Konsolosluk nedir? Elçi ile konsolosun farkı ne? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2017

Konsolosluk nedir? Elçi ile konsolosun farkı ne?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Konsolosluk nedir? Elçi ile konsolosun farkı ne?
Birçoğumuz elçilikle, konsolosluğu karıştırırız. Elçiliğe konsolosluk deriz ya da konsolosa elçi…
Aslında her ne kadar büyükelçilik ve konsolosluk birbirini tamamlasa da, ikisi de birbirinden ayrı devlet kurumlarıdır. Büyükelçi, bir devletin başka bir devletteki en üst düzey temsilcisi olan diplomattır. Büyükelçiler, görevli bulundukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil eder. Atandığı ülkelerde bulunan yurttaşlarının haklarını koruyan ve bağlı bulunduğu hükümete siyasi, ticari bilgiler veren dış işleri görevlisi olan konsoloslar da devletlerin birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlamaktadır.

Konsolosluk ise; yabancı ülkelerde, ülkesinin ticari menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmi görevleri yerine getiren resmi dairelere verilen isimdir. Konsoloslukların genel amacı pasaport işlemleri, evlilik, doğum, ölüm gibi olayların resmi sürecinin takip edilmesi olarak özetlenebilir. Uluslararası hukukta herhangi bir devletin herhangi bir devlete konsolosluk açma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.

Konsolosların temasları bulundukları ülkenin dışişleri bakanlığı ile değil, şehrin en büyük mülki amirleriyledir. Elçi, diplomaside temsil ettiği devlet ile görevli olduğu devlet arasında sürekli barışçı yollardan bağ kurmak ve korumakla görevli olan kişidir.

Bir elçi hiçbir zaman kişisel hareket edemez; temsil ettiği devletin en yüksek otoritesi tarafından verilen yönergelere uyma zorunluluğu vardır. Tabi, bu yönergeler elçinin verdiği bilgilere ve fikirlere göre düzenlenir. Elçiler, ülkesinin cumhurbaşkanı tarafından kendisine verilen güven mektubunu gittiği ülkedeki cumhurbaşkanına resmi bir törenle sunar.

Böylece elçi mühür, damga vs. haklarını almış olur ve görev yapacağı ülke tarafından kabul edilmiş olur. Elçi, elçilik personelini meydana getiren çalışma arkadaşları (müsteşarlar, katipler, idari memurlar, kavaslar, aşçı, garson ve hizmet personeli, sekreterler) ile birlikte elçilik binasında hizmet verirler.


Bir deyişle elçi temsil ettiği devletin tercümanıdır. Sunduğu belgeler, görevli olarak söylediği sözler ve bildirdiği konularda sorumluluk taşımaz. Yani; “elçiye zeval olmaz!” Konsolosluklar, daimi temsilcilikler vs. aslında büyükelçiliğin denetlemesi altında hizmet görürler. Elçilik binasının bulunduğu topraklar elçinin ülkesine ait topraklardan sayılır. Devletler hukuku hükümlerine göre gerek elçinin şahsi, gerekse elçilik binası her türlü saldırılardan korunur.

Elçinin temsil ettiği devlet ile görevli olduğu ülke arasında diplomatik bağlar koptuğunda ya da savaş çıktığında elçi ve elçilik personelinin zarar görmeden yurtlarına dönmeleri garanti altına alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder