Yarı-Metaller - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 19, 2017

Yarı-Metaller

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Yarı-Metaller
Periyodik tablonun p bloğundaki 3A, 4A, 5A ve 6A gruplarında yer alan elementlerin bazıları bu gruba girer. Yarı Metal olarak da adlandırılırlar. Değişken özellikler sergilerler. Metallerle tepkirken ametal, ametallerle tepkirken de metal gibi davranırlar. Genellikle kristal yapıda bulunurlar. Ayrıca; yarı iletken özellikleri vardır. Diyot ve transistör gibi modern elektroniğin temel parçalarının ham maddeleridir. Bor silisyum germanyum arsenik antimon vb. Bu elementler fiziksel olarak metallere, kimyasal olarak ametallere benzerler.

Yarı metaller şunlardır: 
Silisyum
Arsenik
Antimon
Germanyum
Tellür
Polonyum

Yarı Metallerin Özellikleri
Parlak ya da mattırlar.
Tel ve levha haline getirilebilirler.
Kırılgan değillerdir.
Yarı metaller elektriği ve ısıyı metallere göre daha az, ametallere göre daha çok iletirler.

Periyodik cetvelde metallerle ametaller arasındaki elementlere verilen ad. Bunlar; bor, silisyum, germanyum, arsenik, antimon, tellür, polonyum ve astatin elementleridir. Bu elementlere yarı metal adı hem metal hem de ametal özellikleri taşıdıkları için verilmiştir. Bu elementlerin elektriksel iletkenlikleri metallerden düşük ama ametallerden de yüksektir. Bu sıra dışı yarı iletken özelliklerinden dolayı transistor ve tümleşik devre gibi elektronik aygıtların yapımında kullanılırlar. Yarı metallerin yükseltgenme sayıları artı ya da eksi olabilir. Bu nedenle de hem metallerle hem de ametallerle etkileşebilirler.

Yarı Metaller hangileridir? Yarı Metallerin özellikler, periyodik cetveldeki yerleri, elektron dizilimleri, önemli yarı metaller hakkında bilgi.

YARI METALLER
Ülkemizde en çok bulunan mineral olan bor, camların yapısına katılan silisyum, elektronik devrelerde kullanılan germanyum en önemli yarı metallerdir. Yarı metaller görünüş ve bazı fiziksel özellikleri bakımından metallere, kimyasal özellikleri bakımından daha çok ametallere benzer. Yarı metal sınıfında sekiz element vardır.


Yarı Metallerin Özellikleri
***Görünüşleri parlak veya mat olabilir.
***Elektrik ve ısıyı ametallerden iyi, metallerden daha kötü iletirler.
***Yarı metaller, metaller gibi kırılgan olmayan bir yapıya sahiptir. Bu özelliklerinden faydalanılarak dövülerek işlenebilirler.
***Tel ve levha haline getirilebilirler.
***Bilinen yarı metallerin hepsi oda sıcaklığında katı haldedir.
Aşağıdaki periyodik cetvelde yarı metallerin bulunduğu yer gösterilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder