Kadir Gecesi nedir? Ne zamandır? Neden önemlidir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2017

Kadir Gecesi nedir? Ne zamandır? Neden önemlidir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Kadir Gecesi nedir? Ne zamandır? Neden önemlidir?
Bu sene 13 Temmuz Pazartesi akşamını 14 Temmuz Salı gününe bağlayan geceye denk gelen Kadir Gecesi, neden önemlidir? Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur’an-ı Kerim’in vahiy yoluyla İslam Peygamberi Hz. Muhammed’e gönderilmeye başlandığı gecedir. Kadir Gecesi’nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur’an-ı Kerim’in doksan yedinci suresi olan beş ayetlik Kadir Suresi’nde bahsedilir. 

Bu surede Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi’nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, ‘azamet’ ve ‘şeref’ demektir. Kadir Suresi’nde Kur’an’ın Kadir Gecesi’nde indirildiğinden, o gecenin bin aydan daha hayırlı olduğundan, rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerden bahsedilir.

kadir gecesiKadir Gecesi’nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan’ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Hz. Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” demiştir. Bazı İslam alimlerine göre de Ramazan ayı pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir.

Kadir Gecesi, Müslümanlar’a göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir gecedir ve Kur’an’da şöyle tanımlanmıştır: “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir Gecesi’nde indirmişizdir. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Kadir Suresi’nin Türkçe Okunuşu
Bismillahirrahmanirrahim
İnna enzelnahu fi leyletil kadr. Ve ma edrake ma leyletül kadr. Leyletülkadri hayrun min elfişehr. Tenezzelül melaiketü verruhu fiha biizni rabbihim min külli emr. Selamün hiye hatta madla’il fecr.


Türkçe Meali (Anlamı)
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

1 — Doğrusu Biz, onu Kadir Gecesi’nde indirdik.

2 — Kadir Gecesi’nin ne olduğunu bilir misin sen?

3 — Kadir Gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.

4 — Melekler ve Rûh, o gece Rab’lerinin izniyle her iş için iner de iner.

5 — O, tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmettir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder