Göz rengi nasıl oluşur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 09, 2017

Göz rengi nasıl oluşur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Göz rengi nasıl oluşur?
Gözlerimizin rengini belirleyen faktör nedir? Göz rengi nasıl oluşur ve hangi renklerde olabilir?
Göze renk veren anatomik yapı iristir. Gözün 3 ana dokusu vardır. Dokuları dıştan içe doğru; Sklera, Koroid, Retina‘dır. Sklera bir bağ dokusudur, gözün ön kısmında şeffaftır ve bundan dolayı ışığın gözün içine girmesini sağlar. Bu şeffaf skleraya kornea adı verilir. Kornea şeffaflığını kaybederse göz rengi değişebilir.

Gözlerimize rengini iris tabakasındaki melanin pigmenti verir. İris iki dokudan oluşur. Bunlar koroid ve retinadır. Koroid ön tarafa doğru, retina ise arkaya doğru bakar. Bundan dolayı göze rengini veren koroid dokusudur. Koroid ne kadar pigment içerirse gözün rengi o kadar koyu renge döner, ne kadar az pigment içerirse o kadar açık renge döner. Melanin pigmentinin iristeki yoğunluğu ve dağılımı sayesinde göz rengi belirlenir. Bu dağılıma bağlı olarak, gözler değişik renkleri yansıtır. Örneğin göz rengi kahverengi olan birinin iris tabakasında, mavi gözlü birine oranla daha fazla melanin pigmenti vardır.

Koyu kahverengi göz: En sık görülen göz rengidir. Siyah olarak tanımlanan gözler aslında koyu kahverengidir. Bu gözler bol pigment içerdiği için koyudur ve baskın renktir. Bu nedenle yaygın olarak görülür. Açık kahverengi ve kehribar renkleri de birbirine benzeyen göz renkleri arasındadır.

Mavi göz: Bu renk yeni bir mutasyona dayanır. Yaklaşık beş bin yıllık bir genden kaynaklanır. İristeki melaninin az olmasından dolayı gözlerin rengi açılır ve maviye döner.

Yeşil göz: Tıpkı mavi göz gibi az pigment barındırır pigmentin yapısında yağ da bulunur. Ela göz de yeşil göz gibi az pigment barındırır.


Gri göz: Çok ender rastlanır. Gümüşî gri olabildiği gibi hafif yeşil desenleri bulunabilir. Çok açık mavi gibi gözükebilir.

Kırmızı göz (akşın göz): Bir tür rahatsızlık (albino hastalığı) olan bu gözde hiç pigment yoktur. Işığa çok hassastır ve göz bebekleri de kırmızıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder