Arefe günü nedir? Ne zamandır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2017

Arefe günü nedir? Ne zamandır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Arefe günü nedir? Ne zamandır?
Arefe günü neyi ifade eder?.. Neden önemlidir?.. Arefe günü yapılacak ibadet ve okunacak dualar nelerdir?.. Arefe Günü’nün İslam’daki karşılığı Kurban Bayramı’ndan önceki gün olarak tanımlanıyor. Türkçe’de ise Arefe Günü, “herhangi bir dini bayramdan öncesi” olarak biliniyor.

Kurban Bayramı‘ndan bir önceki gün hacılar Arafat’a çıkar. Bayramdan önceki güne arefe denmesi oradan geliyor. Arafat (Ğäräfât) Arefe’nin (ğäräfäh) çoğulu. Hatta Arafat Dağı’na Arefe Dağı da deniyor. Arefe kelime olarak, tanışmak, öğrenmek, itiraf etmek ve güzel koku manalarına geliyor. “Tanışma” manasına göre; cennetten yeryüzüne indirilen Hz. Adem ile Havva’nın buluştuğu güne arefe günü, buluştukları dağa da Arafat dağı adı verilmiş. Bir diğer görüşe göre ise, Hz. İbrahim, Allah’ın emri üzerine oğlu İsmail ve eşi Hacer’i Mekke’de bırakıp Şam’a gittikten yıllar sonra onlarla buluşup görüştüğü mekana Arafat, zamana da arefe günü ismi verilmiş.

Arefe’nin “öğrenme” manasına göre; Cebrail, Hz. Adem’e haccı bizzat uygulatarak öğretmiş, vakfe yaptıkları gün ona “Artık öğrendin mi?” diye sormuş, Hz. Adem de “Evet, öğrendim.” demiş. Bunun üzerine oraya Arafat, o güne de arefe günü adı verilmiş.

“İtiraf” manasına göre; hacılar vakfe yaptıkları günde, Allah’ın kimseye ihtiyacı olmamasını; kendilerinin ise Allah’a son derece muhtaç oluşlarını itiraf ederler. Nitekim Hz. Adem ve Havva da Arafat’ta ilk defa buluştuklarında Araf Suresi’nde buyurulduğu üzere “Ey Rabb’imiz! Biz nefsimize zulmettik. Günahlarımızı bağışla!” diye itirafta bulunmuşlar. Bu itirafların yapıldığı o zamana arefe günü, mekana da Arafat Dağı adı verilmiş.

“Güzel koku” manasına göre de; hacılar, arefe günü Arafat’ta bütün günahlarından tevbe ederler. Böylece günahların manevi pisliğinden temizlenen müminler (inananlar), manen güzel kokulu hale gelirler ki bu sebeple o güne arefe, o yere de Arafat denilmiş.

Arefe Günü Yapılması Gereken İbadetler
Genellikle bayrama hazırlık günü olarak geçirilen Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. İlahiyatçılar bu önemli günün dua ve ibadet ile geçirilmesini öneriyor. Peki, bu özel günde yapılması gereken ibadetler nelerdir?

Müslümanlar Ramazan Bayramı’nın öncesinde geçirilen Arefe Günü’nde oruç tutmaya devam ederler. Bir hadise göre; Hz.Muhammed bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” demiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir. O gün tutulan oruç, geçmiş ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.

Arefe Günü Okunacak Dualar
Diyanet İşleri’nde yer alan bilgiye göre Arefe Günü için Hz.Muhammed şu duayı uygun görmüştür:

“Allah’tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir.”

Hz. Ali ise bugün için şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir:
“Allah’ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zat’ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah’ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zat’ın içindir. Allah’ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah’ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim.”

Ayrıca bugün içinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiği de vurgulanıyor.

İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:

“Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”

İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:


“De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O’na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O) Doğurmadı ve doğurulmadı. O’na bir denk de olmadı.”

Bayramın müjdecisi olan arefe günü hayırlı olsun!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder