Rastafaryanizm nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2017

Rastafaryanizm nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Rastafaryanizm nedir?
Saç şekli olarak bilinen rasta kelimesi ile Rastafaryanizm arasında bir bağ var, ama ne? Rastafaryanizm nedir, kısaca bahsedelim mi? Rastafaryanizm; Etiyopya’nın son imparatoru olan Haile Selassie’nin, Tanrı’nın dünyadaki yansıması olarak görüldüğü, dünya üzerinde çok az kişinin inandığı bir din türü. Bu dinin peygamberi olarak Marcus Garvey görülmektedir. Rastafaryanizm kendi inanç felsefesini ve bunlara paralel gelişmiş düşünce ve davranış biçimlerini de kapsamaktadır. Rastafaryanizmin kurucusu ise Leonard Howell olarak bilinmektedir.

Rastafaryanizm, denince akla hemen Bob Marley gelir. Reggae müziğinin efsane ismi, Bob Marley’in dünya çapında verdiği konserler, gerçekleştirdiği turneler ve felsefi düşünceleri nedeni ile geniş kitlelere ulaşan Rastafaryanizm tanınmaya başlamıştır.

Yapısal olarak incelendiğinde Rastafaryanizm, Mısır kökenli Ra dinlerinin Hristiyanlık ve Yahudilik dinleri ile heterojen bir şekilde karışması sonucu doğmuştur. Bu inanç sistemi anlayışı içinde, Hazreti Musa’nın asıl yol gösterdiği kutsal kavimin, siyahi insanlar, bilhassa da Etiyopyalılar olduğu anlatılmaktadır.

Rastafaryanizm inancında, kutsal olarak vaat edilmiş topraklara, cennet anlamına gelen “zion” ismi verilmiştir. Bu inanç sisteminin içinde de inananlar diğer dinlerde olduğu gibi pek çok sayıda kola ayrılmaktadır. Rastafaryanizm, birçok dinde olduğu gibi, en başta dinin sahip olduğu ilahilerden kaynak bulan reggae müziği gibi sanata bazı alanlarda etki etmiştir. Reggae müziğin doğuşunda etkili olan ilahiler, ilk olarak Jamaika’ da müzik dünyası için rehberlik etmiştir.

Rastafaryanizmde, temel olarak ayrı ayrı anlamlara sahip dört ana renk vardır; siyah, kırmızı, sarı ve yeşil. Siyah rengin Afrika halkını temsil etmesi; kırmızı, yeşil ve sarı renklerin de Etiyopya bayrağını oluşturmasından dolayı, bu renklerin önemi çok büyüktür. Renklerin özelliklerine inildiğinde ise; sarı rengin altın, mücevher ve hazineler için kullanıldığı, yeşil rengin üzerinde yürünen dünyayı temsil ettiği ve kırmızı rengin de siyahi halkın dökülen kanı anlamına geldiği görülmektedir.


Dinin kurallarına göre beslenen birçok Rasta, etin sınırlı türlerini yer. Rastalar, kabuklu deniz ürünleri ve domuz eti yemez. Alkolün zararlı görülmesi, sigaranın kesinlikle yasak olması ve mezara tek parça halinde girilmesi gerektiği de bu dinin kuralları arasındadır.

Rastafaryanizmde en dikkat çeken ayrıntı, inananların günümüzde rasta ismi ile moda haline gelen saç şekilleridir. Saçlar taranmaz ve kesilmez. Bu durum da inancın, bir başka gereğidir. Rastalar, bu şeklin stil olarak kullanılmasına karşıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder