Güneş enerjisi nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2017

Güneş enerjisi nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Güneş enerjisi nedir?
Güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır. Peki güneş enerjisi nedir, özellikleri nelerdir? Güneş; Dünya’ya en yakın yıldızın adıdır. Güneş adı verilen yıldız ile Güneş Sistemi’nde yer alan diğer gezegenlerin “big bang” yani büyük patlama teorisi ile oluştuğuna inanılmaktadır. Büyük bir yıldızın süpernova ile patlaması sonucu uzaya dağılan bulutumsu yapılar, yoğunlaşarak gök cisimlerini oluşturmuştur. Güneş; Dünya için en büyük enerji kaynağıdır. Aynı zamanda yaşamın devamlılığı için olmazsa olmaz bir yapıdır.

Güneş enerjisi ya da Güneş erkesi, Güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı bir teknolojidir. Güneş’in yaydığı enerji, Güneş’in çekirdeğinde yer alan ışınım enerjisidir. Dünya atmosferinin dışında Güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m2 değerindedir; ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünya’ya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır.

Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970′lerden sonra hız kazanmış, Güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, Güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

Güneşten elde edilen enerji, son yıllarda yenilenebilen enerji kaynakları içinde, üzerinde en çok çalışılanı olmuştur. Güneş, gezegenlere enerji veren büyük bir enerji kaynağıdır.güneş enerjisi

Bitkiler, canlı doku üretmek ve besin yapabilmek (fotosentez) için güneş enerjisinden faydalanır.
Rüzgar, güneş ışınlarının sıcaklık farkı hasıl etmesinden meydana gelir.
Kömür ve bitki artıklarından petrol meydana gelmesi de güneş enerjisi sayesindedir
Güneş ışınları, asırlardan beri yeryüzüne geldiği halde, faydalanmaya başlama oldukça yenidir.
Archimedes (Arşimed)in (M.Ö. 267) iç bükey aynalarla güneş enerjisini odaklıyarak Sirakuza’yı kuşatan gemileri yaktığı iddia edilmektedir.

Güneş enerjisi konusundaki çalışmalar 1600 yılında Galile’nin merceği bulmasıyla artmıştır.

İlk defa Fransa’da, Belidor (1725) tarafından güneş enerjisi ile çalışan bir pompa yapılmıştır.

Mouchot, 1860 yılında parabolik aynalar yardımıyla güneş ışınlarını odaklayarak, küçük bir buhar makinası yapmıştır.


İlk defa güneş enerjisi ile çalışan, hava çevrimli makinayı, 1868 yılında Ericsson geliştirmiştir. Bu yıllarda güneş enerjisi konusunda çalışmalar yoğunlaşmış, tatlı su elde edilmesi ve güneş ocakları ile ilgili çok sayıda çalışmalar yapılmıştır.

Adams, Hindistan’da yedi askerin yemeğini en soğuk ay sayılan ocak ayında, konik yansıtıcılı güneş ocağıyla iki saatte pişirmiştir.

Shuman ve Boys, 1913 yılında parabolik aynalar yardımıyla bir buhar üreticisi yapmışlar ve bundan faydalanarak Nil Nehri’nden su çeken 50 BG’deki sulama pompasını çalıştırmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder