Mandala nedir? Nasıl yapılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2017

Mandala nedir? Nasıl yapılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Mandala nedir? Nasıl yapılır?
Özellikle çocuklar üstünde olumlu etkileri gözlenen mandala nedir? Mandala nasıl yapılır ve faydaları nelerdir?.. Daire ya da merkez anlamına gelen mandalada belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilmiştir. Mandala çalışması dıştan içe veya içten dışa boyanır ama önemli olan sırayı bozmamaktır. Aslı Hindistan’a dayanan mandala, ruhsal olarak insan zihnini rahatlatan bir uğraş olarak biliniyor. Genellikle daire veya kare şeklinde olan ve her şeyin mistik merkezini sembolize eden mandalalar, boyama yoluyla insanı rahatlatıp sakinleştirir.

Çocukların eğitiminde farklı şekillere büründürülerek bir eğitim tekniği olarak kullanılmakta olan mandala 12 asıl renge sahiptir. Hem nesne hem de renk uyumu olan mandalada renklerin açık ve koyu tonları kullanılarak bu sayı artırılmaktadır. Mandala figürleri ortada bir merkezde başlıyor, diğer figürler merkezin etrafında kenarlara doğru gelişiyor. Gözü merkeze çeken dairesel figürlerle örülü bu çember, tüm karmaşasına rağmen her şeyin merkezinde bir anlam yattığını simgeliyor.

Birlikte ve bütün içinde ifadelerini kapsayan mandalanın aracılığıyla, ruh ve aklın bütünlüğü bir zemine aktarılır. Ana daire evreni ve evrendeki tüm varlıkları hatta doğayı simgeler, merkez içindeki şekiller ise kişinin kendilik olgusunu yansıtır. Mandalada denge söz konusudur. Bir çizimdeki tüm şekiller arasında ilişki vardır. Şekiller arasındaki ilişkiler, bireyin etrafına nasıl uyum sağladığını, çevresiyle nasıl bir ilişkide olduğunu, hatta çevrenin kendisini nasıl algıladığına dair bireysel düşünceleri yansıtır. Çocuklar, yaşamlarına sığdırdıkları deneyimler kısıtlı olsa da kelime haznesinin yetersiz kaldığı zamanlarda kendilerini resim yaparak daha iyi ifade edebilirler. Bu anlamda mandala çocuğun kişisel gelişimi için çok önemlidir. Ortalama olarak aynı yaştaki çocuklar benzer çizimler yaparlar ve küçük çocukların ilk resimleri çoğunlukla dairesel çizgilerdir. Bu çizimler gelişimsel bir özellikten de kaynaklanmakla birlikte; çizgiler, daire çizimlerine ve ilerleyen dönemlerde de daire içlerini doldurmaya (gülen güneş, insan yüzü gibi), bir anlamda da mandalanın ilk adımlarına geçer. Her çizilen mandala, temelde aynı özellikleri (daire, artı işareti, kısa çizgiler vb.) barındırır.

Mandalanın yararları nelerdir?
Klasik müzik eşliğinde ve tam bir sessizlik içinde mandala boyamak, çocuklar için dinlenmek ve dikkat toplamayı artırmak için yapılabilecek çalışmalardan biridir. Mandala, vücut, ruh ve zekanın kaynaşması demektir. Çocuğun kendi yaratıcılığını keşfetmesini sağlar. Mandala boyamak, dikkat oranını artırdığı gibi beynin sağ lobunu da geliştirir. Bu gelişim, kişinin düşünme ve yaratıcılığını artırır. Çizimlerde renklerin de devreye girmesi, sağ lobun aktif hale gelmesinde ve doğrudan duyguların derinleşmesinde etkilidir.


Kişinin kendini ve etrafını saran gerçeği fark etmesini sağlayan mandala, günlük yaşantı ve stresle daha kolay baş etmeyi sağlar. Vücut, ruh ve zekanın kaynaşması olan mandala, serinkanlı olmayı öğretirken kişinin kendi yaratıcılığını keşfetmesini sağlar. Mandala boyayarak çocuklar sakin ve sabırlı olmayı öğrenir. Odaklanma ve konsantrasyon süreleri artar. Mandala çalışması yapan kurumlarda, mandala çalışmasından sonra çocukların grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkiler görülür.

Eli kalem tutan herkes mandala boyayarak kendini rahatlatabilir…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder