CoderDojo nedir? Türkiye’de var mı? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 09, 2017

CoderDojo nedir? Türkiye’de var mı?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
CoderDojo nedir? Türkiye’de var mı?
CoderDojo, gönüllülük esasıyla 6-17 yaş arasındaki çocuk ve gençlere bilgisayar kodu yazmayı, basit programlar yapmayı öğreten bir platform. Ve nihayet Türkiye’de!.. Geleceğin dilini geleceğin nesline öğretme misyonu taşıyan CoderDojo, İrlanda çıkışlı bir sosyal girişim. Tamamen gönüllülerle ve ücretsiz yapılan derslerle ilerleyen bu hareket hızla büyüyor. 2011 yılında hayata geçirilen CoderDojo’nun şu anda 43 ülkede 400’den fazla organizasyonu var ve nihayet Türkiye de onlardan biri!

CoderDojo, bir kurs ya da sertifikalı eğitim veren bir kurum değildir. Tamamen gönüllülerden oluşan, ücretsiz ve iyi niyet mekanizması ile işleyen bir atölye buluşmasıdır. Herhangi bir eğitim kurumu ya da organizasyonla bağı yoktur, tek bağı, dünyanın farklı noktalarındaki diğer CoderDojolar’dır. Bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ancak iyi niyetli destekçileri ve sponsorları ile yaşayıp büyümeye devam edebilir.

Stage-Co’nun organizasyonu ile Türkiye’de de başlayan CoderDojo, 6-17 yaş arası meraklı çocuklar ve gençlere bilgisayar kodu yazmayı, basit programlar yapmayı yaşlarına uygun ve eğlenceli şekilde öğreten bir sosyal harekettir.

Şubat 2014’te başlatılan CoderDojo Türkiye, çok kısa sürede 12 noktaya ve 1000 civarında çocuk ve gence ulaştı. Bugün 30′dan fazla ninja (gönüllü eğitmen) çocuklara ve gençlere yardımcı olmanın keyfini yaşıyor.

CoderDojo, çocuklara ve gençlere bilgisayar programlamanın temellerini gösteren, elektronik, robotik ve yazılım dünyası ile tanıştırmaya hevesli bir grup istekli insan tarafından yaşatılıyor. Türkiye’de henüz çok yeni olan bu oluşumda, CoderDojo’nun sürekliliği için organizasyon gönüllüsü veya Ninja olarak destek vermek üzere katılım bekleniyor çünkü zaman zaman yer veya ninja bulma sıkıntıları oluyor.

CoderDojo ile en yeni bilgileri takip etmek, Dojo buluşmalarının yerini ve zamanını öğrenmek ve kayıt yaptırmak için www.facebook.com/coderdojoturkiye.com‘a girebilirsiniz.

CoderDojo 1. İstanbul Mini Maker Fuarı’na katılıyor!
CoderDojo’ya katılan çocukların kurdukları hayalleri, planlayarak hayata geçirmelerine, projeler yapmalarına şahit olan ekibin bu seneki hedeflerinden biri de çocukları bir araya getirip çalışmalarını paylaşabilecekleri, birbirlerinden öğrenebilecekleri ve bunu izleyicilerle paylaşabilecekleri organizasyonlar yapmak.

Bunlardan ilki, İstanbul’da 12-13 Kasım 2014′te gerçekleşecek olan Istanbul Mini Maker Fair. Haliç Kongre Merkezi’nde 2 gün boyunca küçük ve genç Makerlar (yani elektronik ve bilgisayar yazılımları ile hareket eden mekanizmalar kuran, robotics projeleri geliştiren gençler) projelerini paylaşacaklar. 3D Yazıcılar (3D Printing), robotics, hareket eden kurgular, oyuncaklar… Burada elbette CoderDojo’ya katılan çocukların da projelerini paylaşacağı bir ortam yaratılacak. Scratch’de geliştirdikleri bir proje veya oyun, CoderDojo’da yaptıkları herhangi bir çalışmayı büyüklere ve akranlarına sunabilecekler.


Ayrıca fuar esnasında Başakşehir Living Lab CoderDojo ekibi (gulbahar@istanbuldesignfactory.com), 3 Boyutlu yazıcı temin edecek, ve İskele47 CoderDojo ekibi (bagerakbay@gmail.com) elektronik malzemeler getirecek (Arduino, makey makey, kinect vb.). Eğer bu alanda bir proje yapmak istienirse bu ekiplerle iletişime geçilebilir.

Ülkemizde her semtte, hatta her mahallede birer CoderDojo olsa hiç fena olmaz!.. Geleceğin teknolojisi için üniversite eğitimini beklemeye gerek yok!.. :)

- CoderDojo buluşmalarına gelen çocukların, öncelikle her buluşma için kayıt yaptırmış olmaları ve yanlarında mutlaka bir laptop getirmeleri gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder