın rengi, besin değerini etkiler mi?
Yumurta başta protein olmak üzere, folik asit, fosfor, demir, çinko açısından zengin bir besindir. Yumurta hangi renkte olursa olsun, besin değerleri açısından bir farklılık yoktur. Bütün yumurtalar eşit derecede protein içerirler.

Yumurta sarısının renginin açık veya koyu sarı olması, tavuğa yedirilen yemin cinsi ile ilgilidir. “Xanthophylls” adı verilen sarı ve portakal renginde boya maddesi içeren yemle beslenen (sarı mısır ve alfaalfa karışımı yem) tavuğun yumurta sarısının rengi, yemin karışım oranına göre açık veya koyu sarı olur. 


Buğday ve arpa karışımı yemle beslenen tavukların yumurtalarındaki sarının rengi ise, daha açık olur. Eğer tavuk beyaz mısırla beslenirse, yumurta sarısının rengi bembeyaz olur.

Kabuğunun rengi gibi içindeki sarısının rengi de yumurtanın besin değerlerini etkilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder