Eskiden yiyecekler nasıl saklanırdı? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 09, 2017

Eskiden yiyecekler nasıl saklanırdı?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Eskiden yiyecekler nasıl saklanırdı?
Buzdolabı icat edilmeden önce yiyecekler nerede muhafaza ediliyordu? Yiyeceklerin bozulmaması için neler yapılıyordu?.. Buzdolabının icadından önce besinleri korumanın en bilinen yöntemi tuzlamaktı. Önceden insanlar, yiyeceklerin bozulmasını ve mikropların çoğalmasını engellemek için tuz kullanırdı. Tuzun yanı sıra, yemekler pişirilirken uzun süre kaynatılırdı. Böylece ısı yoluyla mikropların yok olması sağlanırdı.

Eski insanlar, soğuk halde durması gereken yiyeceklerini toprağı kazarak gömerlerdi. Kışın dağlardan karlar getirilerek mağaralara depolanır ve yiyecekler bu şekilde mağaralara konulurdu. Osmanlı zamanında da büyük buzlar arasına konularak saklanan yiyecekler, kazılan derin çukurlara da gömülürdü. Tereyağı, peynir, yoğurt gibi yiyecekler, çok fazla olmamak şartıyla tuzlanır ve küplerde ya da karanlık odalarda, gün ışığı almayacak şekilde saklanırdı. Meyveler ise karanlık veya loş bir ortamda yerle temas etmeyecek şekilde, tavana asılarak ya da samandan yataklar üstünde muhafaza edilirdi.

Yiyeceği tuzlamak ne işe yarıyor?
Yiyeceği tuzlamak insanlık tarihinde bilinen en eski muhafaza yöntemidir. Günümüzde de turşu, asma yaprağı, beyaz peynir ve zeytin yapımında kullanılan salamura yöntemiyle aynı mantıktadır. Malzemelerin konulduğu tuzlu suya da salamura adı verilir. Yapılan arkeolojik kazılarda bu usulün taş devrinde bile bilindiğine dair bulgular elde edilmiştir. Hatta Çin’de bu konuda M.Ö. 2000 yıllarına dayanan kayıtlar bulunmuştur. Romalılar eti, balığı, zeytini, karidesi ve peyniri tuzlayarak saklıyorlardı. (Resim: Günümüzde salamura edilerek saklanan yiyecekler)

Tuz, suyu çok seven bir kimyasaldır. Yiyecekteki suyu emerek, bakterilerin gelişmek için muhtaç oldukları nemli ortamı ortadan kaldırır ve bakterilerin yiyeceği bozmalarını önler. Tuz aynı zamanda bu bakterileri de yok eder. Günümüzde eti muhafaza etmek için tuza kuvvetli bir bakteri düşmanı olan ‘potasyum nitrat’ da ilave edilir.


Yiyeceği tuzlama bir tür pişirmedir. Et ve balığı tuzladığımızda aynen onları pişirmişiz gibi kimyasal bir reaksiyon oluşur. Tuzlanan ette proteinler gevşer ve çözünür. Et ısıtıldığında da aynı olay gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder