Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2017

Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir?
Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir, önemi nedir?..
Hezarfen Ahmed Çelebi, 17. yüzyılda Osmanlı’da yaşamış bir Türk bilgindir. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insan olmuştur.

1623-1640 yılları arasında saltanat süren Sultan IV. Murat zamanında uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında, Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir.
Hezar, Farsça kökenli bir sözcük olup 1000 anlamına gelir. Hezarfen ise “bin fenli” (bilimli) yani “çok şey bilen” anlamına gelir.

İlk uçma denemelerinde, Leonardo Da Vinci’nin uçma konusundaki çalışmalarından ve kendinden çok önce bu konuda deneyler yapan 10. yüzyıl Müslüman Türk alimlerinden olan İsmail Cevheri’den ilham almıştır.

Cevheri’nin bulgularını iyice inceleyen ve öğrenen Çelebi, kuşların uçuşunu inceleyerek tarihi uçuşundan önce hazırladığı kanatlarının dayanıklılık derecesini ölçmek için, Okmeydanı’nda deneyler yapmıştır.Hezarfen Ahmed Çelebi

1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi‘nden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak İstanbul Boğazı’nı geçip 3358 m. ötede Üsküdar’da Doğancılar’a indiği varsayılan Hezarfen Ahmed Çelebi, Türk havacılık tarihinin en kayda değer kişilerinden birisidir.


Bu uçuş hakkındaki belgeler şimdiye kadar sadece Evliya Çelebi‘nin Seyahatname’sindeki ifadesinden ibarettir. Bu olay Osmanlı Devleti‘nde ve Avrupa‘da büyük yankı buldu ve dönemin padişahı IV. Murat tarafından da beğenildi. Sarayburnu‘ndaki Sinan Paşa köşkünden bu durumu seyreden Sultan, Ahmed Çelebi ile önce çok yakından ilgilenmiş, hatta Evliya Çelebi’ye göre “bir kese de altınla” sevindirmiştir.

Ancak bu derece bilgili ve becerikli birisinin tehlikeli olabileceğini düşünüp, “Bu adem pek havf edilecek bir ademdir, her ne murad ederse elinden gelir, böyle kimselerin bakaası caiz değil” diyerek onu Cezayir‘e sürgün etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder